ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:207/509)

Nektarynki w cieście francuskim. 123

NEKTARYNKI PO FRANCUSKU /przepis własny/ dwie nektarynki płaska łyżka oleju kokosowego łyżka syropu klonowego gotowe ciasto francuskie Z ciasta francuskiego wyciąć cztery koła za pomocą szklanki. Z nektarynek wyjąć pestki, a następnie ich połówki  lekko skarmelizować w oleju kokosowym i syropie klonowym. Następnie złożyć dwie połówki ponownie i przyłożyć  do jednej z nich kawałek ciasta francuskiego. Drugą przykryć

Poranek na słodko
twarogowe ciastka z morelami 135

Ponownie rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego). Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką

6niebo
serowe gwiazdeczki z lukrem 452

Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.  Składniki: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania  200 g białego sera z kostki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 154

widzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku

Corner With Recipes
Tarta drożdżowa z bobem 231

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Tarta z pomidorami 166

cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 minut w temp. 150 stopni. Nie powinna się za bardzo przyrumienić. Cebulki obrać

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z ciasta filo 473

Pomysł wpadł przez przypadek, gdyż zamiast ciasta francuskiego kupiłam ciasto filo. Siedziałam i sie zastanawiałam co z tego wyczarować i wyszła zapiekanka. Tą zapiekankę możemy modyfikować na tysiąc sposobów tylko musimy pamietać, ze składniki ktore tam dodamy musza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze.  Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo

Zainspiruj się kuchnią
Piersi z kurczaka mumie z suszonymi pomidorami 355

Znacie mumie? Pewnie tak.. bardzo mila odmiana na przygotowanie piersi z kurczaka. Zawinięta w chrupiące francuskie ciasto z pysznym nadzieniem to mila odmiana na obiad nie tylko od święta. Ja zamiast bardzo popularnego nadzienia pieczarkowego używam mieszanki serów, suszonych pomidorów i bazylii. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ciasto filo z truskawkami i jabłkiem prażonym... 171

czasie pieczenia posmarować wierzch i boki ciasta - ten sok jest jak syrop i na cieście robi słodką glazurę jak ciasto dobrze wystygnie posypać pudrem cukrem ciasto filo przypomina ciasto francuskie choć jest mniej kruche............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem... 117

Składniki: 1 rulon ciasto francuskie krem karpatkowy: 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawki z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek(...)mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat cytrynowy lub inny i zmiksować na gęsty krem na babeczki nakładać szprycką krem i na wierzchu układać truskawkę pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem.....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
babeczki francuskie z dynią i galaretką... 127

Składniki: 1 rulon ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorąca z ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche z białymi szparagami 173

Quiche ( czyt. kisz ) - danie, które składa się z podstawy z ciasta kruchego lub francuskiego, wypełnione wytrawnym nadzieniem i mieszaniną śmietany i jaj :)  Zapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem

Atlas Smaków
Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką 90

delikatny deser, który można modyfikować na mnóstwo sposobów. Ja co raz zmieniam owoce i smaki galaretek. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, takie lekkie oraz orzeźwiające. Krem rozpływa się w ustach i idealnie łączy z resztą składników. Zresztą sami spróbujcie! Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - składniki: (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Spód(...)wszystko wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na kremie umieścić owoce, które następnie należy zalać tężejącą galaretką/galaretkami (*) Ciasto schłodzić w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki. Ciasto na paluszkach francuskich z kremem mascarpone, owocami i galaretką - dodatkowe informacje: (*) Moje galaretki zmieszały się ze sobą tworząc krystaliczny, delikatnie zielony kolor. Możecie użyć galaretki o jednakowym smaku

Di gotuje
Cywilizacyjna przebogata historia gastronomii 87

nimi północne tradycje kulinarne. Należy wiedzieć, że bardzo dużą rolę w kształtowaniu się ekstrawaganckiej i wyjątkowej kuchni francuskiej odegrały stosunki utrzymywane z Imperium Otomańskim, skąd przybyło między innymi ciasto francuskie (oryginalnie: greckie ciasto filo, „phyllo”). Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że był to ulubiony przysmak wychowanej w Wiedniu Marii Antoniny. A następne podczas kolejnych upływających wieków doskonalono sztukę kulinarną, co zaowocowało

ProstePesto.pl
Kwiatki figowe 156

Bardzo spodobały mi się kwiatki z ciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :) Najlepsze z kremem waniliowym :) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania