180g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Polewa:100 g gotowej masy krówkowej;2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;3 łyżki płatków migdałowych. Dodatkowo:Margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy do babki.Sposób przygotowania:Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia(...)koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka
Gospodyni Miejskajest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też zupełnie innej
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis pochodzi ze strony gotujmy.pl. Ciasto bardzo smaczne i bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam. Składniki na blat: 6 białek 200g wiórków kokosowych 100g cukru szczypta soli 50g płatków migdałowych 3 wafle Princessa kokosowa Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dajemy cukier i ubijamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec delikatnie łączymy z wiórkami,, płatkami migdałowymi(...)szpary pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy masę krówkową. Na masę wykłądamy drugą część kremu a na wierzchu posypujemy pokrojonymi w kostkę wafelkami. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Przekładane Tagged: białka , biszkopty , kokosowa , kremówka , masło , mleko , princessa , princessa kokosowa , płatki migdałowe , wiórki kokosowe
Mam apetyt na ...uzależniona od książek kulinarnych do tego stopnia, że zasypiam przy nich, a później śnię o tych wszystkich słodkościach :) Każda książka jest wyjątkowa, każda ma jakąś historię. Książkę "Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku" polecam wszystkim tym, którzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już(...)autorki oraz krótki opis przygotowania wstępnego. Książka została podzielona na 5 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na: Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą
KukuleczkiPolecam również przepisy na: tartę z owocami lata tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami Składniki: Ciasto na kruchą tartę: 150g schłodzonego masła 250g pszennej mąki łyżeczka soli 1 jajko 2-3 łyżki cukru(...)250g śmietany kremówki 30% opakowanie serka waniliowego/ serka mascarpone opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy płatki migdałowe/ opcjonalnie do posypania Do miski wsypałam mąkę i dodałam pokrojone w kostkę miękkie masło. Rozcierałam i połączyłam składniki. Wbiłam jajko i wsypałam sól. Wyrabiałam ciasto aż było gładkie i podzieliłam na dwie części. Do mojej tarty wystarczyła jedna część. Obie zawinęłam w przeźroczystą folię
potrawyregionalnekakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:) Ciasto: 100g mąki, 3 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 50 g cukru pudru trzcinowego Diamant, jajko. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały
Z miłości do słodkościDzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie
Słodkości i nie tylkopodłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota. Blaszkę przed nalaniem ciasta dobrze wysmaruj masłem i wstaw do lodówki, dzięki czemu ciasteczka nie będą przywierać do formy. Możesz też wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Zamiast mąki migdałowej możesz wykorzystać, np. płatki migdałowe, które wystarczy zmielić robotem kuchennym. Ja tak robię zawsze i świetnie się(...)www.sweetashoney.co.nzporcja ciasta jest duża - starczyło mi na 12 ciasteczek w kształcie serca i 1 foremkę o wymiarach 21 x 11 cm, tak więc możecie zrobić również z połowy porcjiczas przygotowania: 30 min przygotowanie + 30 minut pieczenie Składniki: 200 g masła 200 g cukru pudru 135 g przesianej mąki (typ 450 lub 500) 80 g mąki migdałowej (patrz uwagi techniczne
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła(...)masła 100 g miodu 200 ml mleka 100 g rodzynków cynamon 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy 3 białka Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Beza: 3 białka 150 g cukru 40 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej(...)minut. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie i równomiernie rozproowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wkładamy do piekanika, tym razem na 20 minut, aż beza się zezłości. Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, można w czasie pieczenia
My simple kitchenczym wyjmujemy z lodówki makowca, wyjmujemy sos, polewamy ciasto sosem, posypujemy wg Adama wiórkami kokosowymi, a wg mnie koniecznie i zdecydowanie płatkami migdałowymi :)) i... z powrotem do lodówki. Pierwszą próbę zrobiliśmy po około godzinie, "ciasto" było ładnie zwarte i dawało się bez problemu kroić, smakowało tez już cudnie ale kolejne porcje, wieczorem i następnego dnia oraz jeszcze następnego, powaliły
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszybkiego ciasta. Ciasto zobiłam w nieco mniejszej foremce aby było wyższe, truskawki są soczyste i dzięki temu sok ma gdzie wsiąkać. Na wierzchu dodatkowo posypałam migdałową kruszonką, która po upieczeniu jest bardzo chrupiąca. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Monia miesza i gotujesię, a smak.. Sama się zdziwiła, że jest tak znakomity Składniki na ciasto - mała blaszka miej więcej 25x30 cm *Ciasto:8 białekszczypta soli4 żółtka80 g cukru150 g maku 100 g wiórków kokosowych100 g mąki migdałowej lub kupić i zmielić migdałyopakowanie cukru waniliowego*Masa:skórka z 2 cytryn2 małe budynie śmietankowe2 szklanki mleka - niepełne4 żółtka150 g cukru250g dobrej(...)dodamy cały cukier, zmniejszamy obroty i dodajemy po jedynym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Do masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i mąkę migdałową bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , jeżeli mamy dwie to dzielimy ciasto, a jeżeli jedną to robimy z połowy i potem drugi raz! Pieczemy spody w 170-180 stopniach około 20 minut, aż do lekkiego
Piekę, bo lubięchrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować będą śniegowe gwiazdeczki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 90 g marcepanu 100 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko(...)malakserze ( ja użyłam malaksera ). Do masła z marcepanem dodać jajka oraz mąkę - szybko wymieszać/zagnieść składniki. Ciasto będzie dość luźne, należy przenieść je na folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć
kolorowotorcikowo