Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki
Themo przepisyczekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem. Muszę przyznać, że zajadałam jeszcze ciepłe. Na 16 dużych pączków: 600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych) 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 5 żółtek L 1 jajko L 70 g masła 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 kieliszek spirytusu lub wódki(...)cukry, spirytus, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (w mikserze z hakową końcówką zajęło mi to 10 minut.)Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5h. Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić
Krylowa KuchniaSkusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na
Moje domowe kucharzenieMieszkam blisko natury i natura ma ogromny wpływ na moje życie. W kuchni królują sezonowe, świeże produkty, staram się przygotowywać naturalne, nie przetworzone
Rozpustne gotowanieDomowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub odsypane toną cukru. Wystarczy przed pieczeniem posmarować je jajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne. Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami(...)szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: białko jajka+1 łyżka mleka Przygotowanie: 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dla wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać
IzabelawkuchniDomowe bułki, które są doskonałe do przygotowania burgerów. Maślane, puszyste i zrumienione. Polecam je również serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Składniki na 8 bułek: 1
Kierunekuchniabyło za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii na idealne rozpoczęcie dnia. Składniki (2 porcje - 8 placków): 100 ml mleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko(...)przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym
Zdrowie na języku :Pzastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę tego dania, w którym zakochałam się w trakcie moich neapolitańskich wojaży. Trochę poniosła mnie moja translatorska wyobraźnia, ale co tam! :) Cóż niezwykłego jest w drożdżowej bule z kiełbasą? Otóż cała wyjątkowość leży w tajemniczej rzepie brokułowej, o wdzięcznej, używanej w Neapolu nazwie- friarielli. Moja kulinarna miłość, którą niestety ciężko u nas kupić. Jesień to sezon(...)którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody Reszta
Pichceniomaniamogę pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie. Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold(...)miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonOdkąd dostałam tyle rodzajów mąki od Młynomag postanowiłam, że będę piekła chlebki. Tym razem na stronie "Grunt to przepis" znalazłam fajny przepis na chlebek z błyszczącą
Smakołyki AsiSmaki z dzieciństwa - idealne śniadanie w taki dzień jak dzisiejszy, gdy za oknem sypie śnieg i świata nie widać. Na rozgrzanie proponuję puszyste i napchane po
Nie tylko w kuchniSzczerze mówiąc zabierając się za nie do końca nie byłam pewna czy zasmakują domownikom :) Nie każdy przecież lubi zioła prowansalskie , no ale ileż można piec zwykłych bułek drożdżowych ? Bułeczki wyszły pachnące , puszyste , chrupiące i przepyszne , polecam nawet tym co nie do końca lubią ten smak ziół ... Składniki - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 650 ) - 25 g świeżych drożdży(...)odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10minut po tym czasie wrzucić resztę składników i mieszać 10 minut na wolnych obrotach a jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie to dłużej tak z 15 minut , ciasto nie powinno kleić się do rąk . Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1.5 godziny . Po tym czasie ciasto
Wypieki Renechciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam na...ale o tym w następnym poście :) Bułeczki znikały zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące jak diabli, parzyły w palce, ale znikały w oka mgnieniu(...)wymieszać mąkę z solą. Margarynę roztopić z mlekiem i cukrami. Do mąki wlać margarynę, rozczyn i 2 jajka i wyrobić ręką, aż będą się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest za rzadkie można podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość szerokich odstępach. Zostawić znowu
na moim stole...masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c1155398003998eb289e9afd2e6c8974').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: rogaliki drozdzowe rogaliki The post Dyniowe rogaliki drożdżowe appeared first
dom-agi.plDziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki(...)mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkihttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/nadziewane-bueczki.html Składniki. 1/2 kg mąki pszennej 25g drożdży 280ml mleka 1 jajko 1,5 łyżeczki soli 25g masła 18 pomidorków koktajlowych 18 kulek
w mojej kuchniLangos, czyli drożdżowy placek węgierski. Langos z serem jest niezwykle prosty oraz pyszny. Zrobisz go z kilku składników. Ten przepis langos z serem to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. Langos można jeść samego albo z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Na zimno jak i na ciepło smakują pysznie. Składniki 50 dkg mąki 3 dkg drożdży(...)wlej połowę mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką bawełnianą lub folią przezroczystą. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę, najlepiej do lekko nagrzanego wcześniej piekarnika. Zimą możesz położyć miskę obok kaloryfera. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Mąkę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Zrobić wgłębienie pośrodku, włożyć do niego drożdże, wlej olej , resztę mleka i odrobinę letniej wody. Wszystko wymieszaj
Smaczne PotrawyDrożdżowe pampuchy są bardziej znane w wersji na słodko. Tym razem proponuję pampuchy ze szpinakiem, nadziewane pieczarkami. Można podać z gulaszem mięsnym, ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, lub z masłem czosnkowym. 600 g mąki pszennej około 300 ml mleka 15 g drożdży świeżych 5 dag masła 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 200 g mrożonego szpinaku 400 g pieczarek(...)następnie pokruszyć tam drożdże, posypać je odrobiną cukru,dodać kilka łyżek letniego mleka. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe mleko i jajko. Wymieszać. Wlać roztopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2/3 przygotowanego szpinaku. Wyrabiać jeszcze chwilę starając się równomiernie rozprowadzić szpinak. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką, po czym odstawić do momentu , aż ciasto podwoi objętość. Obrane
Praktyczna plWyjątkowo mięciutkie, puszyste paluchy drożdżowe wzbogacone keczupem będą idealną przekąską na podwieczorek, jak również świetnym dodatkiem na śniadanie lub kolację. Z powodzeniem możemy je zabrać na wycieczkę, piknik, czy do pracy. Będą w sam raz zarówno na ten mały, czy też większy głód. Polecam! Składniki na paluchy keczupowe: 450 g mąki tortowej 50 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru(...)czasie (drożdże powinny być wyraźnie spienione) dolewamy wodę, olej oraz wsypujemy sól i dokładnie mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy mikserem (albo ręcznie) około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Gotowe ciasto smarujemy odrobiną oleju, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 5 mm, smarujemy keczupem
Rozpustne gotowaniemoim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu... Polecam! (około 30 sztuk) 1 jajko 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej(...)następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami. Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) . Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. P odawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem
Di gotujeProponujemy plecione bułeczki drożdżowe, ze śliwkami i kruszonką maślaną. Składniki: -ok. 1/2 kg mąki -7 łyżek cukru -250 ml ciepłego mleka -4 dkg drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarnyDziś proponujemy bułeczki drożdżowe z morelami. Morele maja wiele zalet i tę, że w trakcie pieczenia nie wycieka z nich sok. Składniki na 10 bułeczek: -ok. 35 dkg mąki 450 -3 dkg drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina(...)patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę
Maminek kulinarnywodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne(...)olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem
greenscarfjako II danie po "lżejszej" zupie ... . Przepisów na racuchy jest co nie miara. U mnie znajdziecie przepis na racuchy na jogurcie , racuchy drożdżowe , racuchy a'la pączki z patelni , racuszki z twarogiem , placuszki z bananami , placuszki na kaszce mannej - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe(...)proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy
Walijskie Pichceniepomidory (ok.250g po obraniu) - pokrojone w drobną kostkę 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 30ml zalewy z suszonych pomidorów + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki 10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki(...)pokruszonymi drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować. Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! Na końcu dodać oliwki
Grunt to przepis!