ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:232/509)

PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 186

oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia w zamrażalniku

Kuchnia Paulettes
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 114

kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. • Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po łyżce konfitury

To co kocham
Koszyczki z jajkiem 110

kwadrat, który należy podzielić na 4 ćwiartki. Każdą część rozwałkować na taką wielkość, aby wyciąć koło. • Blachę na mufiny wysmarować olejem, włożyć w miseczki ciasto francuskie. Kółka będą za wysokie w stosunku do muffinek, należy ułożyć więc zgrabną falbankę. • Do środka ciasta włozyć również plaster wędliny. • Na dno położyć

To co kocham
Tarta ze szpinakiem i gorgonzolą. 130

czosnek. Dla mnie klasyk, do którego zawsze chętnie wracam. Bardzo wyraziste w smaku i zapachu ;) Smakuje na ciepło i na zimno. Polecam, zwłaszcza o tej porze roku :) Składniki: Ciasto francuskie: 225 g mąki pszennej 200 g masła 90 ml zimnej wody  1/2 łyżeczki soli Wykonanie ciasta: Mąkę i sól przesiać do dużej miski. Dodać 25 g masła i wyrabiać

zadanie-gotowanie
Kabanosy w cieście francuskim 201

sosem czosnkowym od firmy  Fanex . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 gram kabanosów  Sos czosnkowy Fanex Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, ciasto francuskie kroimy nożem lub radełkiem na małe kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek kabanosa, zlepiamy boki ciasta, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 145

popieprzyć. Ugotowaną kapustę kiszoną odcedzić i pozbyć się jak największej ilości wody. Po przestygnięciu posiekać i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Gdyby farsz był za mało słony i pieprzny, doprawić. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż i położyć farsz ( ułożyć wzdłuż pasek farszu ), zawinąć, mocniej docisnąć by ciasto się skleiło i pokroić kapuśniaczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać kapuśniaczki

W kuchni u Moniki
Parówki w cieście 140

Smaczna przekąska na wykorzystanie zalegających parówek. Znikają szybko, są w sam raz na kęs przy filmie czy nawet na przyjęciu. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 cienkich parówek 1 cebula 100g sera żókłtego 1 jajko czosnek granulowany pieprz sól Przygotowanie: Ciasto podzielić na kwadraty - tak by móc zawinąć w rulon parówkę. Pokrojone ciasto oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, startym żółtym

Garnkowe fanaberie
Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :) 161

Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony. Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto i przekładamy do naczynia

vegetanie
Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 114

przyjęcie, a nie tylko na obiad. Zapoznajcie się z wynikami naszej pracy :)   Ciasteczka z serem camembert i chatney-em z papai i limonki (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 chutney (dowolny, byle korzenny) 1 duży ser camembert, koniecznie francuski czarnuszka oliwa z oliwek Ciasto rozkładamy na stole i kroimy w kwadraty. Ser kroimy na kawałki, które włożymy

vegetanie
Serowe składaki z ciasta francuskiego 441

Sylwestra :) I już :) Składniki: 1 ciasto francuskie ok. 200 gramów sera mielonego z wiaderka (ja miałam Łowicki) 1 jajko do posmarowania ciasteczek Ciasto pociąć wzdłuż na paski szerokości ok. 1,5 cm Każdy pasek posmarować serem Złożyć na pół... ... następnie znowu na pół... ... i złożyć po raz trzeci Nagrzać piecyk do 190 stopni  Przełożyć ciasteczka na blachę wyłożoną papierem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ślimaczki z łososiem 182

wędzonego łososia - 100 g sera żółtego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Łososia kroimy w cienkie plastry a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy koncentratem pomidowym i possypujemy oregano. Następnie układamy pokrojonego łososia i posypujemy żółtym serem. Ciasto zwijamy w roladę a następnie kroimy kawałeczki. Pieczemy je w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Tarta z camembertem i żurawiną 139

podgrzaniu. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g sera camembert garść suszonej żurawiny 2 jaja 250 g gęstej śmietany tymianek pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem. Formy nie trzeba smarować masłem, ponieważ ciasto jest wystarczająco tłuste. Ser camembert pokroić w plastry i ułożyć na dnie tarty. Jajka wymieszać

wyzwania kuchenne
Sezon na... #2 Rabarbar. Tarta z ostatniego toczenia 188

Miało być na krucho, ostatecznie zdecydowałam się na szybkiego francuza. Ale było warto. Pępuszkowi chyba też smakowało. Swoją drogą, już wiem czemu z niego taki byczek rośnie ;) 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie twarogu ricotta (250g) 1 kg rabarbaru cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto rozwinęłam. Na każdym boku zrobiłam ok. 2cm zakładkę. Ricottę wymieszałam z cukrem waniliowym

bastalena
Parówki w cieście francuskim 264

otulone chrupiącym ciastem francuskim będą pysznym, sycącym śniadaniem.  Składniki: 225g ciasta francuskiego, 12 cienkich parówek, jajko, 2 łyżki śmietany 18%.   Przygotowanie Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną.  Ciasto francuskie pociąć na paski o 2cm szerokości. Z parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Ciastka francuskie z czereśniami i Liebster Awards 202

Ciastka francuskie z budyniem i owocami - dość szybki i na pewno łatwy deser. Oczywiście jeśli użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Nie dojrzałam jeszcze do robienia własnego - za leniwa jestem, wolę kupić chociaż jak widać niżej to nie zawsze jest dobry pomysł. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę to niech użyje budyniu z torebki gotując go w połowie podanej ilości(...)pójście na łatwiznę, ale kto lubi sobie komplikować życie ? Lepiej je upraszczać i pójść np. na spacer :) Ciastka, które widać na zdjęciu, wyszły smaczne chociaż jakieś takie plaskate. Ciasto francuskie nie bardzo wyrosło podczas pieczenia, nie listkowało ładnie, ale widocznie taka jego uroda bo piekłam zgodnie ze wskazówkami producenta i swoim doświadczeniem. Miało na opakowaniu dopisek "light

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania