ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:14/67)

Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 168

Wybrałam na ten dzień bombową niespodziankę:) Jak już coś robić to z przytupem:) Ciasto może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik śmietanowo-anansowy 225

cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego  STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód

Wanilia i Kardamon
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami 266

pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. Na wierzchu wyłożyłam aromatyczne, leśne jeżyny, które w tym zestawieniu smakują rewelacyjnie :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanka cukru 100g wiórków kokosowych 4 żółtka(...)wyłożyć na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , czekolada , jeżyny , kremówka , mleko , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Tarta z gruszką i szpinakiem 210

dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia(...)Wałkujemy do rozmiaru formy do tarty. Odrywam jeden papier a na drugim przenosimy ciasto do formy. Odwracamy ciastem w dół, dopasowujemy do tarty i odrywamy papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą

Kolizje Smaków
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 216

znalazłam gdzieś w internecie - podane było, że to metoda Julii Child. Faktycznie takie proporcje jajek do mleka/śmietany, okazały się bardzo dobre. Masa po upieczeniu nie była ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie

Stare Gary
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 224

cukru olejek pomarańczowy do ciasta 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem

Wanilia i Kardamon
Sernik na kruchym spodzie 354

wolę dodać mniej – wtedy ciasto jest mniej słodkie i zadowala w pełni moje kubki smakowe. Wychodzi zawsze i smakuje pysznie ;) . Kruche ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg masła 7 dkg cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na początek siekamy nożem a potem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię(...)żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami by nieco wystygł i dopiero wyciągamy. Kategoria: Ciasta , WIelkanoc

kuchcikownia
"An apple a day keeps the doctor away" 187

mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę jak najszybciej wyrobić, żeby

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z botwinką. 180

Botwinkowe szaleństwo ogarnęło mnie nie na żarty. Po  botwince w śmietanie i  pierogach z botwinką przyszedł czas na tartę z botwinką, która jest pyszna!!! Kruche ciasto wypełnione soczystym, lekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ

Rozpustne gotowanie
Ciastka francuskie z serem 232

lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i podajemy.Czy z owocami, czy z serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych i dla dzieci. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik 207

jabłecznika. Bardzo fajne i kruche ciasto i masa jabłkowa z mnóstwem bakalii (wersja dla mnie, bo M nie lubi). Jesienna kwintesencja. Skorzystałam z tego przepisu na ciasto, nadzienie lekko zmodyfikowałam ( klik ). Składniki na małą blaszkę Ciasto: 600 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia

My simple kitchen
Kruchy przekładaniec masą śmietanowo-kokosową 184

smakoszy kokosu na pewno posmakuje takie ciasto...najlepsze na drugi dzień, wtedy kruche  placki nasiąkną masą i będą mięciutkie.. Ciasto miodowe 30 dkg mąki  15 dkg margaryny  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany  10 dkg cukru  1 jajko  Masa śmietanowo-kokosowa 0,5 l śmietany

Moje domowe kucharzenie
Tarta z malinami 171

uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma, z miejsc gdzie jest nadmiar ciasta należy przekleić(...)miejsc, gdzie jest go za mało. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni za pomocą widelca. Wyklejoną ciastem formę umieściłem w lodówce. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z ogrzewaniem góry i dołu. Po rozgrzaniu piekarnika umieściłem w nim wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto. Ciasto podpiekałem przez 15 minut, po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestudzenia. Do miseczki

Wyprawy kulinarne
Styropian – sernik bez sera 2135

masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód blachy do pieczenia o rozmiarze 35 x 24 cm (lub ciut mniejszej) i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby ciasto się schłodziło. Mniejszą część chowamy do zamrażarki(...)czasie piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu) i pieczemy spód przez ok. 15 minut. Gdy spód się piecze, przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietany miksujemy wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem budyniowym. Dodajemy połowę białek do masy śmietanowej i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Masę

Poezja smaku
Czekoladowa pychotka 160

Połączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :) Składniki:       3 szklanki mąki       3/4 kostki masła       3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia       1 jajko(...)szczypta soli       3 jajka       1 żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto zamroziłam sobie :) Nakłuwamy ciasto

Amatorka kuchenna