ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:7/67)

Rabarbarowy zawrót głowy. 152

ciasto zagniatamy kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy pianę.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, budyń w proszku delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę i znów

Przepisy i porady kulinarne
Składniki 150

Kruche tartinki z grzybami Danie które pachnie lasem i jesienią,kruche ciasto i farsz grzybowy, zamknięta całość w małych mini tartach doskonała na ciepłą przekąskę czy nawet smaczny obiad! Składniki Ciasto: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 jajko 1 płaska łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz: 30 dag maślaków 1 cebula 2 jajka pęczek szczypiorku cienkiego 1 łyżka(...)dodać masło oraz posiekaną cebulkę i dusić około 10 minut,mieszając. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem,lekko przestudzić,wbić jajka,dodać śmietanę i mleko oraz posiekany drobno szczypiorek,wymieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec około 30 minut. Podawać na ciepło

Wanilia i Kardamon
Ciasto malinka 833

malinka często gości na moim stole gdy tylko mam dostępne maliny, a to za sprawą pysznych kruchych blatów z dodatkiem gęstej galaretki z malin i bitej śmietany. Te połączenie sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Post Ciasto malinka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 239

Pyszne babeczki z kruchego ciasta wypełnione aromatycznym boczkiem i porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml wodySólFarsz:Ok. 100g boczku3 jajka2 pory½ szklanki śmietany 18%½ szklanki startego żółtego sera1 łyżka

Kolizje Smaków
Ciasto "Krówka" 634

Ciasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak

Słodka Strona
Wiosenny sernik z mascarpone 327

idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco mdłe... Myślę, że wspaniale sprawdziłyby się kwaskowate wiśnie.Spód tym razem to niezawodne kruche ciasto od Michela Roux (z jego Ciast pikantnych i słodkich). Na wierzchu chmura bitej śmietany z dodatkiem galaretki, dzięki temu jest bardzo świeża w smaku. Na wierzch reszta owoców (można dać więcej, ja nie miałam) zanurzonych(...)kruche ciasto:250 g mąki pszennej1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajkomasa serowa:500 g serka mascarpone150 g mleka skondensowanego słodzonego3 jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)150 g borówek amerykańskich85 g malin1 łyżka mąki pszennejdodatkowo:40 g malin50 g borówek amerykańskich1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej200 ml wrzątku350 ml śmietany kremówki (38%)Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 167

dania na profesjonalnych produktach marki Ambition jak prawdziwi szefowie kuchni! Zapraszam do skorzystania z promocji! Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm): Kruchy spód i kratka na wierzchu: 125 gram masła 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru szczypta gałki muszkatołowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa makowa: 300 gram białego maku(...)studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce. Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami: śmietaną, dżemem, Amaretto, ekstraktem z wanilii, mąką, jajkami, cukrem pudrem. posiekanymi orzechami

Mango Papaja
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 186

polecić, ale aby dojść do naszych wariacji pora na bazę! :)))Tak więc Panie i Panowie Bezglutenowi (i nie tylko):KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA:SKŁADNIKI:* 30 dkg mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)* 20 dkg masła,* 3 żółtka (przy uczuleniu(...)/wodę).Pamiętajmy, że masło zimne kroimy w drobną kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki śmietany lub wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć

Wypisz Wymaluj
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 304

wersji szarlotek dla mających jabłka "na zbyciu" Składniki na ciasto: 350g mąki kostka zimnej margaryny/masła (250g) 2 łyżki śmietany 12 lub 18% 120g cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie ciasta:  Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać

Mania Wypiekania
Sernik adwokatowy 232

żółtko 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy b/c (proszek)  100 ml śmietany kremówki 30% 200 ml oleju 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć

Ala piecze i gotuje
Niebo w gębie 174

Kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast i nie tylko moich bo mojej rodziny też. Już kilka razy robiłam to ciasto ale nie

Kuchenne Wariacje
Sernik czekoladowy 201

Dekoracja: polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy

Wanilia i Kardamon
Quiche z grzybami 145

Teraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18% Farsz: 1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki 1 cebula 3 łyżki masła gałka muszkatołowa(...)smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 3 jajka 150 ml śmietany 18% 10 dag sera gouda pęczek pietruszki naciowej Sposób przygotowania Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki. Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie

Wanilia i Kardamon
Babeczki czekoladowo-wiśniowe 111

Przepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy

Wiem co jem
Tarta z kremem marcepanowym i karmelizowanymi figami 176

przepis na ciasto o słodkości porównywalnej do tureckich deserów, a więc spontanicznie nawiązujący do figowego pochodzenia. Tylko dla prawdziwych słodyczoholików :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem marcepanowy: kubeczek śmietany 36% 200 g masy marcepanowej 2 łyżki cukru pudru Karmelizowane figi: 3-4 duże figi 2 łyżki masła 82% 2 łyżki

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania