sceptyczni- i zróbcie je. Wtedy zrozumiecie. Ja na sto procent jeszcze do niego wrócę. Bo choć małe i niepozorne, to drzemie w nim moc. SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem 150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym(...)czas na montaż. Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi noc, albo nawet i dobę w lodówce
les mirabellestemu przygotowałam dla Ciebie ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami i ten właśnie przepis pobił wszystkie rekordy oglądalności jeżeli chodzi o moje przepisy. Dzisiaj mam równie świetny przepis na ciasto owsiane z czekoladą i orzechami, jest pyszne i liczę na to, że i Tobie przypadnie do gustu. Składniki: 400 ml mleka 2% 300 g płatków owsianych
Niezły Młynekmasła - szczypta soli nadzienie - 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej - 1 duża lub 2 średniej wielkości gruszki dodatkowo - 1 rozbełtane jajko + 1 łyżka mleka - płatki migdałowe Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 minut. Roztopić(...)gruszkami. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Ciasto pokroić ostrym nożem na ,,ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez
Kuchnia EllieDzisiaj coś na szybko , kruche z malinową pianką .Pyszne lekkie z prażonymi ziarenkami z Ziarenkowa Migdałowy przylądek Ciasto podałam na porcelanie Bogucice
Sama słodycz i szczypta chililubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 210 g mąki 140 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)szklanka cukru pudru 125 g masła 1 opakowanie budyniu na wierzch: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki płatków migdałowych Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto i nakłuć je widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatartę morelową (tutaj). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo można upiec tartę(...)papierem) ponownie włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie: umyć, przekroić na pół morele i posypać je cukrem pudrem. W innym naczyniu i wymieszać mączkę migdałową z brązowym cukrem. Na rozwałkowane kruche ciasto ok. 1 cm od brzegu “naszego okręgu” nałożyć migdały, przykryć je morelami i zawinąć brzegi ciasta do środka. Morele posypać pozostałym w naczyniu cukrem
Mia Cucina Sofietajajka 3/4 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych
Jemy Pijemycukrem i dodajemy masło. Ugniatamy w palcach masło tak aż wymiesza się z resztą składników i powstaną grudki. Gotową kruszonkę wysypujemy na ciasto. Ja jeszcze dodałam płatków migdałowych do smaku. Ciasto wkładamy do pieca na około 45 minut w temp. 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i pokroić:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieJuż kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.Składniki
Moje pyszne gotowanieMazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii... Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 350 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wsypać do miski, dodać mielone
maniapieczeniaŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi lub z puszki, kremami
potrawyregionalnebyć. To taka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka! Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonkąPRZEPIS(na dużą blachę z piekarnika)Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 minCiasto 1kg mąki 4 jajka 1, 1/2 szkl. cukru 1/2 l mleka 10 dag drożdży 1 masło zapach - waniliowy, migdałowy 2 łyżki dobrego(...)oleju skórka z cytryny Nadzienie jagodowe 3/4 litra jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka 1/2 margaryny Kasia 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki zapach migdałowy Przygotowanie Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać
coolinarnastrefa.blogspot.commarchew obieramy. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon. Osobno mieszamy olej, roztrzepane jajka, ekstrakt migdałowy. Łączymy suche składniki z płynnymi i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik(...)formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa: Czubata łyżka cukru pudru Łyżka płynnego miodu sok z połowy cytryny płatki migdałowe do posypania Składniki ucieramy na lukier, polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi do dekoracji
Gotuj z Rumcajsem200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru M szczypta soli 1 szklanka + 2 łyżki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 400g śliwek
Karo in the Kitchen