Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis. Składniki*: 4 duże jajka 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka suchego maku (150 g) 1 szklanka zwykłego cukru (220 g) 1 szklanka mąki pszennej(...)jasną, puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie
Ugotowaćżółtko 5 dag mielonych migdałów Przygotowanie: Czekoladę gorzką połamać na kawałki, stopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę migdałową wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz cukrem. Do produktów sypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto(...)temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki
Ciastka - domowe słodkościsera białego 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Pianka: 7 białek 7 łyżek cukru kisiel truskawkowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu truskawkowego, ( może być ale nie musi) Wykonanie: 1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na równe trzy części, 2 części zostają białe, a do trzeciej dodajemy kakao
Apetyczna babeczkaLubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka(...)sztywna dodajemy stopniowo po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.Limonkę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z limonki i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego
ChilliJemymasę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik spożywczy i nalewkę. Do masy z białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy
Podróż w kulinariakuchennym, Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj zawartość połowy laski wanilii / natnij, rozłóż i zbierz wszystkie aromaty nożem / oraz pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Gotowe ciasto przełóż na formę, najlepiej taką z wyjmowanym dnem, dociskając je mocno do spodu i brzegów. Tak przygotowany spód umieść w lodówce na czas przygotowywania masy. 2. Dynię oczyść(...)kuchennym, Thermomix’ie i zmiksuj na drobno. Dodaj zawartość połowy laski wanilii / natnij, rozłóż i zbierz wszystkie aromaty nożem / oraz pozostałe składniki i miksuj do momentu uzyskania lepkiego ciasta. Gotowe ciasto przełóż na formę, najlepiej taką z wyjmowanym dnem, dociskając je mocno do spodu i brzegów. Tak przygotowany spód umieść w lodówce na czas przygotowywania masy. Dynię oczyść z gniazd
globuskulinarnyłyżki mąki ziemniaczanej,łyżka proszku do pieczenia,kilka kropel olejku migdałowego.Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa:300g maku
Z miłości do słodkościSkładniki: herbatniki 25 sztuk, masło 15 dag, aromat migdałowy 2 krople NADZIENIE: żółtka 4 sztuki, mleko skondensowane słodzone 1 puszka, cytryna 3 sztuki, limonka 3 sztuki, białka 4 sztuki, cukier puder 3 łyżki przepis jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - herbatniki petit berry /4 paczki/ rozdrobnić w blenderze, wlać stopione masło i zmiksować do połączenia składników(...)nagrzać do 190C - silikonową formę do tarty 22cm wylepić herbatnikami z masłem i piec 10 minut, wystudzić z wyparzonych sześciu cytryn zetrzeć skórkę, z limonki zostawić trochę do posypania ciasta gotowego, wycisnąć z nich sok żółtka utrzeć w robocie z 3 minuty na większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać
W Mojej Kuchni LubięNasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet
Dzieje kuchennej Wiewiórybyły naprawdę małe) i przelewamy mleko. Pozostałości migdałów przekładamy do filiżanki. Można je wykorzystać później w innych daniach, np. dodać do ciasta czy muffinek, użyć jako nadzienie do naleśników itp. Mleko szczelnie zamykamy i przechowujemy razem z papką migdałową (pozostałością) w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Jest ładnie. Gdy na niebie ciemne chmury, wieczór
Weganizm infantylnysię kruszy. Zatem zapraszam na ekspresowy strudel.. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepły. SKŁADNIKI: 5 płatów ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła 2 gruszki 4 jabłka 1/2 szkl. cukru trzcinowego cynamon 50 g prażonych płatków migdałowych cukier puder do posypania A jak to zrobić: Jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w ósemki, a każdą(...)poczekać, aż zacznie się rozpuszczać i powstanie karmel. Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut
Kuchnia w opałachnimi nawet na drugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami):300 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek (żółtka i białka osobno)165 g cukru120 ml olejułyżeczka ekstraktu z waniliiotarta skórka z cytrynydowolne owoce (u mnie: 5 śliwek, 1 nektarynka i garść winogron)do dekoracji: płatki migdałowe i cukier w słupkach Piekarnik rozgrzać(...)wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków formy nie smarować). Na wierzch wysypać owoce, płatki migdałowe i słupki cukru. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut.P.s następnym razem owoce zamiast na wierzchu, umieszczę w środku ciasta
Mia Cucina Sofietaśmietany 30%250 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruSos karmelowy :1/3 kostki masłapół szklanki cukru pół szklanki śmietany 30%Dodatkowo :100g migdałów w płatkach Wykonanie :Ciasto :Czekolady rozpuścić razem z masłem . Przestudzić . Jajka razem z cukrem ubić na gęstą puszystą masę . Wlać czekoladę . Dodać przesianą mąkę i delikatnie połączyć całą masę . Piec(...)momentu gdy cukier nabierze delikatnie złotego koloru . Wtedy wlać śmietanę i gotować całość do lekkiego zgęstnienia sosu.Przestudzić.Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.Na upieczone i wystudzone brownie wyłożyć masę śmietanową . Posypać migdałami , całość polać sosem. Ciasto schłodzić mocno w lodówce . Smacznego :)Polecam
Malinowa Kawiarenkamasłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi, bądź owocami i czekoladą. SMACZNEGO
Luźna KuchniaCiasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4 - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść(...)olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, rum. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone
AZgotuj!