sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki(...)pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ). Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie
Ostra na Słodkoniespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem. Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 1 puszka
Zrób to smacznieLubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie
sierotka maRysia w kuchniDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji
CiastkozercyEkspresowa, bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska. Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem z suszonych pomidorów. Takie niby zwyczajne a jednak niezwyczajne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne. Do dania użyłam szpinaku baby świeżego ale jeśli wolicie mrożony nie ma sprawy, trzeba go tylko dobrze odparować aby nie był rzadki bo wypłynie w trakcie pieczenia. Pierożki po grecku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych foremek. Masło zmiksować na puszystą masę , dodać stopniowo kajmak
Gotowanie jest łatwegyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można
Pyry na Gazidealne do herbaty lub kawy. Do środka zamiast miodu można również dodać masę krówkową lub marcepanową. :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu żółtko Ciasto francuskie dzielimy na 3 równe części. Dwa płaty smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Układamy płaty jeden na drugim, lekko dociskając (ten pusty dajemy na samą górę). Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem
My Culinary Artciepło i zimno. Posypane cheddarem lub/i fetą, wytrawne, udekorowane świeżą natką lub rukolą – idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu mięsnego z tego przepisu tarty cheddar i pokruszona feta do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kroje na 12 kawałków. Wykładam nimi silikonowe foremki na muffiny. Wkładam
Zasmakuj Kuchniwięc użyłam do tego przepisu polędwicy wieprzowej - i tak wyszło pysznie. Przepis wymaga sporego nakładu pracy - jednak gdy kilka rzeczy zrobimy dzień wcześniej i zamiast robić sami, kupimy gotowe ciasto francuskie okazuje się, że zrobienie tak wykwintnego i pysznego dania zajmie nam duuuużo mniej czasu. POLĘDWICA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki jedna polędwiczka tak około 600 gram łyżka musztardy pieprz, sól
sierotka maRysia w kuchniskonsumowane, że nie zdążyłam. obiecane uzupełnienie zdjęcia finalnego Składniki na 12 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4-5 parówek Ketchup Przyprawa do pizzy prymat 6 plastrów sera żółtego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Parówki pokroić na 12 sztuk, a ser żółty na pół. Każdy kwadrat ciasta francuskiego na środku posmarować ketchupem, następnie posypać go przyprawą i położyć plaster
Fabryka pomysłów