ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:868/1072)

Racuchy z jabłkiem i bananem 245

Pamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko prawdziwymi kryształami cukru ! Miękki racuch i chrupiący cukier, chrzęszczący pod zębami, niby nic, a jednak delicja ! Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych(...)Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać

kolorowotorcikowo
Bajgle 54

  To nie była miłość od pierwszego kęsa. Gdy kilka lat temu przyszła moda na bajgle, spróbowałam ich w jednej z knajp. Zamówiłam bajglową kanapkę z

Obiad gotowy
Pasta bezrybna – wegańska wędzona pasta | DIETA 1800 KCAL 97

ilość makroskładników. To danie można również zjeść jako drugie śniadanie. Wędzona pasta z tofu – składniki pasta bezrybna tofu wędzone musztarda oliwa sos sojowy płatki drożdżowe koncentrat pomidorowy Tofu, musztardę, oliwę, sos sojowy, płatki drożdżowe i koncentrat pomidorowy zblenduj lub rozgnieć widelcem. Gotową pastą posmaruj kromki chleba żytniego. Podawaj z ogórkiem kiszonym. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Jakie są zalety(...)wędzona pasta bezrybna jest pełna białka pochodzenia roślinnego i zdrowych tłuszczów. Wędzone tofu, które jest głównym składnikiem pasty, dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo i błonnik. Płatki drożdżowe dodają nuty serowej, a koncentrat pomidorowy i sos sojowy nadaje głębi smaku. Oliwa wzbogaca pastę o zdrowe tłuszcze, które również są niezbędne w diecie. Nie tylko smak i wartość odżywcza

Via Gusto
Drożdżówki z kruszonką i marmoladą 103

Dzisiaj mam dla Was przepyszne drożdżówki. Bardzo mięciutkie i z dużą ilością chrupiącej kruszonki. Nadziane bogato marmoladą, której nadmiar został mi po smażeniu pączków, teraz muszę

Izabelawkuchni
Chlebek pita 99

inaczej. W Grecji pita to płaski placek, w który zawija się souvlaki. Natomiast w Turcji nosi on nazwę pide i też najczęściej przypomina chrupki naleśnik z nadzieniem lub płaski, drożdżowy chlebek. Nasz dzisiejszy bohater, czyli chlebek pita z kieszonką, jest najpopularniejszy w krajach dalej wysuniętych na Wschód – w Syrii, Egipcie, Iraku, Libanie, Palestynie czy Izraelu . Autorem przepisu, który znajdziecie(...)trafiłam w zeszłym roku na ten przepis na chlebek pita , wiedziałam, że muszę go spróbować. I nie szukam już innego – ten jest idealny. Dobrze pracuje się z ciastem, a chlebki pięknie wyrastają. Chlebek pita – z czym podawać Pita chłonie smaki jak gąbka, więc jest idealny do płynnego farszu, np. curry z zawiesistym sosem. Możecie go też wypełnić falafelami

Na-talerzu.pl
Bułki poznańskie 238

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki

Themo przepisy
Pączki z nutellą 144

czekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem. Muszę przyznać, że zajadałam jeszcze ciepłe.    Na 16 dużych pączków: 600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych) 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 5 żółtek L 1 jajko L 70 g masła 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 kieliszek spirytusu lub wódki(...)cukry, spirytus, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać aż pojawią się pęcherzyki powietrza. (w mikserze z hakową końcówką zajęło mi to 10 minut.)Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5h.  Blat posypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto. Ciasto podzielić na 16 równych części i uformować pączki. Pączki odstawić

Krylowa Kuchnia
Rogaliki ekspresowe 151

Skusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami. 421

     Mieszkam blisko natury i natura ma ogromny wpływ na moje życie. W kuchni królują sezonowe, świeże produkty, staram się przygotowywać naturalne, nie przetworzone

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki maślankowe z jabłkami i orzechami - fit 190

Domowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub odsypane toną cukru. Wystarczy przed pieczeniem posmarować je jajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne. Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami(...)szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: białko jajka+1 łyżka mleka Przygotowanie: 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia jabłka obrać, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z serkiem i jeżynami. 177

Dla wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać

Izabelawkuchni
Bułki hamburgerowe 130

Domowe bułki, które są doskonałe do przygotowania burgerów. Maślane, puszyste i zrumienione. Polecam je również serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Składniki na 8 bułek: 1

Kierunekuchnia
Racuchy drożdżowe z polewą krówkową :) 208

było za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii na idealne rozpoczęcie dnia.  Składniki (2 porcje - 8 placków): 100 ml mleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko(...)przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut.  Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia.  Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym

Zdrowie na języku :P
Drożdżowy róg obfitości z rzepą brokułową i kiełbaską 179

zastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę tego dania, w którym zakochałam się w trakcie moich neapolitańskich wojaży. Trochę poniosła mnie moja translatorska wyobraźnia, ale co tam! :) Cóż niezwykłego jest w drożdżowej bule z kiełbasą? Otóż cała wyjątkowość leży w tajemniczej rzepie brokułowej, o wdzięcznej, używanej w Neapolu nazwie- friarielli. Moja kulinarna miłość, którą niestety ciężko u nas kupić. Jesień to sezon(...)którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody Reszta

Pichceniomania