Ślimaczki z serkiem almette 251francuskiego 1 jajko roztrzepane Do miski wstawić serek Almette. Następnie dodajemy poszatkowany szczypiorek i pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną w obu kolorach. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na rozłożone ciasto francuskie. Całość zwinąć. Następnie należy to pokroić w mniejsze kawałki, jak na zdjęciach. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec ok. 20-25 minut
Gotuję Testuję
Tartaletki z kalerosse, gruszką, czerwoną cebulką i gorgonzolą 269orzechami włoskimi! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, pół opakowania Kalerosse™ , gruszka, 1/2 czerwonej cebuli, gorgonzola, orzechy włoskie, 1 jajko, 10 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz, świeży tymianek Ciasto francuskie kroimy na prostokątne kawałki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietanką kremówką z dodatkiem soli i pieprzu oraz ew. przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie układamy cienko pokrojone plasterki gruszki
Plate of Joy
Imprezowe babeczki - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 318Wchodząc wczoraj po pracy do sklepu wiedziałam tylko, że chcę przygotować coś na ciepło ( przy okazji miał to być mój obiad lub kolacja :P). Spojrzałam na gotowe ciasto francuskie a gdy wzięłam je do ręki spadł na mnie grom z jasnego nieba w postaci pomysłu na przekąskę :D W następnej kolejności wpadł do koszyka kremowy ser brie(...)Gosia www.daylicooking.pl Iwona www.izioni-smaki.blogspot. com Jutyna www.niePieprz.pl Ewa www.ewakuchennie.blogspot. com Justyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.com Justyna www.tysiagotuje.pl Marzena www.zaciszekuchenne.blogsp ot.com Beata www.staregary.blogspot.com Patryk i Ada www.cookpl.blogspot.com Gosia www.codojedzenia.pl Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 280 g) kawałek sera brie lub cammembert (u mnie 125 g) wędlina ( u mnie polędwica sopocka) garść orzechów garść żurawiny Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rozwijamy ciasto
My simple kitchen
Luty - kuchnia francuska 195energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam, to nie jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam, że choć(...)wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc
W kuchni wieczorem
Tarta z gruszkami 182wiec deser jest szybki w przygotowaniu i jeszcze szybszy w znikaniu. skladniki dla 4 osob: 4 kwadraty ciasta francuskiego gruszki w syropie (mala puszka) nutella orzechy laskowe wykonanie: Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, kazdy o boku mw 15cm. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2 cm marginesu. Nastepnie smarujemy srodek nutella (okolo
Przysmaki Karolki
Mumie na Halloween - parówki/kiełbaski w cieście francuskim 684łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu z serka wiejskiego - 16 ziaren pieprzu czarnego (po 2 na każdą parówkę/kiełbaskę) *opcjonalnie: ketchup, majonez do maczania mumii Opakowanie lub domowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą parówkę/kiełbaskę owijamy 3-5 cienkimi paseczkami na wzór luźnego bandażu. Wszystkie mumie owinięte w ten sposób umieszczamy na blasze wyłożonej
Be Fit Be Strong
parówki we francuskim cieście... 212Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, parówki cienkie 7 sztuk, cebula 1 większa, ser żółty 7 kawałków, papryka ostra mielona - do smaku, oregano - do smaku, sos pomidorowy - w opisie, jajka 1 sztuka rolkę ciasta francuskiego rozwinąć i podzielić na porcje, mi wyszło 7 posypać ciasto przyprawami, dać ser żółty jaki masz, talarki cebuli na sos położyć parówkę i zawijać ciastem, posmarować
W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA Z RUKOLI I GRUSZKI 220Staram się dbać o dietę moją oraz mojej rodziny, dlatego różnego rodzaju sałatki są u nas na porządku dziennym. Zresztą bardzo je lubimy 😉 Bardzo często jadamy
Kuchnia MagdaLeny
Slonce, kasztany i losos 217stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie 200g wedzonego lososia 100g zoltego sera peczek koperku 250ml smietany bialy pieprz sol, czarny pieprz limonka 1 jajko szczypta cukru wykonanie: Zolty ser scieramy na tarce o duzych oczkach. Dodajemy
Przysmaki Karolki
Wytrawne Babeczki vol au vent 214składników – możecie je dowolnie modyfikować w zależności od ilości babeczek i ich wielkości, a także pożądanej konsystencji. Bon apetit! Podobne przepisy Inny tatar z łososia Sos tatarski prawdziwy Ciasto francuskie – przepis podstawowy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important
Pociąg Do Kuchni
Francuskie poduszeczki z czekoladą 265osłodę, mam dla Was przepis na ciasteczka z czekoladowym nadzieniem. Potrzebne nam: - płat ciasta francuskiego - słoiczek kremu typu nutella - mleko (do posmarowania ciasteczek) - cukier do posypania Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty o wielkości mniej więcej 5x5cm. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżeczce kremu i składamy wpół, formując "pasztecik". Brzegi mocno dociskamy, by czekolada nie wytopiła się poza ciasteczko
W poszukiwaniu inspiracji
Rogaliki z prażonymi jabłkami 205małą kostkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon, a następnie podlewamy całość wodą. Podgotowujemy je co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną. W międzyczasie rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na trójkąty. Ściągamy jabłka z ognia, wykładamy je po łyżeczce na podstawę naszego trójkąta i zawijamy je do środka. Końce lepimy ze sobą. Powstałe rogaliki
