ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:72/234)

Orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe 144

płatków migdałowych Przygotowanie Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę

Słodkie okruszki
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 163

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem

Humanistka w kuchni
Migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Zdrowe batoniki domowe. 108

płatków migdałowych Przygotowanie: Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę

Słodkie okruszki
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE 113

cukru migdałowego Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Mąkę migdałową i pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi(...)ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20  minut. Rada: Pamiętajmy o zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk.   Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać

Ciastka - domowe słodkości
Kruche księżyce cappuccino 186

Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła u nas w Monachium. Jak już pisałam

Kuchnia Prezydentowej
Mazurek chałwowo-kajmakowy 138

wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem.  Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby masy zgęstniały

W poszukiwaniu inspiracji
Owocowe racuszki 201

dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy umyte i pokrojone owoce (   brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny i maliny w całości ) wraz z płatkami migdałowymi.Delikatnie mieszamy , tak by owoce obtoczyć w cieście.Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.Podajemy z cukrem pudrem

Ostra na Słodko
Sernik kajmakowy 399

Przepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z

Z butelką mleczka w tle
babeczki truskawkowe ze śmietaną... 136

szklanki, cukier wanilinowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, truskawki 1/2 kg, śmietana kremówka 200 ml, barwnik spożywczy do ciast 1/2 opakowania, cukier puder 2 łyżki, płatki migdałowe - ile potrzeba, kolorowa posypka - ile potrzeba jajka, olej, mleko, cukry roztrzepać rózgą do spienienia się masy - wsypać przesianą mąkę z proszkiem i łyżka krótko wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z jabłkami i węgierkami 161

wymieszane ze śmietaną , jajka i miód lipowy.  Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste. Śliwki pokroić na ćwiartki i te na połowę ,dodać do ciasta i wymieszać. Nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i cukrem białym. Piec 20 minut w temp.190-200 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Genialna owsiano-orzechowa szarlotka!:) 227

Często zdarza mi się (czy Wam też?), że jak jakieś przygotowane przeze mnie danie wyjdzie wyjątkowo smaczne, to wydaje się, że już  w tym temacie nic

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto cukiniowo-czekoladowe 153

Upieczcie to ciasto, zaproście znajomych, niech spróbują... a później niech zgadują, jaki tajemniczy składnik został użyty do jego przygotowania:)  Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, mięciutkie nawet następnego dnia (o ile coś zostanie;) W zależności od nastroju i gustu można dodać do niego chili, mieloną skórkę pomarańczową albo ekstrakt migdałowy. Ja miałam ochotę na chili, ale sypnęłam jej zdecydowanie(...)mniej ciasto smakuje przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki startej na dużych oczkach cukinii 1,5 szklanki brązowego cukru 150ml oleju 150ml śmietany 12% lub jogurtu greckiego 3 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo wg uznania: mielona skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, chili olej i bułka tarta

Obiad gotowy
Najlepsze kruche ciasto z owocami 244

zawsze chciałam- idealnie kruche i maślane. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Bazę na kruche ciasto możecie potem wykorzystać do ciasteczek, serników czy innych ciast.    Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g  mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200  g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych(...)mąki pszennej 1/3 szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych migdałów 2 garście płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu Przygotowanie: Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski i pozwalam nożom wykonać swoje zadanie. Kiedy widzę

Mania Gotowania
Jabłecznik zawijany 176

posypać płatkami migdałowymi. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką. Ciasto wykładać do formy łyżką(...)wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną. Ciasto odwinąć, zdjąć papier, posmarować po wierzchu polewą z dżemu i posypać płatkami migdałowymi

Mix smaku
Tort migdałowy z malinami i mango 437

łyżka cukru   dodatkowo: 1 małe mango 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych   4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość   Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem(...)ułożyć pierwszy blat biszkoptu, następnie nasączyć ponczem. Posmarować go kremem i rozłożyć maliny. Nałożyć drugą część ciasta, naponczować, posmarować kremem i rozłożyć maliny. Przykryć torcik trzecim blatem i nasączyć ponczem. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie obsypać podprażonymi płatkami migdałowymi podawać schłodzony w lodówce i ozdobiony malinami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4111

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche ciasto z owocami w połączeniu ze śmietaną i chrupiącą bezą, to ciasto numer jeden w mojej rodzinie. Gdy spróbujecie to ciasto na pewno skradnie Wasze serca/żołądki :)    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)Przygotowanie: Białka ubijać z cukrem do powstania gęstej piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Formę o takich samych wymiarach jak ciasto kruche wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia na nim rozsmarować pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć

W garach u Gosi
Kruszone ciasto z migdałami- Sbrisolona con mandorle e ricotta 185

wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie migdały mają prawdziwy migdałowy smak. Wprawdzie są toksyczne ponieważ zawierają amigdalinę, ale w niewielkich ilościach (2/3 sztuki) są niezbędne i znacząco podnoszą walory smakowe niektórych wyrobów cukierniczych. Kilka gorzkich migdałów użyłam do przygotowania pochodzącego z północy Italii ciasta Sbrisolona ( dosłownie kruszące się ciasto, podobne do crumble), ciasta o grudkowatej strukturze, sypanego

Mia Cucina Sofieta