smażenia *********************************************************************************************************** PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam do lodówki. Krok 2. Paluszki krabowe kroję w kawałeczki, sałatę rzymską siekam. Krok 3. Wyjmuję ciasto francuskie z opakowania, rozkładam na blacie - przekrawam na dwie równe części, z drugim ciastem robię tak samo - mam 4 płaty ciasta. Krok 4. Przygotowuję grzanki : płat ciasta francuskiego smaruję serkiem
Moja Książka Kucharskadodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut
To co kochamgorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę spod jabłek można wypić. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 7-8cm paski (dobrze jest sobie zmierzyć ciasto przed krojeniem, by na końcu nie został jakiś nieforemny pasek). U mnie wyszło 6 pasków z jednego
Mania Wypiekaniasztuk pomidorków koktajlowych 20 dag sera żółtego przepis Plastry wędliny kroimy w kostkę, ser camembert na mniejsze kawałeczki a oliwki w plasterki, pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Na końcu ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wycinamy z niego 15 jednakowych kwadratów. Wycięte kwadraty ciasta umieszczamy w formie na muffiny posmarowanej olejem, tworząc koszyczki a następnie w każdym koszyczku warstwowo układamy
Smakowite DaniaSzynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon. Zawinięte ciasto pokroić w paski. Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki
W kuchni u MonikiTarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. Porcja dla 4 osób : Przygotowanie 10 minut. Pieczenie w piekarniku 15 minut. Potrzebne nam będzie: Ciasto na pizzę lub ciasto francuskie na tartę. Można użyć gotowe lub przygotować je samodzielnie. Przepis na najprostsze ciasto pizzowe z 200 g mąki plus 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1/2 szklanki wody
MODA NA BIOjajko 25-30 dkg grubego cukru kryształu mąka pszenna do podsypywania Przygotuj również : szklankę malutki kieliszek lub rurkę o średnicy 1 i 1/2 cm Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując co pewien czas przesianą mąką na grubość 2 milimetrów. Z ciasta wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Brzegi szklanki co pewien czas zanurzamy w mące,aby szklanka
Przepisy i porady kulinarnePropozycja sylwestrowo - karnawałowa. Paszteciki robi się szybko bo są z ciasta francuskiego. Idealnie smakują z barszczykiem :) Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie kilka plasterków szynki prosciutto / parmeńskiej 1 ser pleśniowy parę plasterków suszonych pomidorów ciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów
Bon Appetit Małgorzatyprzekąska. Łatwa i szybka w wykonaniu, a do tego bardzo smaczna. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2-3 pomidory 2 kule mozzarelli świeża bazylia, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rozwijamy ciasto francuskie i delikatnie zawijamy końce, żeby nie wypłynął ser kiedy się rozpuści. Na cieście układamy pokrojone plasterki mozzarelli, a na nią pomidory w plastrach. Wszystko posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem
upichciczasmakują nie tylko dzieciom Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek. Jajka ubijamy z cukrem, jak masa zgęstnieje dodajemy
Z Majeczką w kuchniwolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie
Kolizje Smakówjuż czasu (ani chęci) na pieczenie ciasta do kawy? Jeśli mamy pod ręką paczkę gotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują(...)ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta francuskiego 1 banan ulubiona czekolada jajko Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać na kostki, a banana obrać i pokroić w plastry. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć z niego kółka. W zależności od tego ile kółek otrzymamy, połowę z nich przełożyć na blaszkę i nałożyć na nie kostkę czekolady i plasterek banana
wyzwania kuchennewielu latach eksperymentowania w tym zakresie mam już swoje ulubione rozwiązania. Niesamowicie lubię ciasto na włoską, cieniutką pizzę, inspirowaną cieniutkim włoskim plackiem. Robi się je z naprawdę niewielką ilością drożdży, a sekretem tamtego przepisu jest jego bardzo powolne wyrastanie w lodówce. Odpowiednio zrobione cienkie ciasto jest dość proste przy rozciąganiu, nie wraca uparcie do innego kształtu, dzięki temu możemy naprawdę(...)żytniej typ 720, czyli mąki jaką dodaje się do zakwasu żytniego. Polecam Wam także: – włoska pizza na cienkim cieście – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA NA ZAKWASIE Przygotowanie : 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta + przygotowanie zakwasu Ilość porcji
nietylkopasta.plprzepisu na domowy cheeseburger – domowe bułki do hamburgerów – burgery z indyka i cukinii – pizza z szynką i pieczarkami – pizza z patelni – pizza z ciasta francuskiego – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 30 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 1 nieduży okrągły chlebek, najlepiej
nietylkopasta.plprzepisu na domowy cheeseburger – domowe bułki do hamburgerów – burgery z indyka i cukinii – pizza z szynką i pieczarkami – pizza z patelni – pizza z ciasta francuskiego – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 20 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 2 małe bagietki – 1 cebula
nietylkopasta.pljajko cukier puder W miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Dorzucić borówki i część z nich porozgniatać widelcem, a część pozostawić w całości, wymieszać z twarogiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę twarogu z borówkami. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć je w poprzek na pół tak, aby powstał trójkąt. Dodatkowo sklejone brzegi
Simply FoodJeśli szukacie szybkiego i sprawdzonego pomysłu na niedzielny obiad- to polecam Wam polędwiczki w porach . Przepis jest niezwykle prosty, wymaga dosłownie kilku składników, a z całą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapraszam na coś słodkiego. Czasami korzystam z gotowego ciasta francuskiego bo można z jego pomocą szybko zrobić zarówno coś słodkiego jak i wytrawnego. Tym razem połączyłam ciasto francuskie z twarogiem i pistacjami. Wyszedł pyszny i sycący deser. Polecam Składniki: pół op. ciasta francuskiego 200 g twarogu półtłustego 50 g obranych pistacji 1/2 szkl cukru 1 białko kurze Przygotowanie: Pistacje mielimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneseler zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy kawałek ciasta układamy plaster szynki a następnie na szynce układamy 2 łyżki farszu z selera-rozsmarowujemy. Zwijamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybka przystawka, która idealnie komponuje się z sosem tatarskim. Można użyć gotowego ciasta francuskiego, bądź postawić poprzeczkę nieco wyżej i samemu je przygotować :) Przepis poniżej ;> Składniki na ciasto: 100ml zimnej wody 75g mąki krupczatki 125g mąki pszennej 250g masła w temp. pokojowej 7g soli (łyżeczka) Przygotowanie: 1. Wode wymieszać z solą, aż do całkowitego rozpuszczenia, a w garnuszku
FITBUuKtruskawek 3 łyżki brazowego cukru szczypta kardamonu marmolada rabarbarowo-truskawkowa (lub inna kwaśna) listki mięty do dekoracji Umyj i obierz truskawki. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Wysmaruj masłem foremki do muffinek. W każdej foremce umieść kwadrat ciasta . Upiecz je wg. wskazań na opakowaniu. ostudź. Truskawki przesmaż krótko ze szczyptą kardamonu. Ostudź . Ubij
Gotuj Sam!Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) Ciasta Klasyczny Keks z Bakaliami Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi Ciasto "Pijak" Ciasto "Rafaello
Słodka Stronażeby było jeszcze szybciej upiekłam wszystko w mikrofalówce z funkcją crisp ( opiekanie na chrupko) ale spokojnie można przygotować tą przekąskę w piekarniku. Składniki: Gotowe ciasto francuskie Tarty żółty ser Sos paprykowy ostry Roleski Zioła prowansalskie Wykonanie: Rozwinąć rolkę z ciastem, posmarować sosem, posypać obficie żółtym serem oraz ulubionymi ziołami. Zrolować wałeczek wzdłuż dłuższego boku i pokroić
W garach u Gosipłyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach, na paski, zaplatamy warkocz formując kształt ryby. Z reszty ciasta robimy płetwy. Całość
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: (12 sztuk ) 1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder 1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem (tak na zakładkę), smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze
Pyszności Słodkościgłówek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi odcedziłem, przelałem zimną wodą. Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem. Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło
R'n'G KitchenDziś andrzejki więc podaję propozycję na szybką przekąskę, którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukinia 1 zielona cukinia 2 marchewki Kilka plastrów szynki 40 dkg serka śmietankowego Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy
Podróż w kulinariaobranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle, dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę lub dwie fety oraz trochę łososia
Marder&Marder Manufactureskórki i zetrzeć na tarce (większe oczka). Cebulę drobno posiekać. Pieczarki wraz z cebula poddusić do odparowania wody. Dodać ser topiony i podsmażyć do roztopienia i połączenia składników. Rozwinąć ciasto francuskie i pokroić w kwadraty (powinno wyjść 10-12 kwadratów w zależności od wielkości ciasta). Żółty ser zetrzeć na tarce i połączyć z masą pieczarkową. Masę (ok 2 łyżeczek) nakładać
ChilliJemyserowo jajeczną, dodajemy szparagi, doprawiamy chili i wstawiamy do piekarnika. Kiedy włożymy tartę do piekarnika, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 15-20 min. Rada: ciasto francuskie rozwijamy, kładziemy na nie formę, dnem do góry i za pomocą nożyka do ciasta wykrawamy szerszy o 2-3 cm od obwodu okrąg. Wystarczy odwrócić i docisnąć ciasto
Moniki Smakołykiprzyrządzenia ślimaczków potrzebne są tylko dwa składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 gramów cukru Rozgrzać piecyk do 200 st. C (u mnie termoobieg) Podzielić ciasto na dwie części (tak, aby powstały dwa kwadraty) Posypać blat cukrem i położyć na nim ciasto delikatnie wałkując aby cukier się przykleił. To samo zrobić z drugiej strony odwracając ciasto. Powtórzyć czynność dwu - trzykrotnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodałam niewielką garść sałaty lodowej z sosem Vinegrette . Mmmniammm! Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty Na każdy prostokąt nakładamy parówkę... ... a następnie zawijamy krótsze boki ciasta nakładając na parówkę Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Parówkę owijamy dokładnie ciastem... ... i zaklejamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany
Kraina Miodem Płynącamacie pomysłu na kolację ? a w lodówce macie parówki i ciasto francuskie ? Zapraszam do przygotowania takich oto pyszności prostych i szybkich w wykonaniu :) Parówki w cieście francuskim , odrobina ketchupu i czegóż można chcieć więcej :) Składniki : Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na kolację w nowszej odsłonie? Co można zrobić z kilku podstawowych produktów, które mamy w lodówce? Proponuję ślimaki z szynką, czyli ciasto francuskie w wersji nie słodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :) Ślimaki z szynką Składniki: opakowanie ciasta francuskiego przecier pomidorowy (3-4 łyżki) szynka ser żółty podsmażone pieczarki zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Najlepiej zacząć od przygotowania
Lawendowe Niebosera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie
Kolizje Smaków