moim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu... Polecam! (około 30 sztuk) 1 jajko 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej(...)następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) . Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. P odawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem
Di gotujeProponujemy plecione bułeczki drożdżowe, ze śliwkami i kruszonką maślaną. Składniki: -ok. 1/2 kg mąki -7 łyżek cukru -250 ml ciepłego mleka -4 dkg drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnyDziś proponujemy bułeczki drożdżowe z morelami. Morele maja wiele zalet i tę, że w trakcie pieczenia nie wycieka z nich sok. Składniki na 10 bułeczek: -ok. 35 dkg mąki 450 -3 dkg drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina(...)patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę
Maminek kulinarnywodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne(...)olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem
greenscarfjako II danie po "lżejszej" zupie ... . Przepisów na racuchy jest co nie miara. U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie , racuchy drożdżowe , racuchy a'la pączki z patelni , racuszki z twarogiem , placuszki z bananami , placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe(...)proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy
Walijskie Pichceniepomidory (ok.250g po obraniu) - pokrojone w drobną kostkę 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 30ml zalewy z suszonych pomidorów + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki 10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki(...)pokruszonymi drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować. Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! Na końcu dodać oliwki
Grunt to przepis!smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego tutaj . 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła jajko do posmarowania marmolada wieloowocowa twarda Orzech Uwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką
Moje domowe kucharzenieSierpniowa Piekarenka, sierpniowe wyzwanie. Czas w tym roku nie jest dla mnie łaskawy, po wspaniałym i urodzajnym w wydarzenia urlopie spędzonym w Śladkowie Małym wróciliśmy wypoczęci
Moje Małe CzarowanieZapach ziół prowansalskich, pieczonych pomidorów i rozpływający się ser. Mimo, że za oknami już ciemno, jesienno to ja czuję się już jak na włoskich wakacjach.
Gotowanie i blogowanieChleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się
Miód i pieprzKolejne Wypiekanie na śniadanie i znów Madzia i Paweł są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze
Moje domowe kucharzenieMam coraz więcej szacunku dla drożdży i tego, co dzięki nim można zrobić. A skoro pączki już były, to dziś będą maślane bułeczki. Idealnie pasują do
W SMAKDzień dobry :-) Co tydzień staram się piec dzieciom jakieś bułeczki czy chałkę, coś co mogą zjeść na śniadanie i zabrać sobie do szkoły. Tym razem na prośbę syna zrobiliśmy drożdżowe zawijasy pizzowe. Takie domowe wypieki są zawsze zdrowsze od tych sklepowych i jak na razie smaczniejsze. Paluchy zostały zabrane do szkoły, reszta dość szynko zjedzona. Będą one też idealne jako(...)cukier się rozpuściły. Teraz dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. 2. Do misy robota dajemy resztę składników plus rozczyn. Wyrabiamy do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 3. Po tym czasie blat lekko posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. 4. Każdą musimy rozwałkować
kruche babeczkiwłączyć delikatne podgrzewanie, a kiedy patelnia się rozgrzeje dać na środek odrobinę wody i przykryć) placuszki będą mięciutkie i jak by co dopiero usmażone :) tak samo możemy odgrzać racuchy drożdżowe :) Składniki na około 20 placuszków: 2 jajka kl M (osobno białka i żółtka) 3-4 łyżki cukru ( w tym zawarte 2 łyżki waniliowego) 150 ml mleka 130 g mąki pszennej(...)pieczenia i mieszamy. Na rozgrzana patelnię wylewamy niewielką ilość oleju, następnie wykładamy po niepełnej łyżce masy, następnie nakładamy po plasterku banana i po kostce czekolady, i szybko przykrywamy odrobiną ciasta. Przykrywamy i czekamy aż wierzch zacznie się lekko "ścinać", pojawią się bąbelki i wtedy ostrożnie przewracamy na drugą stronę za pomocą dwóch widelców. Placuszki podajemy jeszcze ciepły. Smacznego
Gotowanie...to proste !jabłkami. Obtaczamy je albo w cukrze trzcinowym, wtedy mają lekko karmelowy posmak, albo posypujemy cukrem pudrem. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy podwieczorek dla łasuchów. Przepis na racuchy drożdżowe smażone w głębokim oleju (bardzo duża porcja) - 500 g mąki - 2 duże (L) jajka lub 3 małe (M) - 1/2 paczki drożdży świeżych (50 g) - 6 jabłek startych na tarce(...)tarce jabłka i dodawaj mleko porcjami. Jego ilość jest uzależniona w dużej mierze od soczystości jabłek, jeśli dodaliśmy mokre jabłka (bardzo soczyste z sokiem) to oczywiście mleka dodamy mniej. Ciasto mieszamy łyżką, powinno być gęste. Odstawiamy na 30 -40 minut aż podwoi swoją objętość. Na dużej patelni w głębokim oleju smażymy racuchy na złoty kolor z obydwóch stron. Odkładamy
SMYKWKUCHNI