ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:11/67)

Kruche z jagodami i kruszonką 152

Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche : 3,5  szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka cukru    1 l jagód  1/2 szklanki cukru Kruszonka : 100 g margaryny 1.5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia Blaszka

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka na półkruchym cieście 173

Jedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne

Domowa Cookierenka Agi
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 210

Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie

Nerds Kitchen
Gruszkowa poezja 138

gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć

Milion Smaków
Kruche rogaliki bez cukru i jajek z marmoladą 249

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Nie macie jajek i cukru? To nie problem. Polecam Wam wspaniałe kruche rogaliki z marmoladą. Ciasto składa się tylko z trzech składników: mąki, śmietany i tłuszczu. Z podanego przepisu wyszły mi trzy duże blachy rogalików. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam :-) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 144

razem będzie to mazurek dzień i noc z białej i ciemnej czekolady. Bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę jest pyszny. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kokosowy z malinami 185

razem na mazurka kokosowego.   Przepis pochodzi z tej strony.   Ja zrobiłam z podwójnej ilości na dużą blachę. Polecam :-) Składniki na kruche ciasto: 385g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 200g schłodzonego masła lub margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki olejku waniliowego. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka 150

mojego przedszkola, Pań kucharek. Kruche ciasteczka, które są robione z miękkiego masła rozcieranego drewnianą łyżką, ja użyłam takiej starodawnej drewnianej łyżko-kuli, która wydawała mi się idealna do tego przepisu. Ciasteczka wyszły pyszne, takie jakie powinny być. Błyskawiczne w przygotowaniu i błyskawiczne w zjedzeniu   Składniki: - 100g miękkiego masła – 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego(...)oprócz mąki i cukru pudru) rozetrzeć (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą lekko puszystą masę. Dosypać mąki i zagnieść dość miękkie lecz nieklejące się do rąk ciasto (jeśli się klei podsyp więcej mąki). Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć, odrywać kawałki, ocieplać zagniatając parę razy ciepłymi rękami. Wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość

dom-agi.pl
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 174

tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko, dodaj posiekane masło i wlej śmietanę. Następnie zagnieć ciasto, aż do połączenia składników. Formę na tartę wysmaruj masłem i wysyp mąką

Food Square
Tarta jeżynowa 155

zawsze można się sugerować wyglądem, bo jest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury

Passions hobbies life
ciasto dziwak 398

składniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka wykwintna 390

masła, cukru, mąki, jaj, wanilii i proszku robimy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na  1/2 godziny do schłodzenia. Jabłka, obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu  ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej  natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec(...)temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut.  Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia.  Następnego dnia  ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić na upieczonym cieście. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 259

ważne ,żeby ser był wypróbowany ,nie wodnistej konsystencji a wyjdzie na pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe 30 g mielonych migdałów 85 g roztopionego masła Masa serowa: 700 g sera(...)foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać aż sos zgęstnieje ,trwa to dosłownie chwilkę.Odstawić do ostygnięcia,sos jeszcze zgęstnieje . Bita śmietana: Zimną śmietanę

Ladylaura.
Jogurtowe z rabarbarem na kruchym spodzie 195

To ciasto robiłam jakiś czas temu.. Składniki spodu: 1 szkl.mąki 1 łyżka śmietany 1/3 kostki margaryny 1 jajko kilka łyżek dżemu Składniki ciasta jogurtowego

Moje domowe kucharzenie
Krucha tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem baby 323

momencie, będąc nieskromną ;), chwalę się tartą, którą wyczarowałam ostatnio :) Choć mogłoby się wydawać, że przygotowanie takiej tarty to mnóstwo roboty, to tak naprawdę nic trudnego. Kwestia wprawy w przygotowaniu kruchego ciasta. Nadzienie robi się w kilka minut: pokroić, zabełtać, doprawić i już :) A potem tylko czekamy, aż tarta wyjedzie z piekarnika. SKŁADNIKI: Na foremkę do tart o średnicy(...)płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 100 g szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód pod tartę: 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania