ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:23/234)

Sernik pychotka pod kokosową pierzynką 342

Jest na pokładzie ktoś kto nie lubi serników? Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik.  Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany(...)łyżeczka proszku do pieczenia  parę kropli aromatu migdałowego  Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego  szklanka cukru pudru

Krakowskie smaki Ani
Churros z masą migdałową 130

Churros, to pyszne hiszpańskie ciasteczka, z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową.   Składniki na ciasto:                         - 410g mąki pszennej- 200g masła- 4 jaja- 500 ml wody- 1 płaska łyżeczka proszku- 2 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażenia   Składniki na masę migdałową:                         - 200g mielonych(...)swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając  kawałki  nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując oba  cukry. Dodajemy cappuccino, delikatnie mieszając łyżką oraz serek mascarpone. Wsypujemy migdały, aromatyzujemy esencją migdałową. Całość

mojewypiekiinietylko
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 166

więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka, 2 łyżeczki(...)maliny.     Kruszonka: szklanka mąki pszennej, 120g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, 100g płatków migdałowych.     Mąkę przesiać, dodać płatki migdałowe, cukier oraz posiekaną margarynę. Rozgnieść palcami, tworząc kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 200st. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji 295

sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cmKrem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła. W połowie(...)ogniu, aż masa zgęstnieje.Dodatkowo: 1,5 paczki krakersów, 400g masy krówkowej, 400ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, łyżka żelatyny, 100g płatków migdałowych.Na dno formy wyłożyć warstwę krakersów, pokryć masą krówkową i kolejną warstwą krakersów. Wyłożyć ciepłą masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Schłodzić.  Śmietankę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją 155

młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli

Różowa kuchnia
Mięsny jeż 153

rozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciastamigdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu

To co kocham
Pyszne ciasto z truskawkami „truskawkowe dumbo” 95

Czy mieliście kiedykolwiek ochotę zamienić się w któregoś z bajkowych bohaterów? Mój dzisiejszy przepis da Wam okazję do tego, by zamienić się na parę chwil w

Wiszniówka
Dzidziuś 403

Bardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto drożdżowo-serowe i "Czy ten rudy kot to pies?" 152

automat zasygnalizuje, wrzucić do ciasta rabarbar i jabłka. Wyjąć z pojemnika zaraz po zakończeniu programu na kratkę, by ciasto ostygło. ----- Podobne: Drożdżowe z rabarbarem Strucla z rabarbarem i amarantusem Ciasto migdałowo-jabłkowe "Czy ten rudy kot to pies" Olgi Rudnickiej to książka napisana żartobliwym językiem, trochę zaczerpniętym z młodzieżowego slangu sprzed kilku lat. Główną bohaterką książki jest Ulka, która traci

Weekendy w domu i ogrodzie
Świąteczne wypieki z Helio. Współpraca. 128

makowa masy krówkowe masy orzechowe z kawałkami orzeszków - nowość, która doskonale sprawdza się w wielu wypiekach. Unikalna receptura z orzechami ziemnymi, śmietanką i mlekiem polewy i dekoracje do ciast płatki migdałowe rodzynki królewskie orzechy ziemne i włoskie żurawina suszona W paczce znalazłam również piękny kalendarz z przepisami, który będzie dla mnie dodatkową inspiracją. Na blogu będzie pojawiać się wiele pysznych

Słodkie okruszki
Torty dobre na każdą okazję 156

pochodzi więc od włoskiego „torta”, oznaczającego placek. Ciekawe, że już w XVII wieku istniał w Polsce zawód „tortarza" - kucharza, zajmującego się wypiekaniem tortów. Początkowo torty były cienkimi plackami ciasta, przekładanymi migdałową masą. – Cukiernicy zdobili je bogato herbami, monogramami lub symbolicznymi figurami. Stać było na nie tylko najbogatszych, dlatego zawsze przygotowywane były tylko na bardzo uroczyste okazje – mówi pracownik Asprod.com.pl , cukierni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki migdałowe 134

Ciasto rozwałkować, wyłożyć metalowe foremki do babeczek lub muffinek ciastem. Z ciasta wyciąć koła, o średnicy nieco większej niż średnica babeczek – będą to przykrycia babeczek. Do wyłożonych ciastem babeczek wlać masę migdałową, przykryć przykrywką z ciasta, dokładnie zlepić brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Z tej porcji otrzymamy około 24-26 babeczek.   zastawa

królestwo garów
Szarlotka bezglutenowa 98

Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony

Milion Smaków
Słodkie środy - Śniegowe kule migdałowe 201

Śniegowe kule migdałowe   Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g miękkiego masła 75 g zmielonych prażonych migdałów Skworcu 30 g cukru pudru + do posypania kilka kropli olejku migdałowego do ciast Przygotowanie:  Masło ubijamy(miksujemy) z cukrem pudrem na gładką, jasną masę.   Dodajemy olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oponki z twarogu 136

octu- szczypta soli- aromat migdałowy- olej do smażenia- cukier puder do posypania Twaróg rozgniatam. Dodaję przesianą mąkę, sodę, sól, żółtka, śmietanę, cukry, spirytus lub ocet i aromat migdałowy. Wyrabiam ciasto.  Gotowe, rozwałkowuję na grubość 1-1,5 cm. Foremką (można szklanką) wykrawam kółka, a kieliszkiem środki. Smażę we frytkownicy (można w szerokim, niskim rondlu), do zrumienienia – oponki

mojewypiekiinietylko