takie paluchy, dlatego polecam je i Wam. Przepis jest naprawdę prosty. Minimalna ilość składników, prostota wykonania i można się cieszyć domowym pieczywem. Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków. Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten: Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej(...)większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, nasze drożdże z mlekiem, resztę cukru, olej i wbijamy jajko. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłuższą chwilę ręką (aż z ciasta da się utworzyć kulę). Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość, czas wyrastania może być krótszy w zależności od tego
Słodkie okruszkiChaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem, imeretyńskie w formie pieczonego okrągłego placka z farszem serowym lub z pasty z fasoli i chaczapuri megrelskie - podobne do imretyńskiego dodatkowo posypane serem na wierzchu. Dziś zapraszam was na "otwarte", czyli(...)inna "zielenina" do posypania Przygotowanie Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie zagnięść je jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść
Zielona Kuchniapory drożdżowe pampuchy jadłam tylko na słodko. Nie wiem czemu, po prostu tak się złożyło. Żeby przełamać to zafiksowanie na słodkie tym razem zrobiłam je z gulaszem z łopatki i pieczarkami. Wyszło super i coś czuję, że te puchate buły częściej będą się u nas pojawiać w wersji wytrawnej :) Składniki na ok. 4 porcje: Pampuchy: 0,5 kg mąki(...)chilli w proszku W dużej misce wymieszać mąką, drożdże, sól oraz cukier. Dodać jajka, masło oraz letnie mleko, wszystko razem wymieszać a następnie zagnieść rękoma na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 10 części, z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na gładkiej powierzchni, w pewnej odległości od siebie w dość ciepłym miejscu i zostawić
Simply FoodDrożdżowe bułeczki to chyba jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dziś prezentuję bułeczki z jabłkiem, świetnie sprawdzające się w roli deseru lub słodkiego drugiego śniadania. Wykonując je bazowałam na przepisie Tosi - jednak nie powstrzymałam się przed wprowadzeniem niewielkich modyfikacji ;-) Bułeczki jogurtowe z jabłkiem BUŁECZKI JOGURTOWE Z JABŁKIEM Na 6 - 8 sztuk: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży(...)cukier do posypania Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, brązowy cukier, drożdże, 0,5 łyżeczki cynamonu i sól - mieszamy. Dodajemy 100 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto aż osiągnie odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy
peggiwkuchniowsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty. Drożdżowy chleb owsiany Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm Składniki: 140 g płatków owsianych 470 g gorącej wody 160 ml letniego mleka(...)się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką
Kulinarne przygody Gatitydrożdżowe, wytrawne muffiny. Idealne do szkoły bądź pracy na drugie śniadanie. Można bez problemu przekroić je i posmarować serkiem. Z całości wyszło 15 średniej wielkości babeczek. Wytrawne muffiny drożdżowe Składniki: 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej); 150 ml wody; 25 g drożdży; 1 jajko; 1 łyżka oleju kokosowego; 1/2 łyżeczki cukru; 30 g suszonych pomidorów (w zalewie(...)suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia. Nastawiam piekarnik na 180 stopni i po 30 minutach mam gotowe babeczki :-) Do 3 muffinek do środka dodałam kostkę
Życie na widelcuAromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki: 250 g mąki tortowej 30 g świeżych(...)Mleko podgrzać razem z masłem. Lekko ostudzić. Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek
Ze smakiem i z pasjąDrożdże są, truskawki są, wiec najwyższa pora przygotować drożdżówki z dodatkiem pysznej kruszonki :) Składniki: - 3 szklanki mąki - 15 g drożdży - 3/4 szklanki mleka - 4 łyżki cukru
Zainspirowana w kuchniKiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚwietna przekąska. Trochę kaloryczna z powodu smażenia na oleju, ale skoro pozwalamy sobie czasem na pączki to i na takiego racuszka można sobie pozwolić :) ja nawet
Kolorowy PrzepisownikJadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec. Przepis znalazłam na tej stronie. . Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych
Na słodko lub wytrawniemoim odczuciu na Podkarpaciu nie ma regionalizmu jeśli chodzi o używanie nazwy jagody lub borówki. W Smolarzynach najwyraźniej używa się nazwy borówki, ponieważ tamtejsze Koło Gospodyń Wiejskich piecze pyszne drożdżowe rogaliki z borówkami, na które dzisiaj zapraszam. Dodam, że zamiast borówek leśnych można użyć dżemu borówkowego lub borówek amerykańskich, które współcześnie coraz częściej zastępują leśne jagody. Przepis pochodzi z publikacji(...)mąki i 2 łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałe ciepłe mleko, cukier waniliowy, jajko, żółtka, przesianą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne, podsypując w razie potrzeby lekko mąką. Na koniec dodajemy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość
Trzeci talerzkarnawału. Jako małe dziecko chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał, który urodził(...)suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę. ? Rozgrzać olej w metalowej misce. ? Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. ? Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. ? Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. ? Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. ? Ważny jest dodatek
To co kochamnasz chyba pierwszy mazurek w formie przypominający ten tradycyjny. Oczywiście jego wykonanie już nie przypomina tego powszechnie znanego 😎 Ciacho jest wegańskie, zarówno kruche ciasto jak i część karmelowa nie są też bardzo przesłodzone a dodatek jeżyków czy tylko nimi inspiracja sprawia, że całość ma ciekawy charakter. Warto wypróbować nową wersję mazurka za święta 😍 Składniki (ok 22x16cm): Suche(...)kilka minut do przestudzenia ciasta. 4. Kruchym ciastem wylepić prostokąt oraz jego boki. Dokładnie łączyć kawałki ciasta ze sobą aby nie pękały w tych miejscach. Wylepić też boki. Z reszty ciasta wyciąć ciasteczka np. jajeczka lub inne świąteczne motywy. 5. Ciasto piec w 170’C ok 30 minut do zarumienia ale nie przypieczenia. Na ciepło ciasto ma być jeszcze trochę
Candy PandasDzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe(...)Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą
kruche babeczkinatłuszczonej i obsypanej otrębami formy, napełniając ją mniej więcej do połowy wysokości. Formę z chlebem odstawiam do wyrośnięcia na około 20-30 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Chleb rośnie błyskawicznie, więc warto od razu włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 220 stopni. (grzałka góra - dół). Przed włożeniem do piekarnika wierzch chleba oprószam mąką(...)wody i 1 łyżka oleju), następnie sól i cukier, a na końcu oba rodzaje mąki i 7 g suchych drożdży lub przygotowany jak podałam w przepisie powyżej rozczyn drożdżowy. Uruchomić program szybki biały chleb podstawowy albo biały chleb podstawowy, waga 750 g, stopień zrumienienia - taki jak, lubicie. Chleb orkiszowo konopny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym i najważniejszym szczodrakiem, jakiego w tym dniu dostałam, był syn Michał(...)gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć
To co kocham