pieczenia, łyżka śmietany 12%, marmolada. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku długości około 5cm. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych
Z miłości do słodkościbiałego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek. Mieszam z puree z dyni. Białka oddzielam
W kuchni Karmel-itkikilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche z dnia na dzień jest coraz lepsze :) Składniki na około 35 sztuk: kruche ciasto 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (340 g) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru (50 g) szczypta soli 2 żółtka nadzienie około 0,4 kg masy makowej z bakaliami
Ugotowaćktórzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżka śmietany 18% Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku(...)Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy
Wanilia i Kardamondziś przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem jagód. Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia. Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą Składniki: 250 g masła(...)Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Powstały krem przekładamy na spód tarty. Do garnuszka wlewamy wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem. Na tartę układamy jagody. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum
paapilotkaadłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich biszkoptowe tartinki..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej wody Mąkę przesiać ,wymieszać
Moje domowe kucharzeniewyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki.Składniki na farsz1 duży por (lub 2)spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań)2- 3 jaja (u nas 2 jaja i białko, które zostało po oddzieleniu żółtka do ciasta)250-300 g śmietany 18%*odrobina kurkumysól i pieprz
Symfonia Smakówkwaskowatym smakiem żurawiny tworzy nieziemską całość , której trudno się oprzeć! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * cukier puder – 80 g * masło – 200 g * jajko – 2 szt MASA SEROWA : * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier(...)cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok.15-20 minut. MASA SEROWA: Ser biały ucieramy z kremówką , jajkami , proszkiem budyniowym i cukrami. CAŁOŚĆ: Nagrzewamy
Ostra na Słodkotych wszystkich składników tworzy ciekawy i wyjątkowy wypiek, który z pewnością warto wypróbować w naszych domach. Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 80 g cukru 4 żółtka czubata łyżka kwaśnej śmietany (lub więcej) płaska łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Kokos: 4 białka 100 g cukru(...)gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do oprószenia (ok. 2 łyżki) Kruche Ciasto Kokosowo-Orzechowe z Powidłami Śliwkowymi Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się zbyt suche dodajemy więcej śmietany). Ciasto umieszczamy w lodówce. Warstwa Orzechowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy
Słodka Stronaserek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone.Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej i posypujemy orzechami (możemy je pokroić drobno albo jeśli
ciastkarnia na kruchym spodzietroszkę mniej słodki od ksylitolu i sacharozy a mianowicie stanowi ok.75% ich słodyczy, tzn. musimy go użyć ok.1/4 więcej.Jogurt grecki zamiast śmietany sprawdził się idealnie, wyszło bardzo smaczne dietetyczne ciasto. Baaardzo gorąco polecam :-)Składniki na kruche ciasto:- 510g maki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 5 żółtek- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 200g
Smaczne ZdroweCoś nie mogę oderwać się w tym roku od truskawek, ciągle rządzą w mojej kuchni. Podobnie zresztą jak letnie desery, ciągle nie mam ich dość. Lato
ciastkarnia na kruchym spodzieWykorzystałam tym razem przepis z jednego z blogów do którego bardzo często zaglądam. (nie będę kłamać to nie była moja pierwsza a na pewno nie ostatnia
ciastkarnia na kruchym spodziekruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć formę ciastem i włożyła do niej najpierw jabłka. Ratując sytuację przykryła jabłka ciastem(...)tortownicy). Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość formy. Ciasto kładziemy na gruszkach. Brzeg ciasta wciskamy pomiędzy formę a owoce. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu oddzielamy od razu nożykiem ciasto od formy. Na formie układamy talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto. (Uwaga, aby się
Smakowity Blog Kulinarnyilości rodzynek. Appeltaart podawany jest zarówno na zimno jak i na ciepło, no i oczywiście nie może dodatkowo zabraknąć bitej śmietany czy gałki lodów.Prawda, że brzmi smacznie? A więc do roboty!Potrzebujemy (na tortownicę 26cm):Ciasto kruche:- 375 g mąki pszennej- 3/4 łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego)- 3 jajkaNadzienie:- 4 duże jabłka(...)piekarnik na 190 stopni.Wyjmujemy ciasto z lodówki. 1/4 ciasta odkładamy na bok, pozostałą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy do momentu uzyskania okęgu o wielkości ciut większym niż dno naszej tornownicy.Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy nim boki.Do tak przygotowanej formy wykładamy nadzienie jabłkowe.Ciasto, które nam zostało wałkujemy
W mojej holenderskiej kuchni