ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:860/1072)

Kefirowe placki nadziewane marmoladą 145

wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Brioche makowe na poczekaniu 163

Brioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka(...)gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką

codojedzenia
Makowiec drożdżowy 242

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Drożdżówka z morelą 104

10-12 bułeczek 500 g mąki 3/4 szklanki mleka 60 g masła 1 jajko 50 g ksylitolu 20 g drożdży szczypta soli 5-6 moreli lub

Kucharzyca
PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 113

Pyszne paszteciki drożdżowe z farszem pieczarkowo - serowym. Można usmażyć je na oleju lub upiec w piekarniku, są pyszne, polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg mąki pszennej  około 300 ml mleka  60 g świeżych drożdży  1 jajko  1 łyżeczka cukru  1 łyżeczka soli  2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu ( koniecznie ) FARSZ PIECZARKOWO - SEROWY(...)patelni z odrobiną oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki podsmażamy aż stracą płyny. Odkładamy je na bok aby ostygły. Następnie dodajemy tarty ser i majonez, masę mieszamy.  CIASTO - drożdże mieszamy z odrobiną mleka i cukru, odkładamy aż zaczną pracować. Wszystkie składniki ciasta przekładamy do misy robota, (łącznie z drożdżami) lub na stolnicę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszysta chałka drożdżowa z rodzynkami 105

Chałka w tej wersji wyszła mi niezwykle pyszna. Co prawda nie na maśle tylko na oleju, nie na ucieranych jajkach tylko na całych. Pomimo tego wyszła

Izabelawkuchni
Rogaliki na białkach. 180

Zostały mi dwa białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić,  bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe.  Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde,  ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała. Pamiętam, że kiedyś Ania  z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek(...)szklanki oleju Dodatkowo: dowolna marmolada, lub dżem czekolada Wykonanie: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać.  Następnie wsypać mąkę, sól, dodać białka i olej. Wyrobić gładkie ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy części.  Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła

Agusiowe smakołyki
Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 156

Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się przepisem na osetyńskie placki z botwinką. Sezon na botwinkę właśnie się rozpoczął, a nie ma nic lepszego niż domowe, placki drożdżowe z przepysznym nadzieniem. Farsz do caharadżyn zazwyczaj przygotowany jest z osetyńskiego sera, lub innego sera owczego. Ja zrobiłam farsz z twardą mozarellą i wyszło równie pysznie.Spróbujcie Składniki(...)fetą) – 30g masła do posmarowania placków 250g mąki przesiać do głębokiej miski, zrobić dołek, wlać kefir, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Ciasto wychodzi luźne i takie powinno być. Miskę przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 1 godzinę. Po tym czasie dodać resztę przesianej mąki (najpierw 150g, jeśli będzie nadal się

Smaki Armine
CHLEB ORKISZOWO- ŻYTNI, JAK Z PIEKARNI 143

wielbicielką takich chlebów, to tego polecam z czystym sumieniem, bo jest naprawdę pyszny. Mięsisty, elastyczny i da się go zjeść nawet po 3-4 dniach, a to przy chlebach drożdżowych nie lada sukces... Ma też pyszną chrupiącą, makową skórkę... mniam... ;-) Składniki: - 450g mąki orkiszowej chlebowej typ750 - 200g mąki żytniej chlebowej typ720 - 20g świeżych drożdży - 10g soli (daję himalajską, zwykłej trochę(...)wodę i mieszamy dokładnie (ja wykorzystuję w tym celu hak miksera), do połączenia składników. Ja swój chleb wyrabiam dosłownie chwilę, orkisz i żyto nie wymagają długiego wyrabiania. Przy pszenicy ciasto należałoby wyrabiać ok. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste, dużo gęściejsze niż na chleby pieczone w formach. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej delikatnie oliwą (olejem

Smaczne Zdrowe
Chleb pszenny na zakwasie (z garnka) 151

Jeśli wyhodowaliście już zakwas, warto nauczyć się piec podstawowy chlebek na zakwasie. Przepis poniżej jest podobny w wykonaniu do drożdżowego chleba z garnka. Chlebek taki pomimo mąki pszennej wychodzi ciemniejszy i kwaśniejszy od tego na drożdżach. Przyznam, że zapomniałam czy przepis pochodzi z grupy na Facebooku czy z YouTube. Składniki: (na duży bochenek, na zdjęciach wypiek z połowy porcji(...)durszlaka wyłożonej szmatką bawełnianą posypaną mąką, ja tak właśnie robię Składniki mieszamy w misce i wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę pod przykryciem aby odpoczął. Koszyk* wysypujemy mąką dokładnie. Ciasto wyjmujemy z miski, chwilkę zagniatamy i składamy jak na bochenek (można zobaczyć na YT, rozpłaszczamy lekko ciasto i brzegi składamy do środka, obracamy o 45-90 stopni i znów powtarzamy

