ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:37/234)

Naleśniki francuskie 114

dużych naleśników: 150 g mąki 300 ml mleka 1 jajko 25 g rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru pudru Dodatki: ulubiony dżem sos czekoladowy płatki migdałowe Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i usmażyć na minimalnie natłuszczonej patelni. Przełożyć ulubionym dżemem, konfiturą, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Moja Galeria Smaku
Pani Walewska z kremem orzechowym 709

moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej mąki ½ szklanki cukru pudru 20 dag masła 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Beza: 6 białek Szczypta soli 1 czubata szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów włoskich 10 dag płatków migdałowych Słoiczek dżemu porzeczkowego Krem(...)masła 1 kieliszek spirytusu Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia i cukier wymieszać, dodać żółtka oraz zimne masło posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść jednolite kruche ciasto., uformować kulę okręcić w folię i chłodzić 40 minut w lodówce. Ciasto wyjąć podzielić na dwie równe części, wylepić dno dwóch jednakowych form do ciasta, posmarować  cienko dżemem. Beza: Białka

Wanilia i Kardamon
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 143

Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę(...)szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google

Smakowy Raj
Makowiec na biszkopcie kakaowym 93

łyżki cukru 120 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz(...)masy.  Masę makową zdjąć z ognia i dodać miód, wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze około 2 łyżki cukru ( gdyby masa była mało słodka ). Dodać aromat migdałowy i wymieszać.  Składanie ciasta: Składniki nasączenia wymieszać i rozdzielić równo pomiędzy 2 szklanki. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe blaty ( wcześniej można ściąć z wierzchu biszkoptu skórkę, aby lepiej wchłonął poncz

Opowieści z piekarnika
Żytnie ciasto z jabłkami 123

Przepyszne, wilgotne ciasto żytnie z dodatkiem mąki migdałowej i dużej ilości jabłek. Swoją strukturą przypomina nieco taki słodki chlebek z owocami i migdałami. Idealne do popołudniowej kawy. Mąka żytnia jest tutaj totalnie niewyczuwalna, pomimo jej użycia ciasto jest lekkie i smaczne. Jak dla mnie jest to już typowy jesienny przepis, który koniecznie musicie wypróbować! Składniki (na keksówkę(...)gram jabłek 1 łyżeczka cynamonu 70 gram mąki migdałowej 150 gram mąki żytniej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram masła 50 gram miodu 50 gram cukru 75 ml mleka 1 jajko płatki migdałów do oprószenia ciasta Jabłka obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i kroję w kostkę. W sumie uzyskuję 200 gram pokrojonych jabłek. Posypuję cynamonem i odstawiam. Mąki przesiewam

Mango Papaja
Tort migdałowy 177

składnikiciasto* 6 białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki olejumasa śmietanowo-migdałowa* 500 ml śmietany kremówki* 5 łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej(...)czasu zamieszać), następnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.Wstawić do lodówki

Mix smaku
Świąteczny Trójsmak 17129

Świąteczny Trójsmak - to puszyste, przepyszne ciasto łączące w sobie to co najlepsze na święta - domowej roboty masę makową, lekką warstwę serową i delikatną bezową piankę, posypaną płatkami migdałowymi. Pełne aromatu, niezbyt słodkie ciasto - na pewno przypadnie do gustu naszym domownikom lub gościom :) Składniki wystarczą na formę 26 x 26 cm. Łącznie potrzebne będzie 200 g masła, 6 żółtek(...)wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i rozcierać między  palcami (lub w malakserze) do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Przesypać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na dnie blaszki, docisnąć, aby kawałki stworzyły jednolitą

