mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Mąkę pszenną i migdałową przesiewamy razem, wsypujemy do ubitych białek i bardzo delikatnie szpatułką mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy do małych foremek, wciskamy w ciasto owoce, posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 12 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich
W kuchni Karmel-itkiłyżki rumu 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej ew 50 g dowolnych orzechów lub migdałów 2 jabłka aromat migdałowy. 3 jajka (oddzielnie biała i żółtka) 2 białka pozostałe od ciasta pół szklanki (110g ) cukru Wykonanie : Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku(...)pozostałym ciastem. Pieczemy ok 50 min w 180'C , do zrumienienia się ciasta. Na koniec jeszcze kilka moich rad : Każdy z nas ma swoje ulubione smaki masy makowej i dodatkami możemy dopasować ją do własnych upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć . Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym. Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta
Malinowa Kawiarenkawięc pomyślałam, że to dobra okazja podzielić się z Wami tym sprawdzonym i jakże przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra(...)masę z mąką i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto. Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić
Wanilia i Kardamontruskawek płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze(...)mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychapparecchiamo.Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.Składniki:3 szklanki mąki3 duże gruszki3 jajka1/2 szklanki oleju3/4 szklanki cukru300 g gęstego jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczeniasok z połowy cytryny2(...)przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać jedną łyżkę jogurtu, rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną czekoladą polać ciasto
Z butelką mleczka w tleroztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego 1 łyżeczka cukru waniliowego duża szczypta soli Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać(...)wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiaderku ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 3 jajka ✅ 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej ✅ Ekstrakt kawowy ✅ 1/3 szklanki cukru ✅ 250 g Michałków ✅ 200 g prażonych orzechów włoskich ✅ 200 g płatków migdałowych ✅ 500 ml śmietany ✅ 100 ml mleka ✅ 30-50 g cukru ✅ 15 g żelatyny ✅ Kilka kropel olejku miętowego ✅ Masło ✅ Bułka tarta 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Formę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą(...)stopni na dokładnie 90 minut, następnie otwórz lekko drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego ostygnięcie. 🛠️ Schowaj sernik najlepiej na noc do lodówki. 🛠️ Teraz musimy przygotować plotek migdałowy na Panna Cottę. 🛠️ Od brzegu ciasta ok. 0,5 cm, delikatnie natnij rowek wokoło sernika. 🛠️ Włóż teraz prażone płatki migdałów tak by powstał plotek na Panna Cottę. 🛠️ Wlej śmietanę, mleko do rondelka, wsypy
RafalCookjaja, stopione masło, cukier i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto ręką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i gdy ciasto podwoi objętość , wylać delikatnie do formy, posypać płatkami migdałowymi i odstawić chwilę do ponownego wyrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po wystudzeni kroić na kromki i podawać z dowolną konfiturą
Tradycyjna KuchniaDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto, które jadłam na Wielkanoc. I ciasto, które widać na zdjęciach, i przepis na nie otrzymałam od Ani
Codzienna kuchnia niecodziennaubiegłym roku przed Wielkanocą hitem okazała się " Pijana kukułka" dziś mam dla Was podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna przypaść do gustu wszystkich miłośnikom likieru adwokat, choć nie tylko im ;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)żelatynę wlewam do pozostałej śmietany) Dodatkowo: paczka biszkoptów pół szklanki przegotowanej wody pół szklanki likieru adwokat puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone płatki migdałowe Mieszamy likier z wodą i tą mieszanką delikatnie nasączamy ostudzony biszkopt , a następnie równomiernie wykładamy masę adwokatową. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy na masie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę
Cynamonowe szczęściejajko Nadzienie: 1 szklanka blanszowanych migdałów (lub w łupinkach) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 70 g masła pół szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny * do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać zmielony kardamon i jajko(...)połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do temp. 205 stopni C. Metalowe foremki do babeczek przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem.Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i wylepić foremki do babeczek. Foremki przenieść na blachę z piekarnika. Następnie uzupełnić je nadzieniem migdałowym (1 łyżka na foremkę). Piec przez ok. 15 minut. (do momentu, kiedy na górze będą lekko zrumienione). Po wyjęciu
Domowa Cookierenka Agiserkiem homogenizowanym. Pokazałam Wam to ciasto w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie prośbami, abym opublikowała przepis jeszcze przed Świętami. Kochani, wszystko dla Was Oto ono. W smaku bardzo fajne, nie za słodkie, wręcz powiedziałabym, że takie słodko-kwaśne. PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać tą śmietanową z ciasta Danio . Biszkopt: 5 jajek 2/3 szkl(...)Wykładamy mniej więcej 2/3 masy, wyrównujemy. Drugi biszkopt również smarujemy dżemem (od strony przecięcia). Wykładamy na masę (dżemem do masy). Pozostałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzuwłoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja; 1 łyżka rumu; 4 łyżki śmietany; 150 g cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być 16 g); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę lub dużej miski, dodać pozostałe sypkie składniki przeznaczone do ciasta kruchego, wymieszać. Następnie dodać masło i dobrze posiekać z mączną mieszanką(...)czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą masę z orzechów (można je wcześniej uprażyć na patelni bez dodawania tłuszczu), 100 g cukru, olejku migdałowego, 1 całego jaja i 1 białka, 1 łyżki śmietany i rumu. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwiema warstwami folii spożywczej na możliwie najcieńszy prostokąt. Ciasto posmarować masą orzechową, pozostawić po jednej dłuższej stronie pasek o szerokości
In my kitchencukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki suchej galaretki garść rodzynek garść płatków migdałowych Koniecznie zajrzyjcie na stronę Homemart.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. 1. Do mąki dodać sól, cukier puder, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody, masło. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy. Płat ciasta przenieść na wałku na przygotowaną tortownicę, starannie(...)koniec pokroić w cienkie plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Cukier wymieszać z cynamonem. Kruchy spód posypać galaretką, po czym na całej powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami.3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 C. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut
Apetyczna babeczkakocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe ciasto wypełnione kremem kawowym do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia. Składniki na formę o średnicy 28 cm: ciasto kruche: 200 g mąki
greenscarf