ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:220/509)

Szarlotka z kruchym ciastem 71

ciastem 5 z 1 głos Autor: Przepisy czyteników Danie: Ciasto Kuchnia: Francuska Trudność: Łatwe Porcje 8 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 50 min. Kalorie 275 kcal Przedstawiamy oryginalny francuski przepis na szarlotkę. Francuski, czyli z miejsca gdzie zgodnie z obecną wiedzą powstały pierwsze szarlotki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej (lub 300 g) 3 łyżki cukru(...)Renetę 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy przygotować kruche ciasto. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, małe kawałki masła, jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę i owinąć w folię spożywczą. Wstawić na chwilę do lodówki. Następnie należy przygotować mus jabłkowy. Jabłka

ProstePesto.pl
Nadziane francuskie koperty 157

Pomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej

Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowe francuskie ślimaczki 221

smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego - prostokątne 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztopionym masłem. Mieszamy w miseczce cukier z cynamonem i przyprawą piernikową i rozprowadzamy równomiernie na cieście.  Zwijamy ciasto ciasno wzdłuż dłuższego brzegu. Smarujemy rulon rozmąconym jajkiem

Moje Kuchenne Rewelacje
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 167

Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne.  Ja  inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone. Składniki: op. ciasta francuskiego 1 całe jajko marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła) odrobina cukru

Walijskie Pichcenie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 343

Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka(...)kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem

Kulinarne przygody Gatity
beignets - pączki francuskie 185

przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację znalazłam tutaj ; nie jest to oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później

6niebo
Ciastka francuskie z czekoladą 110

filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:) Składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 2-3 tabliczki ulubionej czekolady 1 jajko cukier kryształ Sposób Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem

Kuchenne aromaty
Wielkanocne ciasta 536

wykonaniu, efektowny i pięknie prezentujący się na stole. Tym ciastem z pewnością uraczysz wszystkich gości.   Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach!   Kremówka na cieście francuskim Przepis tutaj (KLIK) Nie będę ukrywać, że to ciasto

Blog z Apetytem
Kremówka 95

kremówką :) Nie wiem jak smakowały te wadowickie ( choć krakowskie są wyborne ;) )  ale ta jest również smaczna i szybko znika :) Zapraszam Was dziś na ciacho :) Kremówka - 2 opakowania ciasta francuskiego - 1 duże jajko lub dwa małe do posmarowania ciasta - 500 ml śmietany kremówki ( 30%) - 1 łyżeczka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub laska prawdziwej wanilii ( aby nie cukier

Kuchnia Pełna Emocji
Tarta na kruchym cieście z brukselką 309

cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani ochoty możecie przygotować tą tartę na cieście francuskim i skorzystać z takiego gotowego :) Składniki na kruche ciasto 200g mąki 100g masła (zimnego) szczypta soli 1 jajko Składniki na masę do tarty 400 ml śmietanki 150g sera żółtego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z porami 122

dopiero teraz bo tarta jest bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Zdziwiła mnie dość mocno tak duża ilość masła ale teraz już wiem że dzięki temu ciasto przypomina nieco ciasto francuskie. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania tarty z porami: Ciasto: 200g mąki, 125g masła, 1 żółtko, 50 ml wody, szczypta soli. Nadzienie: 2 dość duże pory, 250g boczku, 250ml śmietany

Gotuj Się Kto Może
PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 134

Patelnie tytanowe Woll szafir                          LETNIE CIASTO FRANCUSKIE Z MASĄ SEROWĄ I JAGODAMI

Kulinarne Fantazje Marioli
Ekspresowa tarta z pomidorami i cukinią 144

średniej wielkości) pół łyżeczki soli (najlepiej gruboziarnistej) pół łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki oliwy (użyłam bazyliowej, tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: pół godziny przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto francuskie z lodówki, o ile tam było przechowywane, generalnie ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Formę wyłóż papierem (śmiało wykorzystaj ten w które jest zawinięte ciasto) i wylep ciastem (jak widać, jakoś specjalnie

greenscarf
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 125

PRZYGOTOWANIE :  Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia. Twaróg mieszamy z cukrem, pistacjami i drobno pokrojoną miętą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tniemy na kwadraty, nakładamy na każdy kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.  Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekolada w cieście francuskim (ciastko) 143

ekspresowo znikających deserów jakie można sobie wyobrazić. Teraz jak mam zamiar go przyrządzić, to robię dla każdego po jednej sztuce - w innym przypadku nie ma czym się dzielić. ciasto francuskie 1 tabliczka czekolady (ulubionej) Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Opcjonalnie: płatki czekoladowe i migdałowe do posypania  Całą tabliczkę czekolady ułożyć (pionowo) na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego. Ciasto uciąć

Di gotuje
Francuska pomarańczowa kostka 166

okazji Walentynek przygotowałam francuskie pomarańczowe kostki. Takie łatwe i smaczne ciasteczka na bazie ciasta francuskiego. Do tego krem z pomarańczy i jak to mówią "niebo w gębie" Może i Wy na takie się skusicie i to nie tylko z okazji Walentynek, ale i w każdy(...)inny dzień. Nie wstawiałam innych przepisów w związku z tym świętem, bo jakoś nie przykładam się  do niego zbyt mocno. Ale ciasto na weekend zawsze musi być. Składniki ciasto francuskie XXL (375 g ) 1 jajko 3 łyżki cukru Krem 180 ml jogurtu naturalnego 200 ml śmietany kremówki 36% skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy wyciśnięty sok z jednej pomarańczy

O kuchni z uczuciem
Makowiec w cieście francuskim 167

francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma:  blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki. Na środku rozkładam plastry pomarańczy. Na to nakładam

Kuchnia co dnia
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 129

Przepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu.  Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku(...)trochę wypłynął miód ale smakowicie się przypiekł i wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem 194

gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą w plener, bo równie dobrze smakują na zimno.  Aby tarty się udały, ciasto francuskie musimy podpiec wcześniej przez 10 minut w piekarniku. Ciasto kroimy na kwadraty, następnie przy pomocy noża delikatnie nacinamy brzegi (ale nie przecinamy ich na wylot!), które w czasie pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w cieście francuskim 271

osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem). Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron

Świat Domowej Kuchni
Rogaliki francuskie z białą czekoladą i kokosem 135

rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję masło. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Następnie dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Masę zdejmuję z kąpieli wodnej i odstawiam na chwilę do przestudzenia. 2. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy czekoladowej. Zwijam rogaliki. 3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 14 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 160

uzyskałam ideał :) Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo! Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle i kilku warstwach ciasta. Taką tortillę można podawać np. do sałatki, z dodatkiem ulubionego smarowidła czy pasty, do różnego rodzaju dipów, a nawet można

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania