cukru 1 łyżka wody 1 żółtko roztrzepane 3 łyżki posiekanych migdałów Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podsmaż na maśle z wodą i cukrem borówki nadzienie ostudź. Ciasto francuskie, podziel na 15 równych kwadratów, do każdego kwadracika włóż na środek łyżkę nadzienia i zawiń rogi do środka, czynność powtórz z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe sakiewki posmaruj
Niezły Młynekłyżkę mąki, dodać łyżkę szpinaku, dodać 3/4 jajka, wymieszać żeby nie było grudek, wlać to do szpinaku. Wymieszać, podgotować, tak żeby zgęstniało i się zagotowało, pogotować 2 minuty. Ostawić. Ciasto francuskie przełożyć na blaszkę od piekarnika, ponacinać „w jodełkę”, tak jak na rysunku poniżej: Na środek ciasta nałożyć farsz. Zawijać warkocz zaczynając od dołu, końcówki ciasta podwinąć
moj przepis naMięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje na metodę zawijania wykorzystałam pomysł z bloga Brulion z przepisami . I był to strzał w dziesiątkę, bo metoda zawinięcia podpieczonego mięsa w ciasto jest o wiele lepsza od zawijania go od razu. Klops jest przepyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka) 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera. Jeśli nie mamy akurat
Kolizje Smakówwypoczywacie ?? My w domu, dziś w Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta
kruche babeczkisycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki(...)pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia ). Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie
Ostra na Słodkoniespodziewanych gości. Pomysłów na takie ciacha jest sporo, jednak ja stawiam na prostotę i przygotowałam je z brzoskwinią i polałam lukrem. Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie na "czarną godzinę". Przydaje się bardo często, gdy mamy z rodzinką ochotę na coś słodkiego a w szafce nie ma żadnego ciastka bądź czekoladki ;) Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * 1 puszka
Zrób to smacznieLubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie
sierotka maRysia w kuchniDziś mam dla Was naprawdę ekspresowy, a przy tym pyszny deser. Gruszki zapiekane w cieście francuskim z Nutellą w środku. Z podanych składaników zrobiłam 6 porcji
CiastkozercyEkspresowa, bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska. Paluchy z ciasta francuskiego z nadzieniem z suszonych pomidorów. Takie niby zwyczajne a jednak niezwyczajne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne. Do dania użyłam szpinaku baby świeżego ale jeśli wolicie mrożony nie ma sprawy, trzeba go tylko dobrze odparować aby nie był rzadki bo wypłynie w trakcie pieczenia. Pierożki po grecku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś mam szybki i smakowity deser. Ciasto francuskie i owoce suszone ale gotowane takie jak z kompotu z suszu a do tego ser. Połączenie idealne więc warto zrobić sobie pyszny deser. Francuskie koperty z serem i suszonymi owocami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta francuskiego 1 kostka masła 1 mała puszka kajmaku kakaowego cukier puder Ciasto francuskie pociąć na paseczki, nawinąć na rurki, upiec w 200 st przez ok 15 min.. (obserwować) Rurki zdjąć z metalowych foremek. Masło zmiksować na puszystą masę , dodać stopniowo kajmak
Gotowanie jest łatwe