ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:83/234)

"odwrócone" brzoskwinie z kiwi w ucieranym cieście... 134

ćwiarki plastry brzoskwiń, posypać owoce tartą bułką około 2 łyżki miękką margarynę, cukier, jajka, aromat migdałowy utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale ma taka być wsypać porzesianą mąkę z proszkiem i mikserem wyrobić dość gęste ciasto nie za długo na owocach rozsmarować ciasto, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 598

pieczenia: 180ºC | czas pieczenia: 25-30 min.Składniki na ciasto 115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g + 1 łyżkę kakao) 2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę) 115 g masła  2/3 szklanki cukru 3 duże jajka spora szczypta soli 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów 1/4 łyżeczki zapachu migdałowego 3/4 szkl. przesianej mąki pszennej  Polewa czekoladowa(...)sucha). Do masy z żółtek dodać masę czekoladową, migdały i zapach migdałowy. Stopniowo dodawać, cały czas mieszając pianę z białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciastaCiasto piec około 25 minut. Wystudzić.  Polewa czekoladowa Julii

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybka babka z łatką :) 187

szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :)   Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy na przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej

vegetanie
Makowiec z jabłkami 154

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g miękkiego masła(...)ciasta po upieczeniu Wykonanie: Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku i mielimy 2 razy przez sitko o drobnych oczkach. Jeśli kupiliśmy mak mielony, gotujemy go tak samo, a następnie tylko dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy olejek migdałowy

Smak mojego domu
Sernik z makiem i jabłkami 177

tworzy doskonałe w smaku połączenie, do tego jabłka i mamy pyszne ciasto. Trochę musimy się pobawić ze składnikami, ale efekt murowany. Zapraszam SKŁADNIKI: Na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny 15 dag  cukru pudru 2 żółtka 2 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ok. 1 kg sera 6 jajek 15 dag masła lub margaryny(...)pieczenia Masa makowa: 35-40  dag maku  sparzonego i zmielonego  3 jajka 25  dag cukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać

W kuchennym oknie Ewy
Murzynek z wiśniami 135

papierem do pieczenia. Wylać 3/4 ciasta. Następnie dodać odmrożone wiśnie i wlać pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC . Ciasto piec do suchego patyczka około 45-60 minut. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lekko podgrzaną masą z rondelka i płatkami migdałowymi. Kroić dopiero po zastygnięciu polewy.  Rady: - jeżeli chcecie, aby wiśnie były równo po środku murzynka, to nie dodawajcie

Ugotować
Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel 231

dodaję do dań słodkich jak i do słonych, są bardzo uniwersalne. Tym razem proponuję je w wersji słodkiej w postaci szybkiej tarty na cieście kruchym, duszone w słodkim winnym syropie i zapieczone pod słodką owsiano-migdałową kruszonką na oleju. Zrobiłam ją w kilka chwil po tym jak brat zapowiedział się, że za godzinę mnie odwiedzi i sprawdziła się świetnie. Radzę(...)miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego porto Składniki na kruszonkę

karmelowy
MIGDAŁOWY TORCIK 176

taką zwyczajną, pospolitą pszenną tylko wyrafinowaną, bez glutenu, pachnącą i lekko słodką - migdałową, która ma 3 razy więcej białka niż powszechnie nam znana oraz 5 razy mniej węglowodanów - samo zdrowie..  Także sportowcy, osoby na diecie możecie jeść bez wyrzutów.  Wyczarowałam z niej wyśmienite, delikatne ciasto z wiśniami, które są oczywiście opcjonalne lub można zamienić je na inne owoce(...)Torcik jest w sam w sobie bardzo smaczny, także dodatki nie są wymagane.A jak smakuję z szklanką zimnego mleko, mmmmmm... Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej  1 szklanka ( taka po nutelli)jogurtu naturalnego gęstego  2 jajka  2/4 szklanki cukru  laska wanilii  skórka otarta z cytryny + ok. 4 łyżeczek soku 2 łyżeczki proszku

pieprzny smaczek
Naleśniki ryżowe z masłem migdałowym i bananami 134

Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój na kawałki

Food Square
Kruche ciasteczka z ziarenkami 158

żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania, konfitura owocowa. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę(...)ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów.  Więcej informacji

Tradycyjna kuchnia Kasi
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 146

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /bia(...)piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę manną, budyń

W Mojej Kuchni Lubię
Tort z chrupiącą warstwą i malinową żelką 409

jest łatwo dostępna, dlatego lepiej zaopatrzyć się wcześniej lub użyć w zastępstwie białej). Do mojego tortu kupiłam też pasty – migdałową i pistacjową. Do chrupiącej warstwy potrzebna jest dowolna pasta orzechowa (czyli masło orzechowe 100%) – zamiast migdałowej można użyć np. takiej z orzechów laskowych. Jeśli nie dostaniecie pistacjowej – można pominąć uzyskując krem z białej czekolady. Pasty orzechowe można(...)mąki ziemniaczanej (1 łyżka) nasączenie: kubek wody (300 ml), 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru Chrupiąca warstwa: 150 g czekolady ruby (ewentualnie białej) 120 g masła migdałowego (100%) 100 g prażynek Pailleté Feuilletine – do kupienia w internecie (ewentualnie połamanych pustych rurek waflowych) Żelka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny

Poezja smaku
Snickers Tournik 273

ciągu jednego dnia. Tajemniczym pożeraczem owej słodkości byłam niestety ja. Cóż zrobić jeśli nie można się oprzeć temu tofurnikowi- snickersowi? SKŁADNIKI : CIASTO: kostka tofu naturalnego 180g łyżka syropu daktylowego 3/4 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/4 szklanki ksylitolu  POLEWA: czubata łyżka gęstego mleka kokosowego łyżka karobu +orzechy do posypania WYKONANIE: Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem

healthy dreams
Mazurek marcepanowy 161

jajka (2 jeśli są małe) 10 g mąki pszennej Marcepan do szprycowania: 75 g mączki migdałowej 112 g cukru pudru białko do uzyskania odpowiedniej konsystencji Kajmak (ilość wystarczająca na 4 szt. mazurków, więc albo zrobimy kilka sztuk mazurków, albo można zużyć kajmak do innego ciasta): 1 puszka (440 g) mleka skondensowanego słodzonego 50 g czekolady deserowej Dodatkowo: konfittura(...)marmoladą. Marcepan do szprycowania: Mączkę migdałową mieszamy z cu krem pudrem i  cały czas mieszając dolewamy białko do momentu uzyskania masy o konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz

Lili w kuchni
Makowiec 661

suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem(...)Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania