ciasto kruche ze śmietaną - 1001 przepisów (strona:13/67)

Tarta z chorizo i rucolą 180

chorizo i świeżymi listkami rucoli smakuje wybornie :), to jakich użyjecie dodatków to tej tarty zależy od waszych upodobań :). Składniki na ciasto kruche, forma 30x40 cm: 50 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory

Apetyczna babeczka
pyszny sernik na zimno z truskawkami i galaretką 1241

składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki 30 g cukru 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło, jajko oraz śmietanę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C. przez

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka z jabłkami 150

ponad 40 sztuk.. Ciasteczka przygotowuje się dzień wcześniej bo ciasto musi przez noc być w lodówce. Składniki na ciasto krucho drożdżowe: 350 g mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek 1 – łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Mąkę

Na słodko lub wytrawnie
Gruszkowy Królewicz 316

piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić.Ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę(...)minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać.Ciasto składać w następujący sposób:kruchepołowa gorącej masy budyniowej,biszkopt,gruszki,reszta gorącej masy budyniowej,kruche.Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami. Podawać polane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszny mazurek kawowy z marmoladą 270

kawy rozpuszczalnej i efekt wyszedł cudowny :) Wymiary blaszki : 40 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko 2 łyżki serka waniliowego lub śmietany Nadzienie: 100 g mleka w proszku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( byle nie była w granulkach bo trudno się rozpuszcza) mały cukier waniliowy(...)schłodzonego masła i 100 g cukru. Składniki siekamy, dodajemy żółtko i serek. Szybko zagniatamy i formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą) Większą pokrywamy dno kwadratowej formy,pokrytej papierem do pieczenia.  Mniejszą część należy rozwałkować i powycinać np. kwiatki. Należy je poukładać po bokach

Słodkości i nie tylko
Key Lime Pie 167

często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym lub brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam(...)świeżo wyciśniętego soku z cytryny- 1/8 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyDodatkowo:500 ml śmietany kremówki ubitej z 2 łyżkami cukru i 1 op. cukru waniliowego”    „W malakserze miksujemy herbatniki z masłem i ściśle wylepiamy masą spód i boki foremki. Najlepiej dociskać ciasto do foremki metalową łyżką lub dnem szklanki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC

mojewypiekiinietylko
Kruche z budyniem , rabarbarem i pianką 157

kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką .  Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki(...)łyżki cukru  Pianka : 7 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane  na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około

Sama słodycz i szczypta chili
uśmiech teściowej 1808

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 1 szkl cukru 250 g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, śmietanę oraz żółtka na końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka(...)dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Ślimaczki w język szczypiące 115

zobaczymy, co z tego wyjdzie...Kruche cynamonowe ślimaczkiSkładniki:(na 25 sztuk)110 g mąki pszennej20 g cukru60 g zimnego masła1 żółtko1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)dodatkowo:2 łyżki mleka25 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki czarnego pieprzuMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić żółtko, dodać śmietanę, zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki waniliowe z bogatym budyniowym wnętrzem 149

cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :)  Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru(...)soku z cytryny Kropelki: 40g czekolady 20ml mleka Miękką margarynę ucieramy łyżką lub szpatułką z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrabiamy ciasto ręcznie, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy budyń i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie się podnosić

Smakowy Raj
Sernik w Cieście Kakaowym 203

mąki pszennej 3 żółtka 220 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 kostka margaryny 4 łyżki kwaśnej śmietany kilka kropel aromatu rumowego Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna odrobinę większa). Zawijamy w folie i wkładamy na około 1 h do lodówki. Masa

Made By Mom And Son
Sernik krówkowy 181

masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.  Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie(...)boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 200 g śmietany 36%  200 g cukierków krówek (najlepiej kruchych) 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (bez cukru) 4 jajka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krówki pokroić

maniapieczenia
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1868

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło

Poezja smaku
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 170

robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół łyżeczki soli.Składniki na farsz:30 dag koziego sera100 ml kwaśnej śmietany (18 %)pół czerwonej papryki 1 jajkosól, pieprzulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek2 garści(...)ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciastowyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówkiwylepiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche babeczki z budyniem 187

upieczenia. Polecam, bardzo dobre: kruchutkie, pachnące i kuszące. Na jednej nie przestaniecie) Kruche babeczki z budyniem Składniki na około 24 babeczki: Ciasto: 200 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 225 g zimnego masła lub margaryny 80 g cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% Budyń: 1/2 l mleka 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemnaczanej(...)łyżki cukru 4 żółtka 25 g masła ½ laski wanili lub cukier wanilinowy Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy( lub ziarenka z laski wanilii), wstawiamy

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania