ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:33/234)

Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 170

pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 kg mąki tortowej (wysokiej jakości) 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 7 żółtek 250 g rozpuszczonego, letniego masła (lub margaryny(...)mnie sułtanki i koryntki) 50-75 g posiekanych orzechów i migdałów 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub otarta skórka z 1 pomarańczy) aromat arakowy lub migdałowy 3 białka      Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, gładki płyn wlewamy do dołeczka w mące i pozostawiamy na 10 minut

Rozpustne gotowanie
Mazurek migdałowo - kajmakowy 175

pokrojone w kostkę masło i szybko zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Ciasto owinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta pozostawiając ciut więcej ciasta na bokach (ja odkroiłam z każdej strony pasek, który zwinęłam w spiralę i z pomocą rozbełtanego jajka przylepiłam do ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)minut, do uzyskania złotego koloru. Na upieczony i przestudzony blat ciasta wylać masę kajmakową. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka. Ozdobić powierzchnię ciasta razem z płatkami migdałowymi. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Miodownik (Stefanka) 276

wypieku jest to, że najlepiej smakuje na drugi lub nawet na trzeci dzień, tak więc śmiało ciasto można przygotować sporo wcześniej przed świętami lub planowanym przyjęciem. Z pewnością wypróbuję to ciasto w wersji z masą serową. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 czubata łyżecza sody 300 g cukru 4 łyżki płynnego miodu(...)ciasto. Podzielić na 4 równe części. Jedną porcję ciasta rozwałkować na wielkość blaszki (najlepiej robi się to bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym rysuję wymiar blaszki). Jeśli ciasto zrobi się za miękkie i ciężkie do rozwałkowania warto włożyć je na 20 minut do lodówki. Piec przez 9-12 minut w 200 st. do uzyskania brązowo-złotego koloru. Ciasto

Mojewlasne.pl
Tarta z jagodami 161

Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.  Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko wałkujemy i tniemy radełkiem na paski z których ułożymy kratkę na wierzchu tarty. Paski ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Makowa Panienka 1045

Ciasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową przełożone cudownym kremem budyniowym z prażonym kokosem, naprawdę coś cudownego! Takie ciasto jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo(...)sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2466

małej tortownicy i foremce kwadratowej).P.S Jak będzie sezon na śliwki to wypróbuję również ten przepis ze śliwkami. :) Śliwki i budyń waniliowy to również będzie udane połączenie! Kruche ciasto z truskawkami i budyniem PRZEPIS (forma: 30 x 25 cm)Temperatura: 190oC | Czas: ok. 1 hCiasto kruche 3,5 szkl. mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza krupczatka) 1 opakowanie(...)mają za zadanie zagęścić masę, można zastąpić ew. mąką) kilka kropli zapachu migdałowego Dodatkowo ok. 300 g truskawek, średniej wielkości, pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki migdałowe, opcjonalnie  Przygotowanie Ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu. Masa budyniowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort migdałowy z kremem czekoladowym 118

Tort migdałowy z kremem czekoladowym zachwyci nie jedno podniebienie i będzie wspaniałym zwieńczeniem każdego przyjęcia. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, krem: 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć), 3 pełne łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 200 g czekolady deserowej, maliny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wymieszać z pianą z białek. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pokruszoną czekoladę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą

królestwo garów
Tort z migdałów palonych 139

Tort migdałowy , z migdałów w skórkach palonych. Według przepisu z „Uniwersalnej Książki Kucharskiej”, wydanej po 1910 roku, Marii Ochorowicz – Monatowej. 160 g masła w temperaturze pokojowej, 400 g migdałów, 400 g cukru, 8 jajek, lukier biały: 1 białko, 80 g cukru pudru, sok z cytryny Migdały wysypać na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)pianą z białek. Przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na parę minut, wyjąć z tortownicy, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier biały: ubić pianę z białka, dodać cukier i ucierać, aż zaczną pokazywać się bąble :) Następnie

królestwo garów
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 426

ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy. Odważamy porcje ciasta (można rozwałkować(...)mnie na blogu? Tradycyjnie… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Szarlotka rosyjska 142

części. Następnie rozpuszczamy masło. W między czasie miksujemy żółtka z cukrem i dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Potem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ja wybrałam cukier migdałowy który nadał ciastu dodatkowego aromatu. W rondelku w którym rozpuszczaliśmy masło topimy czekoladę. Roztopioną czekoladę dodajemy do ciasta wraz z cynamonem i rumem. Jeżeli ktoś nie lubi alkoholu to polecam aromat

Kuchenne Wariacje
Kopiec kreta- wegański & fit 233

mojemu zdziwieniu idealnie naśladuje prawdziwy kopiec kreta. Nie wierzycie? Spróbujcie sami... Nie bez powodu 3/4 blaszki znikło w kilka godzin :D  SKŁADNIKI: NA CIASTO: szklanka mąki jaglanej 1/3 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki mleka migdałowego 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) 4 łyżki karobu 1/3 szklanki mąki owsianej NA KREM: 2 banany 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 puszki mleka kokosowego + mleko(...)migdałowe do dolewania podczas gotowania WYKONANIE: Osobno mieszamy suche składniki na ciasto, osobno mleka. Do suchych powoli wlewamy wymieszane mleko i całość dokładnie razem łączymy (najlepiej użyć trzepaczki do jajek). Formę do pieczenia ciasta smarujemy olejem kokosowym i wlewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. W cieście wydrążamy środek zostawiając boki i spód. Część ciasta

healthy dreams
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2528

cukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna(...)próby piórka”. Do ubitych się białek wlewamy gorący syrop cieniutkim strumieniem i ubijamy na wysokich obrotach, aż białka wystygną i misa miksera będzie chłodna. CAŁOŚĆ: Układamy 1 blat ciasta, nasączamy go słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zalewamy połową kremu śmietankowego, posypujemy prażynkami. Przykrywamy drugim blatem makowym, ponownie nasączamy słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zlewamy kremem kokosowym i posypujemy prażynkami

Ostra na Słodko
Jabłecznik bez pieczenia 3763

dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Jabłecznik bez pieczenia pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Battenberg cake 123

przekrojeniu ciasta powinna być widoczna szachownica, której kolory to różowy i blado żółty. Biszkopty na to ciasto piecze się oddzielnie by uzyskać dwa kolory a następnie kroi się je w długie paski, przekłada dżemem i zawija w masę marcepanową. Składniki: 200g masła 200g cukru 3 jajka 50g migdałów 150g maki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka esencji migdałowej barwnik spożywczy(...)skórki z dokładnie zmiel. W misce zmiksuj razem masło i cukier aż powstanie puszysta masa. Następnie dodaj jajka, zmielone migdały, esencję migdałową, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj a następnie podziel ciasto na 2 części i jedną z nich wymieszaj z różowym barwnikiem. Przełóż masy do prostokątnych foremek do pieczenia (najlepsze będą takie do pieczenia chleba) i piecz

wysmienity

Proponowane wyszukiwania