ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:7/234)

Rafaello po mojemu 647

pieczenie biszkoptów, no chyba, że ktoś lubi zakalce. Ja nie bardzo.  Postanowiłam więc wymyśleć jaki sposób aby obejść pieczenie biszkopta i o to efekt. Ciasto ucierane z masą migdałową oraz kokosową pianką. W końcu trzeba sobie radzić w każdej sytuacji, a złej baletnicy przeszkadza wiadomo co więc nie ma co zarzekać tylko korzystać z tego co się(...)mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek masa: 2 budynie 1l mleka 6 łyżek cukru kostka masła 200 g płatków migdałowych aromat migdałowy  ciasto kokosowe: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło roztapiamy w garnku na piecu i przelewamy do miski. Dodajemy cukier i żółtka. Wszystko razem miksujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 241

piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Pianę przełożyć(...)polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 14. Gotową polewą polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 251

piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Beza z makiem: 6. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Pianę przełożyć(...)polewę przez około 3-4 minuty, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. 14. Gotową polewą polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Migdałowe ciasto z truskawkami 238

błyskawicznie:)  Truskawki zawładnęły blogami, pojawia się co raz więcej ciekawych przepisów i pomysłów na dania z nimi w roli głównej. Nie będę stanowić wyjątku i zaproponuję Wam pyszne migdałowe ciasto z truskawkami. Mięciutkie, puszyste, wilgotne... Wprost marzenie!  Składniki: 150g mąki 80g mielonych migdałów (bez skórek) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 małe(...)przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z mielonymi migdałami, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać truskawki.* Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Przed

Obiad gotowy
Najlepsze ciasto na świecie 5475

Mamy za Najlepszą na Świecie ! Nazwa ciasta i oryginalny przepis pochodzi z  tej strony. Składniki : 10 i 1/2 łyżek miękkiego masła * 1 i 2/3 szklanki cukru** 1 i 1/3 szklanki mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jaj ( osobno białka i osobno żółtka ) 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków migdałowych (użyłam więcej, około 1/3 szklanki) Dodatkowo(...)masa będzie sztywna, partiami wsypywać pozostałą szklankę cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita podzielić ją na dwie części i wyłożyć na wierzch przygotowanych wcześniej ciast. Górę posypać płatkami migdałowymi. Ciasta włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut (piekłam 35 minut) Po upieczeniu ciasta odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie śmietanę przelać do miski, dodać ziarenka z laski wanilii

Zabawa smakiem
Sernik drezdeński z masą migdałową 196

Sernik drezdeński znany chyba lepiej pod nazwą Dresdner Eierschecke to pyszne ciasto na niedzielę. Składa się z trzech warstw: drożdżowej, serowej i kremu jajeczno-budyniowego. Ja mój przepis troszkę zmodyfikowałam, ponieważ  zamiast kremu wybrałam delikatną masę migdałową. Pomysł zaczerpnęłam z zeszytu Mojej Kuchni nr 21/92.  Składniki na spód: 350 g mąki pszennej( u mnie Manitoba z dużą(...)pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, wykładamy na blachę i rękoma rozciągamy krawędzie ku górze. Ciasto nakłuwamy widelcem i razsmarowujemy na nim masę serową, a potem migdałową. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Jeśli górna część ciasta zacznie się przypalać należy przykryć folią aluminiową

Mia Cucina Sofieta
Jabłecznik z pierniczkami 279

postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. 12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Jabłecznik z pierniczkami 282

postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut. 12. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 172

sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają(...)kuchennego ubij miękkie masło z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dalej miksując, dodaj po jednym jajku na raz. Dodaj wodę różaną oraz mielone migdały i zmiksuj. Przygotowaną masą migdałową wypełnij kruche ciasto, następnie wetknij w nią rabarbar pokrojony na plasterki. Posyp płatkami migdałowymi i cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Zajadaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Daimtårta - szwedzki torcik Daim 470

Szwedzki torcik Daim to puszyste, migdałowe ciasto przełożone delikatnym, śmietankowym kremem z dodatkiem chrupiących karmelowo - migdałowych batoników Daim i mlecznej czekolady. Ten bezglutenowy torcik po prostu rozpływa się w ustach i chyba nie ma drugiego tak wyjątkowo pysznego ciasta... Odkąd pamiętam, każda, doprawdy każda wizyta w Ikea z moim mężem, prędzej czy później kończy się na kawie i właśnie

maniapieczenia
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 171

chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa! CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // blacha 20x25cm składniki w temp. pokojowej ~2 szklanki mąki pszennej ~200g masła ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam(...)połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych ~70g cukru ~50g masła Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego

chili & sugar
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 205

Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie jestem miłośniczką migdałowych ciast i kremów. Dla mnie to tylko migdały w płatkach prażone lub zapiekane lub całe migdały w biscotti. Nie musicie sugerować się moją opinią w kwestii smaku, gdyż Wam może smakować(...)Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty i podpiekamy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, po tym czasie wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, nakładamy na nie wcześniej przygotowany krem migdałowy, na który wykładamy pokrojone świeże figi i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. KREM: Żółtka ubijamy z cukrem na jasny puch, po czym dodajemy miękkie

Blondynka Gotuje
Ciasto owsiane z nektarynką 160

jeszcze we mnie wiary, Ile jeszcze we mnie samym sił, by dalej żyć w taki czas". Coma, Daleka droga do domu Długo zastanawiałam się, czy opublikować ten przepis. Ciasto jest pyszne. Ma lekko orzechowy smak, do którego bardzo dobrze pasują nektarynki. Jest bardzo syte - wystarczy jeden kawałek żeby się najeść. Jest proste w wykonaniu. I w całości pieczone na mące(...)mleko. Na końcu wyspać mielone orzechy. Ciasto dokładnie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i wygładzić. Poukładać cząstki nektarynek. Wierzch ciasta posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temperaturze 190 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Śliwkowa tarta 135

tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta. Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymiCiasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Nadzienie 1 łyżka cukru pudru 75 dag śliwek węgierek 3 łyżki(...)Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem. 3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić

Kuchenne aromaty
Torta Caprese 222

wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym stuleciu, zupełnie przez przypadek. Otórz kucharz Carmine Di Fiore, przygotowując dla amerykańskich wysłanników Al Capone, zwykłe ciasto migdałowe pomylił się i zapomniał dodać do ciasta makę. Okazało się, że ciasto nie tylko wyszło pyszne, ale również przyniosło kucharzowwi fortunę, Amerykanie zabrali ze sobą przepis, a on zaczął(...)piec Torta Caprese na dużą skalę. Z bigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello.  Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek.   Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się

Mia Cucina Sofieta