Czasem nachodzi mnie na slodkie zachcianki, ale nie takie ze sklepu, to byloby zbyt proste.Czasem tez okazuje sie, ze zaraz przyjda niespodziewani goscie, a w domu
Przysmaki Karolkijajekkilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier(...)masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów
Walijskie Pichcenieznalazłam przepis tutaj , zainspirowałam się nim i wzięłam się do pracy. No cóż, trochę czasu mi to zajęło, ponieważ chciałam Wam pokazać więcej szczegółów podczas wyrabiania masy i ciasta. Zrobienie tych rogali wcale nie jest trudne. Trzeba się tylko trzymać przepisu a potem zajadać pysznymi rogalami świętomarcińskimi Składniki na masę: 500 g białego maku(...)rodzynek 100 g migdałów (lub orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe): 300 g masła 400 ml mleka 1 kg przesianej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 120 g masła 120 g cukru 2 jajka
Kuchnia u Krysiłyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami
Praktyczna plwkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni. składniki na masę jabłkowo pomarańczową: 2 pomarańcze 3 jabłka 2 łyżki cukru 1 galaretka pomarańczowa 50 g płatków migdałowych wykonanie: Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy(...)odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanka cukru 120g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju Dodatkowo: 250g śliwek 50g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Gładkie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Wierzch lekko oprószamy mąką i wykładamy owoce. Posypujemy całość płatkami migdałowymi. Pieczemy godzinę w 180 stopniach
Wrzosowa Polanasamo postępić z drugą częścią ciasta - tu: bez dodawania czarnej porzeczki. Piec w temperaturze 170- 180 stopni, około 40 minut. Placki można piec w tym samym czasie - opcja: termoobieg, lub jeden po drugim. Masa kremowa: 1 szklanka mleka + 3 łyżki cukru + 16 g cukru waniliwego (lub migdałowego) = zagotować. 1 szklanka mleka + 2 żółtka + 3 łyżki mąki pszennej(...)dodać do gotującego się mleka. Z całości powstanie a la budyń, który należy po ugotowaniu ostudzić. 100 g masła 100 g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kilka "kropel" amaretto Kiedy ciasta i budyń są już schłodzone, robimy krem. Ubić mikserem masło z margaryną, dodając po łyżce budyniu. Cały czas ubijać. Dodać na końcu aromat migdałowy i amaretto. Zmiksować
Kuchnia smakówszklanki mąki kostka margaryny Wszystko należy zagnieść, włożyć do lodówki na jakieś pół godziny, reszta to radosna twórczość własna. Ja tym razem do ciasta dodałam cukier migdałowy. Ciasteczka wycinałam radełkiem z chirurgiczną wręcz precyzją... Całość smarowałam białkiem i posypywałam grubym cukrem do dekoracji wypieków, który nie topi się i nie zmienia barwy podczas pieczenia(...)stopniach wyglądał dość smakowicie: Przepis wymyślił zapewne jakiś geniusz. Ciasteczka robi się błyskawicznie, chwilkę zajmuje jedynie chłodzenie i pieczenie. Dodatkowym plusem jest spore pole do popisu: z ciasta można uformować rogaliki, przekładane ciasteczka, nadziewane rurki, można dodać ulubione dodatki: kakao, aromaty, posypać kokosem, orzechami.. ♦♦♦ Wszystkim odwiedzającym bloga życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku oraz chcę
Wrzosowa Polanamasła 1 jajko Nadzienie wiśniowe: 60 - 70 dag wiśni 3 łyżki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Ciasto biszkoptowe: 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek cukru kryształ Dodatkowo: ok. 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Ja zrobiłam to dzień wcześniej by owoce puściły nieco soku. Na noc wstawiłam(...)szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto kruche wyłożyć lekko ostudzone nadzienie wiśniowe, rozsmarować. Na wierzch wylać ciasto biszkoptowe starannie wyrównać. Na koniec wierzch ciasta obficie obsypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościużyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze i cudownie chrupiące, prażone płatki migdałowe wieńczą dzieło. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami przepis z książki Francja na słodko Składniki na ciasto na 20 szt 400 g masła 400g mąki szczypta soli 1 duże(...)cytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu cukrier puder do posypania Ponadto: mąka do podsypania blatu żółtko + mleko do smarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: Lodówkę nastawiamy na bardzo niską temperaturę( u mnie 2°C). Ciasto kluskowe: Roztopiamy 38g masła. Studzimy. Przesiewamy 360 g mąki na stolnicę. W środku robimy zagłębienie, wlewamy roztopione masło, dodajemy sól i żółtko. Zagniatamy
Mia Cucina Sofietacukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżki cukru pudru - 1 żółtko - 10 dag mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę(...)makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy
Apetyczna babeczkaśniadanie z nim też smakuje wybornie, choć ja wolę dżemy domowej roboty, to dla osób zabieganych i nie mających czasu na robienie swoich jest godny polecenia :) Składniki: CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 25 dag masła 16 g cukru waniliowego 6 łyżek cukru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu pomarańczowego(...)ananasa 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego BEZA Z BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować
Wanilia i KardamonSkładniki: Ciasto 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 40 g świeżych drożdży 1,5 szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa 100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć(...)jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia. Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut. Krem Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu. Budynie rozrobić
O kuchni z uczuciemnajbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanych(...)naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka, mleko i olej, a następnie przelewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy i przekładamy ciasto do foremek (ok. 3/4 wysokości). Wierzch posypujemy rodzynkami. Wstawiamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem
Czary - gary w kuchniOlki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawoweBrownie kawoweDelikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawąKawowa piankaCiastka kawoweCiasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisuTorcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa(...)Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka PejzażCiasto carycy U stóp Benbulbena
Moje domowe kucharzenie