ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:882/1038)

Szybkie bułki orkiszowo-pszenne na drożdżach 183

było mało. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne. Nie było żadnego problemu z ich formowaniem i późniejszym wyrastaniem. Co ważne, bułeczki bardzo dobre są nawet kolejne dwa dni, co przy wypiekach drożdżowych, nie jest takie oczywiste.   Ten kolor bułki zawdzięczają wspomnianej mące pełnoziarnistej orkiszowej. Na wierzch dałam płatki owsiane, czarnuszkę, mak, pestki słonecznika, ale dajecie jak zwykle to, co macie(...)misy wsypujemy m\u0105k\u0119 w \u015brodku robimy do\u0142ek i przek\u0142adamy papk\u0119 z dro\u017cd\u017cy.\r","Dodajemy wod\u0119, jajko i s\u00f3l. Wyrabiamy ciasto.\r","Na sam koniec dodajemy t\u0142uszcz i dalej zarabiamy. \r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i pozostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia

Mieszam w Garnku
Dyniowy chleb tostowy 122

   Chleb z kolorze złota:) Miękki aromatyczny miękisz, długo pozostaje świeży i nie kruszy się przy krojeniu. Pasuje do wędlin oraz na kanapek na słodko

Obiad gotowy
Paluchy czosnkowe. 75

  Paluchy czosnkowe to świetna przekąska. Dobrze smakują na ciepło, ale też na zimno.  Super dodatek do zup, albo do piwa. Będą też idealne do

Agusiowe smakołyki
Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach 116

  Chleb nr 2 jest szybszy i łatwiejszy do zrobienia nr 1, ale coś za coś To znaczy jest pyszny, mięciutki ale inny, nie ma chrupiącej

greenscarf
Bułeczki żytnio-pszenne 132

Zapraszam Was na pyszne śniadanie. Oczywiście można zjeść również na kolację ;). Zdrowe, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Bułeczki żytnio-pszenne. Domowe pieczywo smakuje dużo lepiej

Trufelkowo
Chaczapuri imeretynskie z serem! 103

Gruzji? Ja tylko jeden raz, chaczapuri, to zdecydowanie narodowa potrawa za raz obok chinkali - charakterystycznych pierożków z mięsem i rosołem, nota bene przepysznych!  Chaczapuri imeretyńskie to rodzaj placka drożdżowego wypełnionego serem. W Gruzji chaczapuri je się ciągle, podają je na śniadanie w hotelu, świeżo wypiekane, nie wiem czy wiesz ale Gruzja słynie z niesamowicie dobre pieczywa, wszędzie jest(...)rodzaje sera: koryciński i ze Strzałkowa śmietankowy, te dwa sery na prawdę bardzo dobrze oddają smak prawdziwego gruzińskiego chaczapuri. Oczywiście ser to jedna rzecz ale druga to ciasto! Bardzo chciałam odtworzyć smak tego prawdziwego niewiarygodnego ciasta gruzińskiego, podczas rozmowy z jednym z właścicieli restauracji gruzińskich dowiedziałam się jaka mąka jest używana do wypieku - używa się mąki pszennej tortowej. Resztę musiałam

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami 114

Drożdżowy chlebek czekoladowy ze śliwkami można inaczej nazwać drożdżową roladą czekoladową ze śliwkami. Najlepszy jest w dzień upieczenia. Można go przygotować w bardziej świątecznej wersji i dodać cynamonu lub przyprawy do piernika. W związku z tym, że w chlebkach nie ma żółtek, to chlebek na następny dzień i w kolejne szybko staje się suchy. To właśnie śliwki i siekana czekolada(...)ostudzenia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko z masłem, dodać kakao, roztrzepane jajko, mleko w proszku i zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, posypać dłonie mąką i zacząć wyrabiać ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. Gładkie i elastyczne ciasto uformować w kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na około 1,5 godziny. Śliwki pokroić na mniejsze

Passions hobbies life
Drożdżowe bułeczki z kurczakiem 323

Dziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym

Fabryka pomysłów
Brioszki migdałowo-kakaowe 72

Dziś mija dokładnie 7 lat od pierwszego postu na tym blogu! Co za piękne urodziny :) Z tej okazji mam dla Ciebie pyszne dwukolorowe brioszki idealne na

Delicious Place
Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) 101

orzechowym. Uwielbiamy przepisy na domowe słodkie pieczywo, od chleba dyniowego po chlebek bananowy. Jeśli jesteś fanem domowego chleba, zrobienie tego bochenka Brioche jest konieczne! Brioche to lekko słodki chleb drożdżowy ze sporą ilością tłuszczu, który nadaje mu delikatnej miękkości. Chlebek Brioche pochodzi z Francji (kiedyś mam nadzieję, że spróbuję w oryginalnym miejscu pochodzenia). Brioche (zarówno ta pleciona jak nasza rodzima(...)minut. Następnie mieszamy oddzielnie mąkę z cukrem, solą, wanilią. Zalewamy rozczynem, chwilę mieszamy, a następnie dodajemy roztopiony olej i zagniatamy. Po dokładnym wyrobieniu, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kulki, które wykładamy do foremki i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Następnie smarujemy wierzch mlekiem roślinnym lub wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Następnie

rabarbarowo
Drożdżówki z serem 133

Drożdżowki z serem kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 500 gram mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 60 gram drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 70 gram masła

Kuchnia smaków
Buleczki drożdżowe na śmietanie 164

Bułeczki na śmietanie upiekłam dla córki, która była chora i nie chciała nic jeść. A jedyne co mogło ją skusić to coś słodkiego co sama bym

Amatorka kuchenna
Cebulowe gniazdka z jajkiem na Wielkanocne śniadanko 134

Ciekawa jestem czy już ktoś myśli o tym co podać na Wielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowy chleb z dyni 191

 Chleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma

W poszukiwaniu inspiracji
Mięsa wolno gotowane - alternatywa dla fast-food 273

Czas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla

Kuchnia PROzdrowotna