ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:87/234)

Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 191

niemal czarnymi owocami da co najmniej zadowalający efekt. Nie pomyliłam się.Miałam w lodówce trochę białek, wymyśliłam więc, że ciasto upiekę tylko na nich. Dzięki temu ma idealnie biały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placek na maślance ze śliwkami 126

tortowej * - 1 szklanka oleju kokosowego płynnego * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 łyżek wiórków kokosowych - esencja migdałowa Dodatkowo: - 12 dużych, dojrzałych śliwek - 8 łyżek wiórków kokosoweych - 4 do posypania ciasta przed ułożeniem owoców i 4 do posypania na wierzch kruszonki - kruszonka ( przepis na blogu ) - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności

mojewypiekiinietylko
Muffinki jogurtowe z żurawiną i płatkami migdałowymi 129

suche składniki z mokrymi, mieszając jedynie do połączenia składników i zniknięcia mąki, pamiętając, że zbyt długie mieszanie spowoduje utratę puszystości wypieku.  Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie lub do silikonowych foremek. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi. Pieczemy 22-24 minuty w 175*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasto makowo-serowo-orzechowe na kruchym spodzie 229

Ciasto trójsmakowe, idealne do kawki, każdy znajdzie w nim coś smacznego dla siebie. Na nadchodzące święta będzie w sam raz. Składniki: Kruchy spód: 20 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 10 dkg cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy. 3. Masa

Kuchnia u Bietki
Mazurek 159

płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną na poncz, obrane ze skórki migdały do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego(...)miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy garść pokruszonych malin i płatki migdałowe (ja dałam około 30 g). Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi ciasta smarujemy kremem (wierzch można zostawić pusty – tutaj będzie polewa czekoladowa). Ja przełożyłam sobie krem do szprycy, żeby łatwiej nałożyć krem

Ciastkozercy
Mazurek czekoladowy z daktylami 103

tabliczka czekolady 1 łyżka margaryny polewa pół szkl cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 łyżka margaryny prażone płatki migdałowe Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać majka i mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto cienko rozsmarować na dużej blaszce (format piekarnikowy) lub dwie mniejsze. Piec 12 min w temp 180 st. ciasto przekroić na dwa równe kawałki

Gotowanie jest łatwe
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 275

drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki

Mała Cukierenka
Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami 263

drugiej miski przesiać mąkę, wsypać przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i płatki migdałowe, wymieszać. 3. Cukinię osączyć w rękach. Do mokrych składników wsypać suche i dodać osączoną cukinię, wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub do usztywnionych papilotek, tak jak ja ( patrz FILM ). 5. Babeczki

Mała Cukierenka
ciasto toffi z bezą 162

mąki pszennej 300 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na bezę: 4 białka 100 g płatków migdałowych szklanka cukru na przełożenie: 300 g masła 1,5 puszki kajmaku sok z połowy cytryny kieliszek wódki 250 g kakaowych herbatników Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki.  Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poduszeczki z ricottą i wędzonym łososiem (z ciasta francuskiego) 165

plenerze. (około 14 sztuk) płat ciasta francuskiego (ok 300g) Farsz: ( klik ) 220g ricotty 100g wędzonego łososia  1/2 czerwonej cebuli (średniej) 1/2 pęczku szczypiorku 1 ząbek czosnku 1 szczypta suszonej mięty (solidna)    2 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko papryka słodka do posypania płatki migdałowe do posypania   Przygotować farsz .   Ricottę podusić widelcem, łososia pokroić(...)praskę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.   Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję nadzienia i przykryć drugim kawałkiem. Oba kawałki mocno skleić (np. dociskając widelcem). (Ja użyłam specjalnego gadżetu do ravioli.)    Poduszeczki posmarować rozmieszanym jajkiem, oprószyć papryką i posypać płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach

Di gotuje
Makowiec dla zapracowanych 140

rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30

Mix smaku
,,Makaronikowe bałwanki’’ 108

koniec ubijania dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki w kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik

Podróż w kulinaria
Makowiec zwijany 1196

łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ·          ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem(...)Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: ·          500 g maku ·          170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna

Proste Potrawy
Mini mazurki migdałowe z kajmakiem 120

cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki, prosty i przyjemny. ;-) Taki przedświąteczny relaks. Spody: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki migdałowej 125g zimnego masła 1 żółtko 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany Dekoracja: 1 puszka mleka

Szefowa kuchni
TARTA Z JABŁKAMI 167

sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania