ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:103/234)

Babka piaskowa, cytrynowa 383

się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowaPRZEPIS(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)Temperatura piekarnika: 170ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy)   Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru 4 duże jaja sok z 1/2 cytryny(...)śmietany) 50-100 g zmielonych migdałów lub orzechów (opcjonalnie, ja pominęłam) 1/4 łyżeczki sody kilka kropel aromatu migdałowego/waniliowego (dodatkowo dodałam, nie było w przepisie) Lukier ok. 3/4 szkl. cukru pudru odrobina wrzątku 2-3 łyżki soku z cytryny   Przygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową 160

lekkie ciasto o cudownym aromacie...Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polew ą  czekoladow ą . Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, masło(...)dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy oraz m ą k ę  i miksujemy na niskich obrotach miksera. Tortownice smarujemy olejem i posypujemy bułk ą  tart ą . Następnie wylewamy gotow ą  masę. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i układamy na wierchu ciasta. Pieczemy w 170 stopniach do tzw, suchego patyczka. W moim

kulinarne odsłony pati
Rolada orzechowa 225

dzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche:     300g mąki pszennej     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     50g cukru pudru     2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukru     4 kropelki olejku migdałowego     4 łyżki wody     1 jajko     1 białko Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, 1 jajko, 3 łyżki mleka i margarynę zagnieść na jednolitą masę. Ciasto kruche owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki

Cukiernia Pychotki
Babka migdałowa na drożdżach 137

Szukając w starych książkach kulinarnych pomysłu na wielkanocne baby, znalazłam przepis na babkę migdałową na drożdżach, w książce   Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. 250 g mąki, 40 g drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 150 g cukru pudru, 100 g migdałów, 1 laska wanilii, 3 jajka, sól, Do oryginalnego przepisu dodałam większą ilość(...)wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, wanilię (wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ), resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło i migdały. Dalej wyrabiać. Białka ubić na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli. Wymieszać ciasto z ubitą pianą. Wyłożyć ciasto do formy

królestwo garów
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 187

dzięki niemu ciasto jest klejące i łatwe do formowania. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Dwutlenek węgla zostaje wtedy uwięziony w strukturze ciasta, i uzyskujemy efekt spulchnienia. Poza tym gluten bardzo łatwo wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje strukturę ciasta. Dodatkowo jest niezastąpionym nośnikiem(...)problemy z nietolerancją glutenu zajrzyj tutaj ( http://revitum.pl/test/ ) aby dowiedzieć się więcej szczegółów. A na blogu, szaleństwa dyniowego ciąg dalszy. Idealne ciasto na świąteczną niedzielę! :) Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto:       1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana 3/4 szklanki

Moja Mama Gotuje
Strucla makowo - marcepanowa 167

suszonych fig 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru 2 jajka aromat migdałowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody dodatkowo: posiekane migdały, skórka pomarańczowa, suchy mak Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, jajka roztrzepujemy w miseczce. Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy masło w małych kawałeczkach i rozcieramy całość w dłoniach. Dodajemy drożdże, jajka i zagniatamy gładkie

Czary - gary w kuchni
Rolada makowa 166

makową przygotowaną przez siebie. Zapraszam!!!   Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki, 5 dag drożdży, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru,   6 łyżek śmietany 30% lub 36%,   Składniki na masę makową: 0,5 kg maku, 4 łyżki cukru, 3 łyżki rodzynek, olejek migdałowy, 2 łyżki masła lub margaryny, 4 białka(...)wystygnięcia. Jak wystygnie odsączamy go i   mielimy dwukrotnie. Następnie dodajemy cukier, rodzynki, olejek migdałowy i masło. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodką masę dodajemy więcej cukru. Na koniec ubijamy białka i delikatnie łączymy z makiem. Drożdże rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia   w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie

Passion of Cooking
Egzotyczny torcik z kremem ryżowym 144

Biszkopt kokosowy: 2 jajka 2 łyżki cukru 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt migdałowy: 2 jajka 2 łyżki cukru 50 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Konfitura morelowo-pomarańczowa: 200g suszonych moreli 2 łyżki cukru(...)cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . Biszkopt migdałowy Upiec w ten sam sposób co kokosowy. Gdy biszkopty wystygną wytnij pierścieniem cukierniczym z każdego blatu po osiem kółek

Wiem co jem
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 100

Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać? Polewy mogą mieć różne smaki i konsystencje. Popularne są zwłaszcza polewy czekoladowe – z czekolady(...)mogą mieć również inny smak niż czekoladowy. Nie mniej pyszne są te o smaku karmelowym, cytrynowym, kokosowym czy migdałowym. Coraz popularniejsze stają się też błyszczące polewy, które prezentują się niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać

Kuchcik gotuje
Tort gruszkowo kajmakowy 170

stabilny krem. Do nasączenia biszkoptu użyłam 3 kieliszki wódki  1/2 szklanki syropu gruszkowego  kilka kropel ekstraktu migdałowego Krem migdałowy do zrobienia ozdób 150 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka kropel ekstraktu migdałowego Kilka godzin wcześniej albo dzień wcześniej zróbcie chipsy gruszkowe.  Gruszki powinny być jędrne. Pokrójcie gruszki na cieniutkie plasterki (użyłam(...)wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu poukładać chipsy gruszkowe . Kremem migdałowym wykonać ozdoby. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mazurek pomarańczowy 171

cytryna ( około 10 dag) 400 g cukru pudru Do dekoracji: Płatki migdałowe 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub bez dżemu można przybrać  przybrać także gotową masę marcepanową Masa marcepanowa: 25 dag migdałów 250 g cukru sok z 1 cytryny ½ łyżki octu ½ szklanki wody Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć

Na słodko lub wytrawnie
łatwe,smaczne pomarańczowe ciasto z kremem śmietanowym... 176

Składniki: jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękka, Delecta aromat migdałowy 2 krople, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, Delecta proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, pomarańcze 4 sztuki, skórka pomarańczowa - starta, śmietana 30 % 250 ml, Delecta galaretka wiśniowa 1 opakowanie 4 pomarańcze sparzyć i zetrzeć z nich skórkę - całe jajka "L", aromat, cukier, miękka palma mikserem(...)utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i mikserem wymieszać na gęste ciasto płaska forma silikonowa 26 cm z kominkiem - rozsmarować ciasto i powkładać w ciasto obrane większe cząstki pomarańczy w piekarniku postawić na 2 poziomie, grzanie góra/dół, 190C i 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone zimną śmietanę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto migdałowe 363

internecie. Natknęłam się na przepis który znajdował się na  blogu grumko i delikatnie go zmodyfikowałam. Ciasto w smaku jest bardzo dobre.  Idealnie pasuje do pysznej herbatki...bo kawki nie pijemy:) Składniki: - 200g surowych migdałów    w skórkach - płatki migdałowe do dekoracji - 220g masła w temperaturze pokojowej - 220g cukru - 3 jajka - 2 łyżeczki olejku migdałowego - łyżeczka olejku wanilinowego(...)Wykładamy na formę, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45- 50 minut W rondelku mieszamy śmietankę z czekoladą i powstałą polewą dekorujemy ciast. Na górę posypujemy uprażone migdałami

Pan i Pani Smith w kuchni
Jeszcze trochę rabarbaru... 158

ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści(...)dokładnie wymieszać trzepaczką.Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół.Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch płatkami migdałowymi.Piec w 180 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!A jak tam pogoda? U nas w kratkę, czasem słońce, czasem deszcz

Pożeraczka, czyli raz adobrze