śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań. I tak na pewno mazurek będzie wyjątkowy :) Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła(...)dodając cukry waniliowe. Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto, 1/2 puszki masy kajmakowej (fot.4) (jeżeli jest zbyt zbita, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie 1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić
Świat CiastaCiasto zdobyło moje serce już samym swoim widokiem, a smakiem dodatkowo wzbudziło uczucie miłości. Czy jest coś piękniejszego od karobowego murzynka, który swoją słodycz zawdzięcza bananowi i pysznym daktylom? Łaskawość okazuje prostym procesem przygotowania, gdyż nie wymaga on pieczenia, co pozwala zachować składnikom więcej zdrowotnych właściwości. Jedyne co musimy poświęcić, to odrobina czasu i cierpliwości, ponieważ, aby murzynek był gotowy(...)razem blendujemy. Na sam koniec do zblendowanej masy dodajemy karob, po czym staramy się go jak najlepiej wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto przekładamy do aluminiowej formy (jego konsystencja powinna być bardzo gęsta), na wierzch posypujemy płatki migdałowe i lekko je wgniatamy. Formę umieszczamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).Gotowego murzynka kroimy ,po czym ozdabiamy jagodami goji
healthy dreamsłyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru 3 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 białko Wykonanie: wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię(...)przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiająć wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi piec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mój sposób na wykorzystanie białek Babka migdałowo-makowa SKŁADNIKI: proszek do pieczenia - 2 łyżeczki białka jaj - 6 szt mak mielony sypki - 0,5 szkl migdały tarte - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opak margaryna - 200 g mąka - 250 g sól - 1 szczypta tłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cukier wymieszać(...)proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Następnie wsypać migdały i mak, łyżką wymieszać. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wlać do masy, wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Piec w piekarniku w 175 stop.przez 35 minut
Kuchnia Danusizakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :) Ciasto nie zawiera mąki dlatego nie rośnie wysokie. Jest mocno czekoladowe, słodkie i urocze dzięki dekoracji. Ciasteczka "sklepowe" można pominąć lub dodać swoje ulubione np. owsiane. Cieszmy się naszym dniem przy kawałku pysznego ciasta. (Lekko koślawe, wybaczcie, to mój pierwszy raz!) Składniki: 200g zmielonych płatków migdałowych 80g cukru trzcinowego/kokosowego/ksylitolu 3 jajka 2 łyżki
Czarnawisienkatemperaturze 175 st. C przez ok 40 minut. W ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Masa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 200 g masła kilka kropel aromatu migdałowego Połowę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka miksujemy z żółtkiem oraz mąką pszenną i ziemniaczaną dodajemy do gotującego się
Słodka Kraina WypiekówWileńskich 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem(...)czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać
Ala piecze i gotujeDostałam "zamówienie" od męża na ciasto owocowe. Pomyślałam, że owsiano-orzechowe robiłam już kilka razy, więc zrobię tym razem inne. Wpadło mi w oko
Zdrowa Kuchnia Sowy100g masła - nie używać tu margaryny, na maśle ciasto lepiej wychodzi 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 50g słupków migdałowych - zmielone na proszek w młynku do kawy 150g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera si ę na maśle 125g cukru 2 łyżki(...)żółtka z cukrem, domowym cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto wychodzi bardziej puszyste . Wszystko wymieszać mikserem i wyrobić na gładkie ciasto - może z powodzeniem użyć tu miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie trzeba zamienić przy wyrabianiu
Grunt to przepis!Wyrośnięte ciasto ponownie zagniec. Przełóż na przygotowana blaszkę, dokładnie wylep ciastem jej spód. Na placek wysyp jagody. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut , aby ciasto znowu podrosło. Placek równomiernie posyp migdałową kruszonką. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 C i piecz ok. 55 minut. Na mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto pergaminem
Słodkości i nie tylkoCiasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka(...)jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem (zostało mi trochę ciasta na jeszcze 2 tartaletki). Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch
Smakołyki Asimacie ochotę na sporo słodyczy Taki mazurek jest prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Szybki mazurek różany na kruchym cieście Szybki mazurek różany na kruchym cieście 2016-05-09 10:06:17 Write a review Save Recipe Print 855 calories(...)lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkicytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto. Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp.175 stop. Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe
Kulinarny karnet Christopherabyła jej zemsta. Swoją drogą jestem ciekawa czy to prawda i za co była ta zemsta. Wracając do ciasta muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne. Delikatny kruchy spód z mocno wiśniową galaretką, śmietankową masą i chrupiącą, migdałową bezą. Pycha!!! Zresztą przekonajcie się sami. Tylko pamiętajcie o tym, żeby użyć wydrylowanych wiśni ;-) Zapraszam!!! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej(...)śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 34cm x24cm. Pieczemy przez
Passion of Cookingdużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne. Ciasto kruche jest wyjątkowo delikatne i bardzo maślane, a soczyste śliwki zatopione w migdałowym kremie i otulone migdałową kruszonką to gwarancja dobrego smaku. Składniki na ciasto: na 4 foremki o średnicy 12 cm 110 g mąki + na stolnicę szczypta soli 100 g zimnego masła+ do foremek 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Nadzienie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!