W kuchni bez szafek
Najlepsze brioche do burgerów ze złotą skórką 137

opakowaniu. Smak był  niesamowity. Od tamtej pory mąż ciągle wspominał ich smak. Dziś mu je zrobiłam i on jeszcze o nich nie wie. "Prawdziwy brioche - klasyczny francuski chleb drożdżowy, bogaty i złoty z masłem i jajkami, mający cienką jak papier skórkę i jedwabisty, delikatny miękisz - to rzadka i cudowna rzecz. Ale tak wyjątkowe, brioche nie jest trudne do wykonania(...)zrobiłam na środku dołek. Do środka wlałam ciepłe mleko, przestudzone rozpuszczone masło, miód  i wkruszyłam drożdże. Odstawiłam na 15 minut. Zaczyn urósł. Wsypałam sól i wbiłam jaja. Zagniotłam ciasto. Wyrabiałam 10 minut ręką. Przykryłam ściereczką i włożyłam na noc do lodówki. Rano ponownie wyrabiałam ciasto 10 minut. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 2 godziny ( można krócej). Rozgrzałam piec

AZgotuj!
Drożdżówki z bananami, kiwi... 168

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...  mieszamy i odstawiamy

chleba naszego
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 137

Zawsze myślałam, że drożdżowe, zawijane makowce i rolady kakaowe potrafią bez żadnych problemów zrobić tylko nasze kochane babcie, które całe życie piekły i zaprawione są już w kulinarnych bojach. No cóż, okazało się, że mam rację. Moja rolada makowo-kakaowa ma skazę w postaci dłuuugiego i głębokiego pęknięcia niczym Rów Mariański. Na szczęście kompletnie nie wpłynęło to na smak, który(...)niedociągnięcie. Jak to mówią „praktyka czyni mistrza”, a to dopiero drugie podejście. Do Wielkanocy mam nadzieję będzie znacznie lepiej. A Was już teraz zapraszam do ćwiczeń Składniki: Ciasto: 1 szklanka (130 g) mąki pszennej 0,25 kostki (50 g) masła ok. 0,2 szklanki (60 ml) mleka 2 łyżki (24 g) drobnego cukru do wypieków 2 żółtka

Fitsweet.me
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem 1862

Racuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki oleju(...)minut, do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: resztę mąki, cukier z wanilią, 2 łyżki oleju i jajko. Całość wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie rzadkie i bardzo kleiste.   Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 40 minut

Smak mojego domu
Bezglutenowy chlebek jaglany 138

takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe najbardziej mi odpowiadają. Ze wszystkich mąk najbardziej upodobałam sobie mąkę jaglaną, która nadaje wypiekom apetycznego żółtego koloru i lekko słodkawego smaku. Składniki: 1 ½ szklanki mąki jaglanej 1 szklanka mąki ryżowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż

Roślinna - blog wegański
Chleb z lukrecją i orzechami 181

Wariacja na temat fińskiego chleba awaryjnego Hätäleipä Dlaczego Hätäleipä = chleb awaryjny ? Ano cytując za Pracownią Wypieków , jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu

Grunt to przepis!
Rogale "prawie" Marcińskie 185

"Prawie" bo bez białego maku, którego u nas nie mogłam nigdzie dostać a na zamówienie było już za późno. Co prawda nigdy nie jadłam tych prawdziwych

Smakołyki Asi
Chleb z oliwkami 169

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen

Moje Małe Czarowanie
Sękacz domowy 179

O pojawieniu się sękacza w Polsce krąży wiele teorii. Według jednej z nich historia sękacza sięga do średniowiecza i Jaćwingów (bałtyckie plemię zamieszkujące w średniowieczu dzisiejsze

Pełny talerz
Kruche rogaliki drożdżowe 182

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam   tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży 1 jajko(...)wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem, dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy. Całość dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 3 części. Z każdej

Na słodko lub wytrawnie