ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:36/234)

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem mascarpone (tort) 146

jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel aromatu migdałowego Krem: 300g serka mascarpone 150g śmietanki kremówki 30% 60g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji Upiec ciasto. Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia. Następnie mak osączyć i zmielić(...)cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem  z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Pączki arabskie z syropem migdałowym 251

Łatwe w przygotowaniu i lekko „odchudzone” pączki. Nie zawierają jajek a główną bazą jest jogurt naturalny. Podane z ciepłym syropem migdałowym smakują wyśmienicie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 1 szkl jogurtu naturalnego 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru ok.4 łyżki ciepłej(...)wody szczypta soli syrop migdałowy 1 szkl cukru 3/4 szkl wody 1 łyżeczka soku z cytryny ekstrakt migdałowy 50 g zmielonych migdałów dodatkowo olej rzepakowy do smażenia 1. Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy na kilka minut. 2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, dodajemy jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Migdałowy wieniec z makiem 137

czasu chodziła za mną drożdżówka z makiem, więc mam nadzieję, że moja wersja Wam zasmakuje. Niewątpliwie jest trochę zdrowsza, mniej kaloryczna i jak sądzę – równie smaczna. Migdałowy wieniec z makiem Danie Ciasto Porcje 12 Składniki Ciasto 500 g mąka orkiszowa 100 g erytrol lub innego słodziwa, ale nie ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie 125 g masło 8 g drożdże(...)instant 3 szt jajko 1 łyżeczka miód Nadzienie 130 g mąka migdałowa 40 g mak 1 szt białko jaja 60 g erytrol lub innego słodziwa 0,5 szklanka mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta zagnieść, odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło. Z wyrośniętego ciasta uformować trzy długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta

Kucharzyca
Ciasto oczy carycy 362

wyśmienicie no pięknie będzie się prezentowało na świątecznym stole .  ciasto jasne: 6 białek 1,5 szkl. cukru 1 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju rzepakowego ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szkl. oleju rzepakowego krem: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy(...)szkl. cukru pudru 50 g masła 150 g płatków migdałowych W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier,dodać masło i płatki migdałowe. Smażyć je na zloty kolor. Wylać na papier,rozetrzeć cienko,pozostawić do wystudzenia. Wystudzony pokruszyć. WYKONANIE: Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta ze śliwkami 148

piszę dla Was tą notkę. Z ciasta na niedzielę zrobiło się zatem ciasto na poniedziałek i oby ten okazał się lepszy... Udanego tygodnia Wam życzę. Tarta migdałowa ze śliwkami składniki: ciasto: 1 jajko 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru pudru szczypta soli masa: 800 g śliwek węgierek 100 g masła 3 jajka 100 g brązowego cukru

Przysmaki Karolki
Wianuszki kardamonowo - migdałowe 128

godzinę w misce szczelnie owiniętej folią do żywności, aby podwoiło swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto wałkować na duży prostokąt, przeciąć na połowę, na jedną część wyłożyć migdałowy farsz, przykryć drugą częścią ciasta. Pokroić na 20 cienkich pasków, każdy pasek skręcać i zlepiać końcami tworząc wianuszek.  3. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Wianuszki układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia(...)Farsz migdałowy: - 12 dag miękkiego masła - 10 dag mielonych migdałów - 4 łyżki słodkiej śmietanki 12 % - 5 dag cukru pudru - 1 łyżeczka mielonej wanilii -  szczypta soli Dodatkowo: - płatki migdałów - roztrzepane jajo do smarowania Wszystkie przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. Składniki nadzienia łączymy ze sobą, ugniatamy widelcem na gładką masę, a następnie smarujemy nim ciasto