Justa próbuje gotować
Tarta francuska po chińsku z kurczakiem i sposób na miłość 404usmażyć na odrobinie oleju, w trakcie dodać mrożone warzywa. Gdy puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni chińskiej. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać sos, dusić chwilę, aby było ciepłe. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdy bok zwinąć do środka ok. 0,5cm (tak, aby powstała nam ramka). Na to wyłożyć chińskie nadzienie. Wierzch posypać startym serem żółtym. Piec na złoty
Fabryka pomysłów
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 251codziennej diety. Nasiona chia (szałwia hiszpańska) należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nawet jej małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku(...)lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. „ Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety. Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego
mojewypiekiinietylko
Faworki ( chrust ) na jogurcie . 151mąką dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj ciasto rękami na stolnicy przez około 20 minut. Wyrabiaj ciasto w ten sposób, aby jak najwięcej wtłoczyć do niego powietrza. Ja rozwałkowuję trochę ciasta, następnie składam je i ponownie wałkuję ( podobnie jak ciasto francuskie ). Wyrobione ciasto zawiń szczelnie w folię i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej
Przepisy i porady kulinarne
CIASTECZKA SEROWE Z CUKREM (EXPRESOWE) 467chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych. Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia. Składniki: 250 g masła (u mnie "Kasia") 250 g mąki pszennej 250 g twarogu (u mnie półtłusty) skórka otarta
Walijskie Pichcenie
rogale doskonale 684lodówki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte rozwałkować ,położyć masło ,zakryć ciastem i wałkować . Włożyć do lodówki na 15-20 minut. Powtórzyć czynność 3-4 razy. TAK JAK Z CIASTEM FRANCUSKIM Gotowe ciasto rozwałkować w kształcie koła,pokroić radełkiem-nożykiem na trójkąty. Można włożyć coś do środka ,czekoladę ,nutelle ,lub pozostawić puste. Zawinąć rogaliki ,ułożyć na blaszkę ,pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte
w mojej kuchni
Ślimaczki-zawijaczki z masłem orzechowym 191dzisiaj dla Was jedną z przepysznych przekąsek. Taką, której ciężko się pozbyć z listy ulubionych. Nie dość, że wspomagamy się gotowym francuskim ciastem, więc robi się ją szybko, to jeszcze zestawienie smaków gwarantuje sukces. Nie wierzcie mi na słowo, tylko wypróbujcie! Czytaj więcej
Pichceniomania
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem 360Szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy w lodowce i ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki
magiczna kuchnia Kasi
KRUCHUTKIE FAWORKI NA MASCARPONE 200prostokąt, a następnie składamy jednej strony 1/3 ciasta do środka, a potem z drugiej. Znów rozwalkowujemy na prostokąt i znów składamy. Postępujemy tak kilkanaście razy (podobnie jak przy cieście francuskim). Wywalkowane ciasto pakujemy do worka i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwalkowujemy ekstra cienko ciasto i szykujemy faworki . Im cieńsze ciasto, tym faworki będą bardziej
Walijskie Pichcenie
szybkie ciastka 164Jeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy i smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam
chleba naszego
Parówkowy dywanik 190kisielem powinny to ogarnąć. O! i tu dochodzimy do czwartej sytuacji, którą dopisujemy do trzech wspomnianych powyżej. Dobre również dla kogoś kto nie potrafi gotować. Składniki: - jakieś parówki - najtańsze ciasto francuskie Wykonanie: Ciasto kroimy w paski i przeplatamy z parówkami jak na zdjęciu. Wkładamy do piekarnika według wskazań, które znajdują się na opakowaniu z ciastem
Kryzysowa Książka Kucharska
Nektarynki w cieście francuskim. 175NEKTARYNKI PO FRANCUSKU /przepis własny/ dwie nektarynki płaska łyżka oleju kokosowego łyżka syropu klonowego gotowe ciasto francuskie Z ciasta francuskiego wyciąć cztery koła za pomocą szklanki. Z nektarynek wyjąć pestki, a następnie ich połówki lekko skarmelizować w oleju kokosowym i syropie klonowym. Następnie złożyć dwie połówki ponownie i przyłożyć do jednej z nich kawałek ciasta francuskiego. Drugą przykryć
Poranek na słodko
serowe gwiazdeczki z lukrem 502Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek. Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania 200 g białego sera z kostki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 203widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku
Corner With Recipes
Tarta drożdżowa z bobem 274pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula
MarciochaKucharzy
Tarta z pomidorami 223cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 minut w temp. 150 stopni. Nie powinna się za bardzo przyrumienić. Cebulki obrać
Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z ciasta filo 534Pomysł wpadł przez przypadek, gdyż zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto filo. Siedziałam i sie zastanawiałam co z tego wyczarować i wyszła zapiekanka. Tą zapiekankę możemy modyfikować na tysiąc sposobów tylko musimy pamietać, ze składniki ktore tam dodamy musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze. Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo
Zainspiruj się kuchnią
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 409Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik