Bajgle! 180Domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w
SMYKWKUCHNI
Mini drożdżówki z budyniem 189Pyszne, mięciutkie drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :) Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2
Aga w kuchni
Langosze 175wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Langosze podaje się zazwyczaj ze śmietaną (można dodać cukru) i tartym serem. Jeśli chcesz śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Placki drożdżowe przygotowane z mąki, mleka, utłuczonych ziemniaków i drożdży świetnie smakują także z innymi dodatkami jak np. pieczarki, szynka, papryka, z sosem pomidorowym czy pastą paprykową. Langosze SKŁADNIKI: 400 g mąki(...)Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć na gładkie puree. Gdy zaczyn wyrośnie, w większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszaj. Ma powstać gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstaw na 50 minut w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką. Możesz także włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika. Piekarnik wyłącz. Z wyrośniętego ciasta odrywaj nieduże kawałki, rozpłaszczaj na placki
Zasmakuj Kuchni
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 288podwieczorek. Są tak dobre, że o każdej porze dnia smakują wyśmienicie i ręka aż świerzbi, by sięgnąć po kolejnego jak tylko ostatkiem wcześniejszego zamkniesz swoje usta. Racuchy drożdżowe... Kto ich nie lubi?! Dla mnie to smak dzieciństwa i bez bicia przyznaję, że do tej pory nie udało mi się zrobić aż tak dobrych, jak Mama ;) Takich z dżemem(...)okien :P W dwóch pierwszych przypadkach o prawidłowe wyrastanie zadba za Was sprzęt, wystarczy tylko, że odpowiednio ustawicie parametry i już, w przypadku tradycyjnego wykonania okryjcie wierzch miski z ciastem bawełnianą ściereczką i postawcie w ciepłym miejscu, koniecznie bez przeciągów ;) Może to stare wierzenia i zabobony, ale ja tam wolę z ciastem nie zadzierać. No to co? Czytam przepis, szukamy
Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe kołacze z serem 137Tradycyjne drożdżowe słodkie bułeczki z serowym nadzieniem, idealne na rozpoczęcie roku szkolnego. Robi się je bezproblemowo, są puszyste i długo zachowują świeżość. Sprawdzą się na każdy słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Czy może być coś lepszego niż kubek gorącego kakao i własnoręcznie upieczona bułeczka ? Bardzo Wam polecam ten przepis. Mniam! Składniki na 16 sztuk bułeczek: 1 kg mąki(...)Mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem, wbić jajka oraz żółtka, wlać ciepłe podgrzane mleko, całość wyrobić. Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do ciasta i ponownie wyrabiać do momentu aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Zajmie to kilka minut. Gotowe ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką odstawić na minimum
Wanilia i Kardamon
Domowe bułki do burgerów 113Te miękkie i puszyste bułki do burgerów upiekłam z zastosowaniem metody tangzhong, polegającej na zaparzeniu części maki. Takie bułeczki świetnie nadają się nie tylko do
Obiad gotowy
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 147Drożdżowe racuchy z jabłkami to pyszne, pulchne i miękkie w środku placki z jabłkami, które bardzo szybko znikają z talerza. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Pyszne na śniadanie, podwieczorek, można je także zapakować w pudełku dla dzieci jako przekąska w czasie szkolnej przerwy. Składniki: * 2 łyżeczki suchych drożdży * 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)Miskę zakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz jabłek), drewnianą łyżką dobrze wymieszać ciasto. Na końcu wsypać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 40 minut. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać nie duże porcje ciasta. Racuszki
Zrób to smacznie
Cynamonowe bułeczki 156Delikatne, pulchniutkie, mięciutkie i przede wszystkim… CYNAMONOWE! Te bułeczki po raz pierwszy wykonałam u siebie w domu ze dwa lata temu i… pokochałam je
Smaki Na Talerzu
Chleb z ciecierzycy z ziarnami (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 320Kiedyś myślałyśmy, że chleba nie musimy jeść. Płatki, kasze i owsianki w zupełności nam wystarczały. Jednak od jakiegoś czasu pieczemy chleby na różne sposoby, ponieważ powróciła
Candy Pandas
Chleb drożdżowo-zakwasowy z figami oraz "Oświadczyny" 213Mając ostatnio ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach
Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe bułki z serem 297Idealna przekąska na deser, a może do kawy? To z pewnością drożdżowe bułeczki z twarogiem! Na pewno znacie ich smak z cukierni! Ale domowe smakują znacznie lepiej! Spróbujcie koniecznie! Składniki na bułki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 250 g mleka 1/2 łyżeczki soli 75 g roztopionego masła Składniki na masę serową(...)pszennej. Odstawiamy przykryte czystą ściereczką na 20-30 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, wlewamy rozczyn, jajka, mleko i zagniatamy. Na koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę i przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość) Po tym czasie
Gotuj z Mąką
Chlebki pieczone na grillu. 191Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i
Izabelawkuchni
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 284włożyć w takie śniadanie, ale gwarantuję, że warto :D Polecam również spróbować wersji z jajkiem w koszulce lub z jajkiem sadzonym zamiast burgera, jest równie pyszne. SKŁADNIKI English muffins (drożdżowe bułeczki z patelni- 8 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1 duża łyżka masła 1 duża łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki(...)plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez
DefinicjaSmaku
Drożdżowe różyczki 233To kolejny przepis ze strony francuskiej, który przetłumaczyłam sobie około półtora roku temu... Trochę czasu upłynęło, ale dopiero wczoraj z niego upiekłam. Polecam, bo wygląda nawet
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com