ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:22/234)

WZK czyli wuzetka 192

śmietankę na sztywno i dodajemy pod koniec ubijania żelatynę lub fix. Na sam koniec możemy dodać aromat zapachowy, ja dodałam pomarańczowy ale równie dobrze sprawdzi się rumowy czy migdałowy.  Zimne ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Spód smarujemy dżemem a następnie układamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i polewamy przygotowaną polewą. A właśnie jak zrobić polewę? Roztopić margarynę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Quiche ze szpinakiem 180

sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki,  3 jajka 1 białko  50 g tartego parmezanu,  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE  Ciasto zagnieść z  2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w folię i odłożyć na 20 min do    lodówki. Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto drożdżowe z kruszonką 199

mleka zapach śmietankowy starta skórka z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek rodzynki (opcjonalnie) Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szkl cukru  1/3 kostka masła  olejek migdałowy Przygotowanie ciasta Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże podwoją objętość

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe 3101

Ciasto makowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Krem ajerkoniak-ow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu ponadto: ok. 70 g płatków migdałowych       Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma

Słodka Strona
BABKA KAJMAKOWA 153

mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto - w rondelku margarynę z masą krówkową - kajmak podgrzać na małym ogniu do połączenia składników, cały czas mieszając i uważać by nie przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną(...)ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi

Ciastka - domowe słodkości
Bezglutenowe gryczano- migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto 150

Bezglutenowe gryczano migdałowe placuszki z wiśniami i amaretto Składniki: Na ciasto szklanka mąki gryczanej pół szklanki mleka  migdałowego 1 jajko szczypta soli wiśnie  cukier trzcinowy kieliszek  amaretto To mój autorski przepis. Przyznam się ,że po raz pierwszy używam mleka migdałowego w pieczeniu. Placuszki są wyśmienite lekko słodkie od słodyczy mleka. Przygotowanie(...)Wsyp mąkę gryczaną do wysokiego pojemnika, dalej mleko migdałowe, jajko i szczyptę soli. Ponieważ mąka gryczana zabiera wilgoć, miej pod ręką mleko migdałowe w razie gdy ciasto bardzo zgęstnieje. 2. Wydrylowane wiśnie umieść w garnku i zacznij podgrzewać. Gdy puszczą sok dosyp cukier trzcinowy i kieliszek amaretto. Gotuj, aż alkohol odparuje. 3. Placuszki

AZgotuj!
Strucla drożdżowa z makiem 174

SKŁADNIKI: Ciasto: 25 dag mąki, 8 dag margaryny, 1 jajko, 1 żółtko, 3 dag drożdży, 1,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, Masa makowa: 20 dag maku, 1 jajko, 5 dag margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy), kilka kropli olejku migdałowego. PRZYGOTOWANIE(...)zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 167

Spód:130 g masła150 g migdałów w słupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka

kolorowotorcikowo
Sernik pychotka pod kokosową pierzynką 354

Jest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik.  Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany(...)łyżeczka proszku do pieczenia  parę kropli aromatu migdałowego  Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego  szklanka cukru pudru

Krakowskie smaki Ani
Churros z masą migdałową 135

Churros, to pyszne hiszpańskie ciasteczka, z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową.   Składniki na ciasto:                         - 410g mąki pszennej- 200g masła- 4 jaja- 500 ml wody- 1 płaska łyżeczka proszku- 2 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażenia   Składniki na masę migdałową:                         - 200g mielonych(...)swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając  kawałki  nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba  cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową. Całość

mojewypiekiinietylko
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 176

więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki(...)maliny.     Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych.     Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji 303

sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cmKrem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła. W połowie(...)ogniu, aż masa zgęstnieje.Dodatkowo: 1,5 paczki krakersów, 400g masy krówkowej, 400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 100g płatków migdałowych.Na dno formy wyłożyć warstwę krakersów, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić.  Śmietankę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją 162

młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli

Różowa kuchnia
Mięsny jeż 164

rozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciastamigdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu

To co kocham
Pyszne ciasto z truskawkami „truskawkowe dumbo” 101

Czy mieliście kiedykolwiek ochotę zamienić się w któregoś z bajkowych bohaterów? Mój dzisiejszy przepis da Wam okazję do tego, by zamienić się na parę chwil w

Wiszniówka

Proponowane wyszukiwania