ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:214/509)

Brioche z kawałkami czekolady 67

świąteczny czas naszła mnie ochota na jakiś deser. A że z powodu domowej izolacji wzięło mnie na wspominki, przypomniałam sobie brioche, niezbyt słodkie ciasto francuskie o cienkiej, dobrze wypieczonej skórce oraz miękkiej, jasnej i puszystej ośródce. W zależności od regionu ciasto ma różny kształt i dodatki. Łączy je duża zawartość masła i to je odróżnia od polskich ciast drożdżowych. Brioche

Weekendy w domu i ogrodzie
Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika 113

jako przekąska do pracy). Polecam z czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli(...)dodać startą na grubych oczkach marchewkę i podsmażyć do jej miękkości. Dodać mrożony szpinak i porządnie odparować. Doprawić czosnkiem, paprykami, solą i pieprzem. Przesmażyć. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 jednakowych kwadratów. Na środek każdego kwadratu, ułożyć plaster mozzarelli, następnie farsz. Ciasto skleić na rożka, brzegi skleić dodatkowo widelcem, aby się nie rozkleiły podczas

CookYourself
Ciasteczka francuskie z powidłami 437

Czasami nie mamy czasu na pieczenie a wielką ochotę by usiąść do popołudniowej herbatki z czymś słodkim. Ja proponuję Wam ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi. Do tego pyszną bardzo aromatyczną herbatkę Teekanne a szczególnie nowość na rynku  TEEKANNE WOF Superftuits . Herbatka jest pyszna, aromatyczna, mocno owocowa o intensywnym czerwonym kolorze. W ofercie(...)znajdziecie również inne herbatki o różnym smaku i taką na jesienne chłodne wieczory i poranki. O nowościach będziecie się dowiadywać jeśli polubicie ich profil na fb klik. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 jajko powidła śliwkowe cukier puder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić na 12 części (kwadraty) na środku każdego kwadratu wyciąć kieliszkiem kółko. Kwadraty

Ala piecze i gotuje
Tarta francuska z kurczakiem 140

danie jest moim ulubionym. Nie będę dla Was robić żabich udek czy ślimaków, które notabene ubóstwiam. Proponuję bardziej przyziemną potrawę. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, czyli tartę. Moja propozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste(...)boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, imbir, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie przesiekać nożem. Kiedy skladniki zaczynją się łączyć wbić

mecooks
Tarta francuska z kurczakiem 160

danie jest moim ulubionym. Nie będę dla Was robić żabich udek czy ślimaków, które notabene ubóstwiam. Proponuję bardziej przyziemną potrawę. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, czyli tartę. Moja propozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste(...)boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, imbir, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie przesiekać nożem. Kiedy skladniki zaczynją się łączyć wbić

mecooks
Ekspresowe rogaliki z masą makową 219

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w

moj przepis na
Walentynkowy torcik cappuccino 128

100ml gorącej wody gorzkie kakao do oprószenia cukrowe małe serduszka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Foremkę w kształcie serduszka wyłożyłam na dnie ciasteczkami francuskimi. Użyłam ciasteczek własnoręcznie zrobionych z ciasta francuskiego, posypanych cukrem pudrem. Zimną śmietanę przełożyłam do miski i zmiksowałam z cukrem waniliowym. Cappuccino rozpuściłam w minimalnej ilości gorącej wody, wystudziłam i dodałam do śmietany. Wymieszałam do połączenia. Łyżeczkę(...)schłodzeniu, deser udekorowałam na wierzchu gorzkim kakao i cukrowymi serduszkami i wyjęłam go ostrożnie z foremki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciasta i desery kawowe/cappuccino, np. cappuccino cytrynowe na zimno (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), kawowe cappuccino bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html),

Waniliowe Improwizacje
Roladki rybne ze szpinakiem 293

Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę(...)rybę kroimy w paski. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy pasek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę. Następnie nakładamy ostudzony farsz i całość zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

MarcinChef
Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia) 165

nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy stawiam na proste rozwiązania. I tak powstało francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia). Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, nie musicie włączać piekarnika, a całość dzięki dodatkowi konfitury z czarnej porzeczki nie jest przesłodzona. Polecam. Takie ciasta (desery) idealnie pasują do małej czarnej A jak kawa, to tylko najlepsza(...)mleka + odrobina 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym* konfitura z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta *np. taki Przygotowanie: Małą prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy francuskie paluszki (jeden obok drugiego) wypełniając spód. W 1 szklance mleka dokładnie rozprowadzamy 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym. Resztę mleka (+ malutki chlust) gotujemy

Słodkie okruszki
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 234

Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie(...)łatwiej uzyskać pożądany kształt. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy kawałek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę nadając odpowiedni kształt. Następnie nakładamy ostudzony farsz. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego, które nakłuwamy umożliwiając usunięcie nadmiaru powietrza. Zapobiegnie to także nadmiernemu puchnięciu

MarcinChef
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 175

Nazwa vol-au-vent , czyli „lot z wiatrem”, jest związana z lekkością ciasta po jego upieczeniu. Ma kształt „kominka”, który powstaje poprzez

mojewypiekiinietylko
Pieczone udka z warzywami 229

Pieczone udka z warzywami to można powiedzieć jednogarnkowe danie obiadowe. Całość przygotujemy w jednej formie do pieczenia – szybko, prosto i przede wszystkim smacznie :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 284

To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 165

czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki. Królowały podawane ze słodkim nadzienie, głównie serami i konfiturami (np. z róży lub owoców bzu). O pierogach z ciasta francuskiego Czarniecki pisał: „jakikolwiek confekt zawijaj w ciasto a formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane(...)ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi.  Gardzono kuchnią francuską, która zaczęła ewoluować do tej, którą znamy obecnie . Wykpiwano francuską ideę gotowania potraw świeżych, naturalnych, bez dodatków ciężkich przypraw

Przepisy Aleksandry
Brzoskwiń ciąg dalszy… 49

początek upiekłam ciasto, proste, kruche, takie przypominające szarlotkę . Idealne do popołudniowej kawy. Jak wykorzystam pozostałe kilogramy brzoskwiń przekonacie się wkrótce. Mam już plan i działam. A tym czasem korzystajcie z tego przepisu, do którego zamiast brzoskwiń możecie wykorzystać inne owoce jak jabłka czy śliwki. Skoro lubicie brzoskwinie i macie ich pod dostatkiem to polecam przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami

codojedzenia
Imprezowe zawijańce 123

Szybka i smaczna przekąska na zabawę sylwestrową, urodziny męża czy spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdza się zawsze i smakuje wszystkim gościom. Czego chcieć więcej?;)

Prosty przepis na
KREMÓWKA 184

zawsze się udaje, ale musimy się trzymać pewnych zasad. Ciasta typu półfrancuskiego lubią długie chłodzenie, minimum 12 godzin. Wychodzi wtedy idealnie kruche oraz charakterystycznie się rozwarstwia, jak typowe ciasto francuskie. Także kochani dzień wcześniej robimy ciasto, chłodzimy i dopiero następnego dnia pieczemy i przekładamy. Pracy nie wiele, ale efekt naprawdę wspaniały. Rodzinka, a zwłaszcza dzieciaki będą zachwyceni :) Polecam. SKŁADNIKI

Pani na deser
Jogurtowe z cukrem pudrem i skórką pomarańczy 216

Ciasto, które nazywam kryzysowym i ekspresowym. Jest proste ale  w swej prostocie bardzo smaczne. Do jego przygotowania używam skórki pomarańczowej którą zawsze mam w słoiczku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 99

ćwiartki. Otwieramy puszki z groszkiem i białą fasolą, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Pomidora kroimy w plasterki. Foremkę do pieczenia natłuszczamy oliwą z oliwek. Następnie kładziemy na niej ciasto francuskie, tak aby boki były zawinięte. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy za pomocą widelca. Na ciasto kładziemy równomiernie groszek, fasolę, ziemniaki oraz pomidory. Całość delikatnie solimy. Śmietanę, jajka, mleko, sól

Programista w kuchni
Ciasteczka Koperty Na Cydrze A'la Francuskie 101

Super kruchutkie ciasteczka które swoja strukturą w środku przypominają ciasto francuskie, ale spokojnienie wymagają długiego składania ciasta, robi się je w jakieś 15 minut, no plus pieczenie...a potem to już tylko przyjemność z jedzenia :) Jak na razie mój numer jeden wśród ciasteczek :) Składniki na około 4 blaszki: 4 szkl mąki tortowej 1 szkl cydru 2 łyżki cukru z wanilią

Gotowanie...to proste !
Rogaliki domowe z ciasta maślankowo- ziemniaczanego 130

mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować. Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem

Tradycyjna Kuchnia
Top 10, czyli co czytaliście najchętniej w 2015 roku 173

Miejsce 6 Leśny mech ( klik )  Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik )  Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik )  Miejsce 9 Krajanka z ciasta francuskiego ( klik )  Miejsce 10 i ostatnie Ciasto czekoladowe bez jajek i masła ( klik

W poszukiwaniu inspiracji
Rogaliki z pastą jajeczną 153

kanapie . Wy też tak macie? Przychodzi wieczór. Cisza ,spokój , tylko telewizor bębni . Patrząc na te niekończące się powtórki chce się coś przekąsić lekkiego bo noc . W takiej sytuacji wykorzystuje ciasto francuskie gotowe. Skladniki 10 szt ! opakowanie ciasta francuskiego 6 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie jajka drobno siekam, rozgniatam, każdy ma swoją technikę rozdrabniania jajek . Można

Eli Gotowanie
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 223

sałatki i arkusz ciasta francuskiego w lodówce to dobrze się składa bo możecie wyczarować fajną przekąskę. Ja do tego zawijasa stosuję sos paprykowy mojej mamy, ale równie dobrze można ciasto francuskie posmarować np kutchupem. Składniki: Arkusz ciasta francuskiego pierś z kurczaka cebula przyprawa gyros garść czarnych oliwek garść rukoli pół papryki ok 20dag żółtego sera sos do posmarowania np ketchup

ChilliJemy
Bardzo proste i szybkie ciasteczka francuskie: serduszka z truskawkami 138

Składniki: ciasto francuskie marmolada truskawkowa Przygotowanie: 1. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serduszka, po czym na jedno serduszko położyć marmoladę. 2. Przykryć drugim serduszkiem 3. ścisnąć mocno brzegi jak przy lepieniu pierogów. 4. Znów nałożyć foremkę i wykrawać brzegi by ciasto się połączyło  5.Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Po upieczeniu dekorować

KreatywnePiny
Faworki francuskie 129

może się skusicie na pyszne i lekkie          ciasteczka , szybko się je przygotowuje  , szczególnie gdy wpadną niespodziewani goście :)      Składniki : Ciasto francuskie  cukier puder do posypania Wykonanie : Ciasto rozwinąć , wykrawać po szerokości paski około 1,5 cm i długości  około 11 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie około

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada Yule Log 333

francuskie ciasto będzie wspaniałym ukoronowaniem świątecznego posiłku. Przepis znaleziony w książce z francuskimi wypiekami i deserami.   SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki

Pyry na Gaz
Napoleonka 287

uzyskamy gęstej masy budyniowej. Dodajemy olej kokosowy i ponownie mieszamy. Krem odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie, miksujemy go mikserem ręcznym, aby masa była gładka.      Na ostudzone ciasto francuskie nakładamy ostudzony krem. Wypukłe strony ciasta kierujemy do wewnątrz. Jeden płat przykrywamy drugim. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Najlepsza po odsiedzeniu kilku godzin w lodówce. Smacznego

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania