ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:875/1072)

Pizza chleb bake off 197

ubieram po kawałku. 3 etap/ przygotowanie levain 200 g “szefa” 1080 g pszennej mąki 600 g wody Z podanych składników wyrób ciasto. Wyrabiaj przez 10 minut. Przełóż ciasto do naoliwionej miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce 28 – 30ºC na 5 – 6 godzin. Po tym czasie levain jest gotowy i można go wykorzystać do pieczenia(...)chleba upiekłam później. Przepis wkrótce. Chleb pieczony na levain pięknie pachnie i smakuje wybornie. Właściwie każdy chleb można piec używając levain. Czas wyrastania jest znacznie dłuższy w porównaniu do drożdżowego wypieku ale warto spróbować

codojedzenia
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 140

homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania to dla Fino i Manzanilla 5-7 stopni Celsjusza, Pale Cream(...)bardzo jasne FINO z lekkim słonym i migdałowym posmakiem. My próbowaliśmy je z zielonymi oliwkami. Równie dobrą parę stworzyłoby z migdałami, szynką lub chipsami. MANZANILLA – kolor blady słomkowy. Aromaty drożdżowe, migdałowe i kwiatowe. Smak wytrawny, świeży łagodny lekko gorzki. Podane z dojrzewającą szynką nie zachwyciło. Może wymaga bardziej różnorodnych tapas lub wręcz owoców morza. AMONTILLADO - w kolorze bursztynowym, dominują

królestwo garów
Domowe bajgle - przepis 244

Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma  chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis(...)sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości

Basia w kuchni
Racuchy z jabłkami 265

Dzisiaj przepis na tanie i smaczne danie. Drożdżowe racuchy z jabłkami to puszyste i nadziane jabłkami placuszki. Najbardziej smakują zaraz po usmażeniu i posypane cukrem pudrem. Większość osób smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste   Składniki(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko

Oryginalny smak
Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 157

Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 🌱 #pokrzywsie 💚 Są pyszne, sycące i jak większość moich przepisów - mega proste do zrobienia! Składniki na 4 bagietki: 250 g mąki pszennej + 4

Czarnawisienka
Chałka orkiszowa 131

300 g mleka 20 g miękkiego masła 3 żółtka 20 g świeżych drożdży, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) 50 g ksylitolu 550 g

Kucharzyca
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 190

Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 157

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną

Kolorowy Przepisownik
bułki razowe 174

                               bułki razowe składniki na osiem sztuk 350 g mąki żytniej

Miód i pieprz
Drożdżowe ślimaczki 101

Fajny pomysł na drożdżóweczki :) robi się je bardzo szybko i smakują wspaniale. Składniki: (na ok. 16 ślimaków) -500g mąki -125ml mleka -70g masła

KasiekGotuje
Zielony chleb cukiniowy 236

Długo zachowujący świeżość, pełen aromatu ziół, z ciekawym posmakiem cukinii - zielone zdrowie na talerzu! Zainspirowałam się ciekawym przepisem konhambos ze Smakera na chleb z cukinią , wprowadzając

Grunt to przepis!
Chlebki Naan 71

Naan to drożdżowe, płaskie chlebki z białej mąki. Oryginalnie piecze się je w specjalnym piecu tandoor. Chlebki spotyka się w przepisach kuchni środkowoazjatyckiej. Chlebki Naan są bardzo popularne knajpkach z daniami z Indii, gdzie podaje się je zazwyczaj z masłem, czosnkiem, czarnuszką, sezamem lub kozieradką. Idealnie pasują jako dodatek do wszelkich dań hinduskich zastępując ryż, ale mogą też być podane(...)łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka drożdzy instant Instructions Mąkę przesiewam do miski i cukier oraz dodaję drożdże. Dolewam wodę, olej i mleko i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. wyrobione ciasto formujemy w kulką i pozostawiamy w misce przykrywając ściereczką na około 1 godzinę. Na stolnicy rozsypujemy odrobinę mąki i przekładamy na nią wyrośniętą kulkę ciasta i dzielimy

PanGotuje
Rogaliki Orkiszowo Drożdżowe z Jabłkiem 136

Witam Was Serdecznie. Dziś zapraszam na pyszne orkiszowo drożdżowe rogaliki z jabłkami . Robi się je szybko , Są miękkie, Nie pękają, Nie są bardzo słodkie 🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐 Wszystkie słodkie dodatki znajdziecie w moim ulubionym sklepie internetowym --Skworcu https://www.skworcu.com.pl Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB  gotowaniepatki Gotowaniepatki 🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐  Składniki na 25 rogalików  3.5 szklanki mąki orkiszowej(...)powinny być w temperaturze pokojowej.  Do miski przekładam ciepłe mleko i drożdże oraz cukier i sól. Mieszam.  Masło rozpuszczamy dodaję do zaczynu. Mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wyrabiam ,tak by ciasto stało się elastyczne i lśniące. Pozostawiam w lodówce na ok godzinę.  Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram ,kroję w kostkę. Dodaję cukier i mieszam

Gotowanie Patki
KLASYCZNE RACUCHY NA DROŻDŻACH 669

Uwielbiam drożdżowe racuchy! 👍👍👍  Takie grubaleśne, mięciutkie w środku ... posypane tylko tak zwyczajnie cukrem ❤ Tylko jedna rzecz mnie wstrzymuje przed ich częstym smażeniem, a mianowicie .... kaloryczność 😞 Jednak raz na kilka miesięcy smażę ich całą górę i zapominam wtedy o ... kaloriach oddając się całkowicie ich pysznemu smakowi.  Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 całe jajka 1 szkl(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 15 minut). Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka oraz resztę mleka i szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pamiętajmy, aby olej nie był

Walijskie Pichcenie
Serniczek z herbatą Matcha i jagodami. 93

SERNICZEK DROŻDŻOWY Z HERBATĄ MATCHA /1 porcja/ 250 g ricotty łyżka mąki z pestek dyni bio łyżka mąki gryczanej łyżeczka suszonych drożdży płaska łyżeczka sproszkowanej herbaty Matcha duże jajko  (można zastąpić wegańskim jajkiem z nasion chia) szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka Alternasweet (lub innego słodzidła) + garść jagód + łyżeczka bio   oleju(...)temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Podawać z przygotowanymi wcześniej jagodami. Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Babka "z jajem" 216

Taki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej.     Składniki: -5 szklanek mąki 480 -5 dkg drożdży -8 łyżek cukru -8 dkg masła -4 żółtka i 2 całe jajka -350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka -1/3 szklanki nasion chia -3 łyżki kakao -żółty barwnik spożywczy -szczypta soli -wanilia Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem(...)żółtka, jedno całe jajko, wanilię i miksujemy. Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy

Maminek kulinarny
Rogale z makiem 197

kilku dni miałam ochotę na takie drożdżowe, domowe rogale z miodem i kubkiem mleka. Dzisiaj od rana się za nie zabrałam i wyszły mega pyszne i puszyste. Jeśli i wy macie ochotę to zachęcam do upieczenia. Rogale nie zawierają cukru. Rogale p odane na Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 10 g drożdży instant 2 łyżki miodu(...)Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić

Ala piecze i gotuje
Racuchy z jabłkiem i bananem 239

Pamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko prawdziwymi kryształami cukru ! Miękki racuch i chrupiący cukier, chrzęszczący pod zębami, niby nic, a jednak delicja ! Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych(...)Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać

kolorowotorcikowo