ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:69/234)

Waniliowe placuszki z truskawkami 195

nadają się idealnie na śniadanie, deser, podwieczorek czy też kolację :) Świetnie smakują również z brzoskwiniami lub bananami zatopionymi w cieście. Ciasto równie dobrze sprawdza się w roli naleśników :) Składniki:  (2-3 porcje) 200g mąki 50g płatków migdałowych 1 jajko 150ml mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g słodziku w proszku Sussina Gold 150g serka Danio light(...)oliwek Do dzieła: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Dodajemy do tego oliwę, jajko, serek Danio, mleko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką (tak wiem, trzepaczka to brzydkie słowo :)) do jajek lub mikserem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy bez użycia tłuszczu. Jogurt mieszamy z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i polewamy nim placki

Spektrum Smaku
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, płatkami migdałów i cytrynowym lukrem. 195

Przyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że

Z butelką mleczka w tle
Chlebek bezglutenowy na mące migdałowej 172

Rekomendowany przez Davisa jako chleb powszedni nadaje się do opiekania, jako dodatek do zupy, do smarowania masłem, do zjedzenia z dodatkiem sera czy warzyw.  Czyli zastępuje

Zdrowa Kuchnia Sowy
Migdałowa rolada z poziomkami 159

cytryny i tarte migdały. Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto

Monia miesza i gotuje
Orzechowo-migdałowe ciasto z jabłkami 204

Pyszny keks z jabłkami i bakaliami - proste ciasto z jabłkami, które wyjdzie każdemu. Wilgotny, orzechowo-migdałowy, naprawdę łatwy jabłecznik :) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków migdałowych 5 niedużych jabłek   PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy z proszkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Baklawa migdałowo-rabarbarowa 123

pieczenia przykrytym wilgotną ściereczką. Gdy będziecie składać baklawę ułóżcie sobie wszystko w zasięgu ręki - blachę, garnuszek z roztopionym masłem i pędzelek, ciasto filo oraz nadzienie. Wtedy przygotowanie baklawy powinno pójść Wam sprawnie i bezproblemowo.  *** Przepis na baklawę migdałowo-rabarbarową przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania deserów z rabarbarem. Zajrzyjcie do Gin , Mirebelki i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności(...)skórką 150 g cukru skórka i sok z 1/2 pomarańczy 20 arkuszy ciasta filo (u mnie 1,5 opakowania liczącego po 7 arkuszy, każdy arkusz przekroiłam na pół) 200 ml miodu mały chlust wody z kwiatów pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami arabskimi, można pominąć) płatki migdałowe do posypania Przygotowanie baklawy migdałowo-rabarbarowej: Masło rozpuść w rondelku i ostudź

Chilli Czosnek i Oliwa
Krówkowy sernik na zimno 23152

Sernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą.  Składniki na formę o średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami + 50 g na posmarowanie(...)wierzchu ciasta 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzącej wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kakao 150 g herbatników 80 g masła płatki migdałowe Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone masło. Dodać kakao i całość wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią

Ugotować
1493.Afrodyta 240

Proszek do pieczenia jak to proszek ..wiadomo...potrzebny do pieczenia [ chociaż można biszkopt upiec i bez proszku, ale ja jeszcze takiego nie piekłam]..Śnieżka jest wykorzystywana jako dodatek do ciast lub owoców..wystarczy zmiksować ją z mlekiem lub śmietaną i już gotowe.. BISZKOPT 7 jajek 1 szkl. cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe( brzoskwiniowe) 1/2 litra śmietany 30% lub 36% 1 "śnieżka" w proszku Wodzisław POSYPKA 1/3 kostki margaryny 10 dag wiórków kokosowych garść migdałów [ płatków migdałowych]  2 łyżki cukru PONADTO   1 słoik dżemu brzoskwiniowego [ dałam z cukinii-agrestowy] Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając

Moje domowe kucharzenie
Makowiec zawijany 814

Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka(...)czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Torcik śmietanowo-anansowy 206

firmy   STREAMLINE  który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY,  jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku. Składniki Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag cukru 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Biszkopt: 3 jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru(...)proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego  STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy

Wanilia i Kardamon
Ciasto makowo-jabłkowe 203

Pyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt długo ;-) Ciasto makowo-jabłkowe CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Składniki na blachę 25 x 35 1 puszka maku (850 g) 6 jaj 1/2 szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy(...)białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy. Ciasto makowo-jabłkowe   Wykonanie w TM5: Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę

peggiwkuchni
Tort Rafaello 168

większe uroczystości można sobie pozwolić na taką rozrzutność ;) Torcik podałam na pięknym talerzu Filona od Porcelany Bogucice . Ciasto: 200 g margaryny 200 g mąki 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo

Smakołyki Asi
Migdałowa szarlotka sypana 135

dodajemy płatki migdałowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy

Mania Gotowania
Włoska babka ciambella 159

kilka kropel esencji migdałowej otarta skórka z jednej cytryny  Płatki migdałowe do ozdoby. Mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt. Następnie cały czas miksując dodawać powoli olej.  Masa powinna być puszysta i jednolita.  Dodać skórkę z cytryny i esencję migdałową. Następnie przesianą mąkę i zamieszać(...)połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki.  Piec w nagrzanym piekarniku-  170 stopni   około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia .  Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową Wymieszać puder z wodą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania