ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:80/234)

Kolorowa karpatka 438

była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek  o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na  nadchodzące Walentynki.  Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli 5 jajek Czerwony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki(...)mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki –  brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy

Wanilia i Kardamon
Ciasto makowo-orzechowe 186

orzechów włoskich 1 szklanka cukru pół szklanki mleka 2 jajka Mak: 30 dkg maku 20 dkg cukru 2 białka kilka kropli olejku migdałowego odrobina cynamonu 1 łyżeczka kawy prawdziwej mielonej Dodatkowo: wiśnie smażone 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy

Kuchnia u Bietki
Włoskie migdałowe ciasteczka 147

Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego

Smakowy Raj
Makowiec z jabłkami 155

powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 175 stopni, ok.40

Mix smaku
Torcik jabłkowo-kajmakowy 164

jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody

Smakołyki Asi
Makowiec na kruchym spodzie. 128

pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania :   C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części. Schłodź w lodówce przez kilkanaście minut.   M asa makowa

Przepisy i porady kulinarne
Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym 146

przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające.  175 gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru olejek migdałowy(...)stolnicę wysypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie.  Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut,   Potem dekorowałam lukrem plastycznym

AZgotuj!
Ciasto 4 w 1 152

pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy

kruche babeczki
Tortelli z dynią i amaretti 58

cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie i nie doszłam jeszcze

Milion Smaków
Zdrowe śniadania – 3 przepisy na dobry dzień 86

przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a podane razem z dodatkami takimi jak płatki migdałowe i owoce, mogą stanowić wykwintną propozycję. 250 g półtłustego twarogu 2 małe jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 50 ml śmietanki 30% 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: płatki migdałowe drobne owoce – maliny, borówki mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem(...)papierowy. Placuszki podajemy razem z kremem z mascarpone i odrobiny cukru lub z owocami, posypane płatkami migdałowymi. Całość dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark. 3. Dwukolorowe naleśniki budyniowe Naleśniki budyniowe to propozycja dla łasuchów. Wychodzą słodziutkie i bardzo dobre. Dodatek kakao do części ciasta sprawia, że możemy otrzymać naleśniki z wzorkiem, co ucieszyć może zwłaszcza najmłodszych. 2 jajka 2 łyżki brązowego

Smaki Na Talerzu
Migdałowiec wg Siostry Anastazji 164

wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastzaji

Pychotkaaa
Rogale Świętomarcińskie 209

Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym . Składniki na około 16 rogali     500 g mąki pszennej typ 500 Kłos(...)rogali przed pieczeniem 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem  1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody  50 g blanszowanych, posiekanych migdałów    Ciasto: Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem.Polowe mleka podgrzałam, dodałam do niego drożże łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.Zostawiłam rozczyn do wyrośnięcia na 15 minut.Po wyrośnięciu dodałam do zmiksowanych

Różowa kuchnia
Tarta migdałowa z jabłkami 178

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;)   Porcja: forma

SzczyptaSmaQ
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 453

łyżce stopniowo dodawać serek. Masę miksować kilka minut by stała się wyraźniej gęstsza w swej konsystencji. Dodać cukier puder. Blaty przełożyć kremem. Wierzch ciasta: słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki 200 g opakowanie płatków migdałowych 80 g Wierzch posmarować dżemem i posypać migdałami. Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kukutki makowe 493

100ml wody, 150g maku mielonego MAKAR, 50g masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżki miodu płynnego, 30g rodzynek, 30g posiekanych orzechów włoskich, kilka kropli aromatu migdałowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka oraz wodę. Zagniatam ciasto, jak na makaron. Z przygotowanego ciasta formuje 3cm wałeczki. Kluseczki wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem czekoladowy z awokado 176

rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.  Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić

Kuchcik gotuje
Knedle ze śliwkami i cynamonem! 147

miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko). Zagniatamy ciasto. Do środka dajemy śliwkę i cukier, ja użyłam cukru migdałowego i cynamonu. Knedle wkładamy na gotującą się wodę, i gotujemy około 4 do 5 minut. Od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotujemy na małym ogniu.  Wyjmujemy łyżką cedzakową

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi i ziarenkami Migdałowy przylądek 180

śmietany 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1  szklanka cukru  Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech   Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek  Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść   , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować

Sama słodycz i szczypta chili
Dietetyczny mazurek pełnoziarnisty z nadzieniem śliwkowo-kakaowym 177

osobom będącym na diecie :) Ciasto : 87 g mąki pełnoziarnistej 1 żółtko 50 g masła dobrej jakości 1 łyżeczka miodu 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %  Wypełnienie: 3-4 łyżki powideł ślwikowych 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu  Dodatkowo : płatki migdałów migdały   Składniki na ciasto umieścić w misce. Rozdrobnić łopatką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość(...)okrąg. Z pozostałego ciasta uformować cienki wałeczek. Opleść nim ciasto i przykleić do brzegów. Schłodzić w  lodówce przez godzinę.   Przygotować nadzienie. W garnuszku wymieszać łyżką miód, powidła i kakao , lekko podgrzać. Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć widelcem. Piec 12-15 minut w 200*C, do lekkiego zarumienienia ciasta. Wyjąć wystudzić.   Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śliwkowo-czekoladową

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania