powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej ok 80 g – 4 łyżki roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF, keto) 3 duże jajka 20 g łupin babki jajowatej 80 g mleka(...)dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, łupiny babki jajowatej, sproszkowana wanilię oraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie cukier lub słodzik w formie sypkiej. Masło roztopić w rondelku lub kuchence mikrofalowej.Dodać śmietanę i jajka a następnie wszystko zmiksować. Połączyć dokładnie suche i mokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej
Ola la LCHFAch ta babcia. Chyba tysiąc razy mi powtarzała, że mogłabym zrobić kruche babeczki zamiast zwykłych muffinek (na które przepis też w końcu kiedyś wstawię).No ale
Eat ShrimpsDzisiaj zapraszam na cupcakes o smaku migdałowym, idealny smak i wygląd ;-) Ciasto babeczek waniliowych wykonać z ciasto z tego przepisu . Do ciasta dodać 80 g prażonych płatków migdałowych oraz zapach migdałowy. KREM: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zmiksować. Dodać 50 g pokruszonych, prażonych płatków migdałowych. Prażenie migdałów
Humanistka w kuchnicukier i mąkę rozcieraj między palcami, do momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone migdały i resztę masła. mieszaj do utworzenia kruszonki. Migdałową kruszonkę rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz obie kruszonki na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu(...)gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość migdałową kruszonką. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i oprósz cukrem pudrem
codojedzeniasól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem, dodajemy biało, migdały, cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy cynamon i rum. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż(...)dłuższego boku, roladę spłaszczamy lekko rękami. Ciasto kroimy na 3 paski wzdłuż. Paski zaplatamy w warkocz. Końce sklejamy palcami. Warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy białkiem i obsypujemy płatkami migdałowymi. Warkocz przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu roladę smarujemy podgrzanym miodem i odstawiamy do wystudzenia
Smak mojej kuchnijest. Do masy budyniowej dodawany jest sok z cytryny, a biszkopty namaczane są w soku z pomarańczy. Do tego najlepiej dobrać kwaskowatą konfiturę lub dżem, a ciasto udekorować płatkami migdałowymi. Serdecznie polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz
Relaxtimeszarlotki i jej smaku: nienagannie słodka, lekka, świetnie uzupełnia się z kawałkami jabłek. Podczas pieczenia daje nam przyjemność odczuwania cynamonowo-jabłkowego zapachu unoszącego się w powietrzu. SKŁADNIKI: ciasto: szklanka płatków migdałowych 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 łyżeczki soli (himalajskiej) 10 łyżek mleka sojowego 1/4 szklanki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego masa jabłkowa: jabłko 2 garści
healthy dreamslikieru migdałowego 100 g cukru pudru utrzeć z masłem, dodać żółtka i połowę pokruszonego marcepanu. Wlać 6 łyżek likieru migdałowego. Pozostały marcepan zagnieść z 200 g cukru pudru, podzielić na 2 części i rozwałkować na macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem(...)plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao płatki migdałowe Rozpuścić czekoladę, ostudzić lekko i polać 2/3 czekolady tort. Na boku tortu zrobić grzebieniem albo widelcem szlaczek. Czekoladę wylać na blat, rozsmarować i ostudzić. Formować ruloniki/ paski, zeskrobując z blatu czekoladę
Humanistka w kuchniprzepisy, które niby takie same, ale co roku smakują jeszcze lepiej. To jest właśnie magia świąt Bożego Narodzenia... Na święta piekę tylko sernik - moje ukochane ciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które(...)naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować. Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając jego nadmiar. Dowolnie udekorować
Czerwień i błękitSkładniki na spód: 1 szklanka mąki 30 g margaryny 30 g masła 40 g cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia +gęsta śmietana do odpowiedniej konsystencji ciasta Składniki na masę migdałową: 70 g margaryny 50 g cukru pudru 50 g mąki pszennej 70 g mąki migdałowej (zmielone migdały) +gęsty domowy dżem morelowy lub śliwkowy, 2 duże gruszki Masło(...)zrobić to nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy masę migdałową. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, mąkę, mielone
Ciastkozercyzapach ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest(...)żółtka 6 białek olejek migdałowy Wszystkie składniki kruchego ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać do nich orzechy, cukier puder, żółtka i olejek migdałowy. Masę dokładnie wyrobić. Białka ubić na sztywno i dodać do masy
Jadło i czytadłomakowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku, 200 ml mleka(...)cukru brązowego, 80 g rodzynek sułtańskich, 50 g żurawiny, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 jajko, ciasto, biała masa: 2 jajka, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moniki Smakołykilodówki, a najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem.Masło w kremie można zastąpić margaryną.Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego.Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru.Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskażółtko szczypta soli na nadzienie: 50 g mleka w proszku 50 g masła 75 g cukru pudru 25 ml wrzątku 2 łyżki dżemu pomarańćzowego dekoracja: płatki migdałowe 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół(...)roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach z czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTorcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu 4 dkg mąki pszennej 15 dkg śmietany 3 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania : Ciasto : Żółtka ubić na pienistą masę z 4 4 łyżkami wody,miodem,kakao i cynamonem. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę
Przepisy i porady kulinarne