Świat Ciasta
Makowe ciasto z rabarbarem. 158

Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem, a mianowicie na puszyste makowe ciasto z mnóstwem rabarbaru, oprószone słodką, migdałową kruszonką. Takie połączenie jest zaskakująco udane, więc jeśli macie chwilę i ochotę na coś pysznego bardzo polecam Wam ten przepis! Składniki na makowe ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm KRUSZONKA(...)pokruszonych płatków migdałowych 150 g mąki pszennej 60 g cukru 100 g masła pokrojonego w kostkę      Wszystkie składniki łączymy w misce i rozcierając masło w palcach robimy kruszonkę. CIASTO: 100 g mielonego maku (suchego) 150 g masła 3 jajka 225 g cukru 150 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 cytryny 240 g mąki pszennej 2 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Sernik z masą krówkową 215

najlepszy sernik to taki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :)  Składniki: 95 g ciasteczek(...)łyżki śmietany kremówki, płatki migdałowe Umieścić w miseczce masę kajmakową oraz śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać i wyłożyć to na wierzch schłodzonego sernika. Równo rozsmarować i udekorować ciasto przy pomocy płatków migdałowych - boki oraz krawędzie sernika. Smacznego :) * u mnie holenderskie półsłodkie

Plate of Joy
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 222

ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany 30% płatki migdałowe kolorowe(...)całym cieście - tak, aby nigdzie nie było widać ciasta biszkoptowego. 6. Jeżeli uważacie, że jeż ma za szeroki pyszczek - to za pomocą noża wytnijcie nadmiar ciasta. Na sam koniec udekorować płatkami migdałowymi, a orzeszkami zrobić oczka, nosek i pyszczek jeża. Przygotowane ciasto schłodzić

Ugotować
Najlepsze ciasto cytrynowe 155

Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na święta pojechać do Polski, dlatego zaczęłam je piec sama. Nie jest to niestety ciasto niskokaloryczne, ale naprawdę warto zgrzeszyć :) Ja zazwyczaj robię je z 1,5 porcji żeby było wyższe. Gorąco polecam :) Składniki(...)również stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posypać dość obficie płatkami migdałowymi i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 60 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze przygotować

kuchnia doski
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 183

Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną - kasza manna jest

Grunt to przepis!
Cytrynowa chmurka 4281

Ciasto idealne, od początku do końca wyszło dziś perfect. Polecam, nawet dziadek, który z zasady nic nie lubi powiedział, że dobre. Nie tylko na święta, ale zawsze, kiedy macie ochotę na coś rześkiego. Cytrynowa chmurka Drukuj przepis Składnikipłatki migdałowe (do dekoracji)ciasto3 jajka1/3 szkl cukru4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka wodynasączenie0,5 szkl(...)śmietanę, na koniec dodając cukier. W taką masę wlewamy galaretkę i ubijamy. Przekładamy masę na ciasto. Niech sobie zastyga, a my w międzyczasie możemy sprażyć płatki migdałowe na patelni. Posypujemy po wierzchu. Ciasto jest gotowe kiedy porządnie stężeje. Wstawiamy je do lodówki

CoolinarniePL
MARCEPANOWA TARTA Z FIGAMI 104

jajka 90 g masła 30 g cukru pudru 3-4 krople aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej dodatkowo 3 świeże figi kilka świeżych malin płatki migdałowe A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę i dobrze zagnieść (jak kruche). Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Formę do tarty (24 cm) wysmarować masłem i oprószyć(...)marcepanową. Na wierzchu ułożyć pokrojone figi i maliny. Temperaturę zmniejszyć do 175 stopni i ponownie piec ciasto około 30-35 minut (aż się ładnie zarumieni). Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi. Inspiracji szukałam na najsłodszym blogu jaki znam  Moje Wypieki

Kuchnia w opałach
Deser szarlotkowy z ciastem filo 140

sztuk 2 płaty ciasta filo 2 nieduże jabłka ksylitol(lub coś innego, do posłodzenia) cynamon jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć) posiekane migdały lub płatki migdałowe do posypania Płaty ciasta podzielić tak, aby uzyskać kwadraty o boku ok. 10 cm. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę(można obrać, ale nie trzeba).Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia

FitKot

Proponowane wyszukiwania