Apetyczna babeczka
Tartaletki serowo-brzoskwiniowe 83

Eleganckie i pyszne tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione masą serową z dodatkiem musu brzoskwiniowego. Te urocze babeczki zwieńczone są dodatkowymi kawałkami delikatnych brzoskwiń oraz kruchych płatków migdałowych. To wszystko składa się na idealne połączenie, którym z pewnością zachwycicie swoich gości i domowników :) Polecam! Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki,  200 g zimnego masła(...)syropie. Dodatkowo: 2 brzoskwinie do dekoracji płatki migdałowe, cukier puder. Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Przygotować foremki do tartaletek. Cienko wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Dno babeczek ponakłuwać widelcem i wsypać

Świat Ciasta
Jabłecznik z pianką 171

ostygnięcia        PRZYGOTOWANIE CIASTA 350 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 białka + szklanka cukru (na pianę) 2 łyżki płatków migdałowych Mąkę zmieszaj z cukrem (100g) i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę(...)całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca. Uprażone jabłka rozłóż równomiernie na cieście. Na jabłkach rozsmaruj ubitą pianę. Na pianę zetrzyj schłodzone ciasto. Całość posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Po upieczeniu dobrze wystudź. Smacznego

w mojej kuchni
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 203

gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Lody(...)śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, masło

SzczyptaSmaQ
Półkruche misie z kostką czekolady w łapkach 212

urocze?? Mówię Wam, że jak się już trzyma w ręku takie miśka, to aż żal zjadać :) Misie są zrobione z ciasta półkruchego, bardzo delikatne i chrupiące, z wyczuwalnym aromatem migdałowym. Trzymają w łapkach własną kostkę czekolady. Jeśli używacie dużych kostek należy przekroić je na dwie mniejsze, by mieściły się na brzuszkach misiów. Polecam!     Składniki(...)sztuk)   Ciasto półkruche: 100 g masła 200 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego   Dodatkowo: ok. 50 kostek mlecznej czekolady   Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią

Nastoletnie Wypiekanie
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 215

pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów, tym bardziej podziwiam kreatywność – okazuje się, że ciasto da się upiec niemal ze wszystkiego :) Ciasteczka migdałowe, które chciałabym Wam zaproponować są zrobione na bazie mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak do ciasta trochę mąki pszennej, żeby zachowało odpowiednią konsystencję(...)chrupiące i pyszne :) Składniki: 200 g mąki migdałowej 50 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miękkie masło, jajko i skórkę otartą z połówki dobrze umytej (można też ją sparzyć) pomarańczy. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą

Ciastkozercy
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 135

mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki. Odlać 1/2 szklanki mleka od przygotowanej ilości i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka(...)Galaretki rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia.  Blaszkę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jedną część migdałowego biszkoptu,nałożyć 2/3 kremu,przykryć drugim biszkoptem. Resztę kremu rozsmarować na wierzch,ułożyć gruszki pokrojone w grubą kostkę i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki

Kolorowa kuchnia Elki
STEFANKA 177

lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można je upiec, a właściwie należy dwa-trzy dni przed podaniem. Po tym czasie jest dopiero najlepsze. Po upieczeniu płaty ciasta są twarde a z biegiem(...)zgęstniała. Odstawiłam do wystygnięcia. W robocie kuchennym utarłam masło i dodawałam stopniowo po łyżce ugotowanej  kaszy. Na koniec wlałam ekstrakt migdałowy. Płaty można nasączyć gorzką herbatą z cytryną - około 250 ml  na trzy płaty. Pierwszy płat ciasta posmarowałam powidłami śliwkowymi , na nie rozsmarowałam połowę masy i przykryłam drugim płatem ciasta. Kolejno rozsmarowałam drugą połowę kremu

potrawyregionalne
Ciasto łaciate z jabłkami 319

około 40 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto kroimy na pół, jedną część smarujemy powidłami, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy migdałowym krokantem. Smacznego. The post Ciasto łaciate z jabłkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Truskawkowe rafaello 176

łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać. 100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni. Przestudzić. Płatkami posypać wierzch ciasta. Moje uwagi: Upieczony i przestudzony biszkopt dobrze jest włożyć ponownie do formy, w której wcześniej był pieczony. Następnie wykładać kolejne

In my kitchen