ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:13/234)

Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 155

płatków migdałowych łyżka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jaja ubić z cukrem na puch, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i płatki migdałowe. Ciasto zagnieść. Uformować dwa niezbyt grube bochenki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Blachę z ciastem wyjąć, gorące bochenki pokroić w plastry grubości

Zapiski Młodej Żony
Murzynek z malinami na oleju 380

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem pudrem. Smacznego Post Murzynek z malinami na oleju pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 401

Nigella Slatera z Tender Volume I, ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole.Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe(...)wypiek, ale prawdziwego gwiazdkowego charakteru na pewno nie odmówi mu nikt! A Wy co o nim sądzicie?Uwagi techniczne:Aby uzyskać mąkę migdałową wystarczy zmiksować w blenderze płatki migdałowe.Do ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 176

skomponowało i podkreśliło jego smak. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością pojawi się na Naszym blogu niejednokrotnie w innych odsłonach. Waniliowy sernik z nutą migdałową  SKŁADNIKI: Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 5 kropli aromatu migdałowego Masa serowa(...)galaretka zielona 250 ml wrzącej wody PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy ciasto.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Migdałowy makowiec 184

coś jest nie tak. Dałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec.    Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia       Masa makowo migdałowa: - 500g suchego(...)masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 30 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem i od razu posypujemy płatkami migdałów.Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały dodatkowo powiększyły ilość masy makowej, która jest wilgotna i pyszna

mojewypiekiinietylko
Tarta migdalowa z gruszkami 193

mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie:Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru(...)czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok.Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną.Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej.Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia. W między

Przysmaki Karolki
Ciasto z czereśniami i płatkami migdałowymi 148

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania prostego ciasta z czereśniami i płatkami migdałowymi. Poniższe ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i tanie w przygotowaniu.  Jeżeli chcecie, aby ciasto było wysokie to przygotujcie je w mniejszej blaszce, np. tortownicy o średnicy 24 cm.  Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka zwykłego cukru(...)wszystkie składniki ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni, a na sam koniec posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35-40 minut w 180°C (ciasto musi się z wierzchu zarumienić). Kroić po przestudzeniu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Ugotować
Bułeczki francuskie z migdałami 173

mieszamy dokładnie łyżką. Rozwiajmy arkusze ciasta francuskiego. Jedno białko lekko ubijamy i smarujemy jeden z arkuszy ciasta (ciasto pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte). Na to ciasto wykładamy masę serowo migdałową, którą rozkładamy na całej powierzchni. Drugi arkusz również smarujemy białkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym białkiem. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego brzegu korzystając(...)też do pracy. Przepis autorski i muszę nieskromnie przyznać, że jest to jeden z najlepszych wypieków z ciasta francuskiego, a upiekłam ich już niemało. Masa serowo migdałowa wspaniale się wkomponowała w ciasto francuskie. O smaku już nawet nie wspomnę. Jedno tylko powiem – gorąco polecam i życzę smacznego. Zastępując cukier puder stevią* lub ksylitolem* otrzymamy bułeczki dla diabetyków. * Stevia nadaje się

mojewypiekiinietylko
Puszek 224

Kolejny przepis z książki "100 nowych ciast" Siostry Anastazji. Kolejne ciasto trafione w mój gust: mleko skondensowane, migdały, śmietana... Ciasto "przesiąka" swoim smakiem po dwóch dniach, wtedy jest najlepsze:) Oczywiście, nie zapomnijmy ciasta przechowywać w chłodzie (śmietanie może stać się coś nie dobrego:)) upiec biszkopt jasny (będzie służył jako spód ciasta); Masa migdałowa: 150 g cukru kryształu; 3 łyżki słodkiego(...)godziny); 1 paczka okrągłych biszkoptów; 3-4 kostki czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej; Przełożenie ciasta: Biszkopt-mleko skondensowane (wykładamy ciepłe, bo lepiej je rozprowadzić na biszkopcie)-masa migdałowa (też ciepła). Ciasto z masami należy przestudzić. Następnie wykładamy bitą śmietanę I, na to biszkopty i na biszkopty wykładamy bitą śmietanę II. Na końcu zetrzeć na wierzch czekoladę. Moja uwaga: śmietanę należy

In my kitchen
Mazurek migdałowy 2 126

Już wcześniej też piekłam mazurek migdałowy ale pod inną postacią, lecz oba te mazurki są rewelacyjne. Jak na mazurek przystało jest słodki i pyszny a do tego mocno migdałowy. Składniki: ciasto (forma 28x24 cm): 300 g mąki krupczatki 70 g cukru pudru 170 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru(...)tłuszczem blachę tak żeby brzegi ciasta były wyższe. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 o C przez 15 minut. Na podpieczonym spodzie rozsmarować masę migdałową a na wierzchu ułożyć wałki z ciasta. Piec w temperaturze  200 o C do momentu aż ciasto się zarumieni przez około 20 minut. Gdy mazurek ostygnie udekorować

Mama Gotuje
Rustykalna tarta ze śliwkami 144

pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek  1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio(...)przełożyć do woreczka foliowego, umieścić w lodówce na 2 godziny do schłodzenia. Gdy ciasto się chłodzi, przekroić śliwki na pół, usunąć pestki. Śliwki wymieszać z cukrem i aromatem migdałowym. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek (ok. 30 cm średnicy). Jeśli zajdzie potrzeba (lepi się do wałka i/lub papieru do pieczenia) ciasto posypać z wierzchu

Codziennik Kuchenny
Ciasto Pani Walewska. 146

mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier(...)rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko na górną część ciasta). 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii(opcjonalnie) i pół litra mleka łączymy i zagotowujemy. Pozostałe mleko wlewamy do miseczki

Moje-pitraszenie
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 575

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki(...)zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie

Mała Cukierenka
Jabłecznik z bezą i migdałami 214

jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem(...)ciasto, wyrównuję. 3. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na masę jabłkową, wyrównuję. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi.  4. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 150 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) 222

Uwielbiam śniadania. Najchętniej przygotowuje na nie najróżniejsze placuszki i owsianki. Dziś przepis na coś zgoła odmiennego – owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami). Bo dlaczego ograniczać się tylko do popularnej wersji owsianki? Z płatków owsianych można stworzyć o wiele więcej pysznych przepisów, co mam zamiar pokazać Wam na łamach mojego bloga. Moje owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe wzbogaciłam(...)pyszne jagody i migdałowe ziarenka. Całość wyszła wspaniale. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo jest naprawdę prosty i wyjątkowo smaczny. Spróbujcie. Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) * przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 3 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania