niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Składniki: na ciasto kruche: 220 g mąki krupczatki, 150 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. pozostałe składniki: 3 jajka, 250 g kwaśnej śmietany 18%, 50 g mini marchewki, ½ małego świeżego brokułu, 250 g groszku mrożonego, 50 g zielonej(...)mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki
Moniki SmakołykiSezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na kruchą tartę z jagodami. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 15 dag masła 3 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 40 dag jagód cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)żółtka, cukry, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części większą i mniejszą. Większą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Foremkę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piekę 10 minut. 2. Jagody wykładam na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasichrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu. Składniki na kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wanilia - cukier lub pasta Składniki na nadzienie jabłkowe(...)białka 120 g cukru - 3/4 szklanki 1 op. budyniu waniliowego Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Przesiekać nożem z zimnym masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawiniete w folię wstawić na 30 minut do lodówki w międzyczasie obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!następnym razem upiekę w tortownicy z kominkiem i obiecuję, że szybciej to zrobię:) Nie będę czekać kolejnych 10 lat hehe... Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta Domowe. Wydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka(...)ciasta kruchego, wymieszać. Następnie dodać masło i dobrze posiekać z mączną mieszanką, grudki ciasta rozetrzeć w palcach. Dodać jajo i mleko i zarobić ciasto (ja dodałam mleka troszkę więcej ponieważ składniki mimo moich starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W czasie schładzania ciasta utrzeć kremową jednolitą
In my kitchenBardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony Moje Wypieki składnikimasa (na 1 struclę )300 g zmielonych migdałów,150 g ciemnego brązowego cukru120 g śmietany kremówki 36% lub 30%3 łyżki rumu1 łyżeczka cynamonu1 białko1/4
Stare Garymąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym. Dodać kurki - dusić pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć pokrywę i smażyć jeszcze kilka minut, aż zgromadzony płyn odparuje. Schłodzone ciasto rozwałkować. Ciastem wyłożyć blachę do tarty(...)średnicy około 25 cm. Dobrze docisnąć brzegi. Na cieście ułożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wsypać groch lub kulki do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 12 minut. Zmiksować 2 jajka, serek, śmietanę oraz mąkę pszenną. Dodać grzyby z cebulką i orzechy włoskie. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo
kolorowotorcikowoTarta to bardzo popularne ciasto w kuchni francuskiej składające się z kruchego ciasta i nadzienia. Piecze się je w specjalnej ząbkowanej formie na trzy sposoby : - ciasto pieczone razem z nadzieniem owocowym - upieczony spód napełnia się owocami i np.bitą śmietaną - spód podpieka się wcześniej ( z rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie(...)ponosiły także przepisy jakimi wówczas dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam, że dodatek zmielonych migdałów wpływa bardzo korzystnie na strukturę ciasta. Najpierw eksperymentowałam z biszkoptami. Dobre rezultaty zachęciły mnie do dalszych prób, tym razem z ciastem kruchym. I tym razem okazało się, że wyszło mu to na dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku
Wiem co jemPrzepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :) Składniki: 3 szklanki mąki 4 jajka (oddzielnie żółtka i oddzielnie białka) kostka margaryny 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jabłek Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comniecała łyżeczka octu winnego łyżeczka czerwonego barwinka w żelu 2 duże garście jagód 2 plastry pomarańczy odrobina whisky 100 g serka mascarpone szczypta cukru pudru- opcjonalnie 100 g bitej śmietany 30% listki świeżej mięty Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet(...)sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Grillujemy
KreatywnePinymieszankę smakową. Czy Wam Kochani posmakuje? Mam nadzieję, że tak, bo ja często wracam do tego połączenia...zwłaszcza na kruchym spodzie :) Składniki: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli jajko 300ml śmietany 18% 6-8 ząbków czosnku 40dag sera żółtego 4 pomidory 8 plastrów salami (u mnie pieprzowe) jajko+żółtko puszka pomidorów sól, pieprz papryka słodka(...)dołek. Do wgłębienia wrzucamy pokrojoną margarynę, jajko oraz sól. Ugniatamy ciasto na gładka masę, ale niedługo ponieważ kruche ciasto nie lubi wyrabiania. Zawijamy je w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Ciasto uformować w okrągłej formie natłuszczonej (ja robię w silikonowej, wiec jej nie natłuszczam) i ponakłówać widelcem. Położyć na nie folie aluminiową
ChilliJemyrecipe in English Tarta z rabarbarem i kruszonką (8-10 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie 1 1/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 duże jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 4-5 łodygi rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki Składniki(...)szklanki cukru 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 50 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Wyłóż przygotowane ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok 23 cm i włóż do lodówki. W średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól w dużej misce. W oddzielnej misce zmiksuj jajka, śmietanę
karmelowybyły miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy z Wodzisława.. 50 dkg mąki 1/2 kostki margaryny 2 jajka 1 szkl.cukru 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka sody 1,5 łyżki kakao 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg twaróg [ np. z wiaderka(...)budyń śmietankowy Wodzisław 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel olejku migdałowego 1/2 szkl. mleka Z mąki, margaryny, jajek, cukru, miodu,kakao, sody i śmietany zagnieść gładkie ciasto. Następnie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na średniej grubości placki .Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem np.Saga. Każdy placek oddzielnie upiec w temp
Moje domowe kucharzeniemieszamy. Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher
Ostra na Słodkośmietany kremówki+3 łyżki 3 batoniki milky way 2 łyżki cukru pudru trzcinowego 1 śmietan fiks Wiórki kokosowe lub starta czekolada do dekoracji Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka oraz posiekane masło. Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy(...)wtedy sernik może popękać a ma być równy jak stół. Tak przygotowaną masę wylać na kruchy spód, przykryć wierzch folią aluminiową wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 50 minut. Wystudzić. PIANKA MILKY WAY:Batoniki rozdrobnić przełożyć do rondelka wlać 3 łyżki śmietany kremówki podgrzać cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia batoników-nie gotować! Odstawić do przestudzenia
Wanilia i Kardamonkremem Składniki na tartę o średnicy zbliżonej do 20-22 cm: Ciasto kruche : – 1 i 1/4 szklanki mąki – 2 łyżki cukru pudru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 70 g zimnego masła – 2 pełne łyżki maślanki (nie miałam i zastąpiłam ją śmietaną 12%: też wyszło ) Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą oraz proszkiem(...)pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i zagniatamy je pomiędzy palcami aby dokładnie połączyło się z pozostałymi składnikami. Gdy tak się stanie dodajemy maślankę (śmietanę) i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto zgniatam delikatnie pomiędzy dłońmi, żeby nie było kulą, tylko żeby przyjęło formę dysku, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki. W tym czasie szykuje nadzienie
Relaxtimeznajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru - 50g, 125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady, 18 kostek mlecznej czekolady, Ponadto: cukier puder
W kuchni u Monikiniespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię Wam, pycha!!! Kruche ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny, łyżka kakao, 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać margarynę, sypką kawę, cukier i śmietanę. Posiekać nożem
Z miłości do słodkościwidać na zdjęciach ;) Składniki na American Apple Pie (szarlotkę amerykańską) na formę o średnicy 26-28 cm: KRUCHE CIASTO: 420 g mąki 2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 125 ml kwaśnej śmietany lub zimnej wody Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy do miski, dodajemy masło i miksujemy
Rozpustne gotowanieporcji składników zmniejszonych o 1/3, a masę serową i galaretkę z 1/2 porcji. Składniki na kruche ciasto: 375 g maki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 90 g cukru pudru 225 g zimnego masła 2 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko
Chocolate Muffin Blogkremem i truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje dla 5 osób, forma o wymiarach 36 13 cm Składniki Kruche ciasto: 125 g maki pszennej szczypta soli 1 żółtko 75 g zimnego masła 30 g cukru pudru ew. 1 łyżka gęstej śmietany lub zimnej wody Krem waniliowy: 6 żółtek 125 g cukru pudru 40 g mąki pszennej 500 ml mleka
Kulinarne przygody Gatity