Pączki z ziemniakami. 184Tłusty czwartek coraz bliżej. Dlatego, podrzucam Wam przepis na pączki. Na blogu jest już kilka przepisów na te pyszności, ale pączków z ziemniakami jeszcze nie ma
Agusiowe smakołyki
Mięciutkie, Słodkie Bułki Dyniowe 188Mam sporo zamrożonego puree z dyni i co jakiś czas wykorzystuje go w różnych przepisach, zwłaszcza w wypiekach gdyż puree nadaje im wilgotności. Polecam Wam między
Gotowanie...to proste !
Marchewkowe grahamki 187Na śniadanie i nie tylko. Na ciepło smakują wybornie z samym masłem. Ja zajadam z twarożkiem i masłem orzechowym. 350 g mąki Grahama (typ 1850) 100
Kucharzyca
Faworki luksusowe 215mgnieniu. Ale... jakie teraz faworki smażymy? Które są najlepsze? Które królują na naszych stołach? Jakie są najbardziej popularne? Co się kryje pod nazwą: faworki wyśmienite, chrust, faworki drożdżowe, faworki domowe? Nie wiadomo. Wszystkie smakują wyjątkowo i pięknie wyglądają. Ja dzisiaj zapraszam Was na ... faworki luksusowe. Dlaczego tak je nazwałam? Jak już spróbujecie, z pewnością zagadka się wyjaśni. Podpowiem, że zawierają(...)przesiałam na deskę, dodałam sól. Zrobiłam dołek, do którego wlałam jajka i żółtka, dodałam masło i śmietanę, wlałam rum i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam, żeby ciasto stało się gładkie. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na około 15 – 20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie dokładnie wyrobiłam ciasto, żeby było jedwabiste i lśniące. Następnie wałkowałam, składałam i znów
Kuchnia u Krysi
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 216Małe, zgrabne bułeczki drożdżowe z parówkami i żółtym serem to bardzo fajna przekąska lub pomysł na kolację. Taka domowa wersja hot-dogów, nam dorosłym bardzo smakowały, a i dzieciaki na pewno będą zadowolone z takiego posiłku :) Składniki na ok. 12 szt.: ok. 150-170 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki cukru ok. 300 g mąki 1/2 łyżeczki(...)minut, żeby zaczyn zaczął pracować. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z solą, dodać drożdże, olej, jajko (odlać łyżkę białka do posmarowania bułeczek), wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli będzie się bardzo kleiło dosypać odrobinę mąki, a jeśli będzie twarde dolać odrobinę wody. Wyrobione ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. Odłożyć je do miski, przykryć ściereczką
Simply Food
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 268Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je
Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 268Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je
Calzonella.com
PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ 248PĄCZKI DROŻDŻOWE Z MĄKI ORKISZOWEJ AL'A DONATY 🍩 Z racji Tłustego Czwartku nie mogłoby zabraknąć na moim blogu przepisu na pączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające! SKŁADNIKI: 200 ml lekko ciepłego mleka 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 g mąki orkiszowej białej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)drożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne. 3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło
Marcepanowa kuchnia
Racuchy z jabłkiem 202wiem czy Wam również, ale mi drożdżowe racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli Wam także to może warto do niego na chwilę powrócić, dzięki tym pysznym, słodkim placuszkom? Uprzedzam, że na spróbowaniu jednego się nie skończy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ") 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko szczypta(...)dodatkiem soli, dodać mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać
Simply Food
Bułki pszenne 174Jasne, miękkie i mięsiste w środku. Wreszcie mam przepis na pyszne bułki, które nie są sztucznie nadmuchane. Te są sycące, pyszne i pachnące. Składniki: 500g
Gotowanie i blogowanie
Chałka z kruszonką 262Uwielbiam domowe drożdżowe wypieki, a ta chałka to mój ostatni hit. Piekłam ją już kilka razy :) Przepis znalazłam u Anuli . Podaję go z moimi zmianami, między innymi zwiększyłam ilość mleka - dzięki temu chałka wyszła mię ciutka :) Pyszności , najlepiej smakuje z masłem lub domowym dżemem. Jeśli ktoś jeszcze nie robił, to p olecam!!! Składniki: 550 g mąki 4 łyżki cukru(...)mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ( przy czym masło musi być rozpuszczone, ciepłe). Ciasto miksujemy mikserem z hakami, jak zacznie odstawać od miski, to wyrabiamy chwilę ręcznie, żeby było gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto
Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe z konfitura lawendową 198Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Apetyczna babeczka
Bułeczki z pesto z bazylii 176Dzień dobry :-) Dziś już piątek, zleciał ten tydzień szybciutko. U mnie przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z pesto z bazylii. Robi się je szybko, a z pesto smakują rewelacyjnie. Najlepsze cieplutkie, ale na zimno też super. Oczywiście na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki: 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)minut ściereczką. 2. Jeśli robimy z suchych drożdży to na stolnicę lub do misy robota przesiewamy mąkę dodajemy sól, cukier, suche drożdże, mieszamy, dodajemy mleko i oliwkę, zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. U mnie około 15 minut. Jeśli robimy z drożdży świeżych to mąkę przesiewamy, dodajemy sól, rozczyn i pozostałe mleko, zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. 3. Wyrobione ciasto
kruche babeczki
Domowe obwarzanki 148dołożyć mąkę i masę jajeczną, wymieszać dobrze, dodać roztopione masło, wyrabiać dokładnie ręką ok. 5 minut. Odstawić ciasto na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i robić z nich wałeczki, 2 paseczki przeplatać ze sobą i dobrze połączyć ich końce tak by we wrzącej wodzie się nie rozpadły. W ten sposób zrobić resztę obwarzanków, wychodzi(...)zajadamy! W przepisie lokowanie produktu – sezam i sezam czarny HELIO – polecam do wypieków, tych wytrawnych lub słodkich, jako wszelakie posypki, rozmaite dodatki w kuchni! Obwarzanki domowe, drożdżowe posypane sezamem łuskanym i sezamem czarnym firmy HELIO – polecam takie wypieki! POLECAM BAKALIE HELIO
Zasmakuj Kuchni
Pączki jogurtowe – Fritule 271Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu
mojewypiekiinietylko
Pączki jogurtowe – Fritule 578Rozgrzewamy olej do temperatury 170°C. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej wkładamy do gorącego tłuszczu. Łyżeczki odkładamy do miseczki z zimnym olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta. Pączki smażymy na złoty kolor, na średnim ogniu. Usmażone przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule to małe umilacze(...)lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu
mojewypiekiinietylko
RACUSZKI Z JABŁKAMI na maślance z cynamonem 208Drożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w wykonaniu. Zamiast maślanki można użyć kefiru, jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany. Składniki: 3-4 jabłka np. antonówka 2 jaja 150 g maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki mleka(...)żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę i wymieszałam. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem. a następnie z ciastem. Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około 3 minut z każdej strony. Odkładałam
potrawyregionalne
Bułki poznańskie 162To jest bardzo stary przepis, być może już gdzieś nawet go znajdziecie w sieci, jednak po waszych zapytaniach postanowiłam go umieścić. To tego jest bardzo
Niezły Młynek
Bułeczki waniliowe 146400 g mąki pszennej lub orkiszowej 2 jajka 180 g mleka 65 g masła w temperaturze pokojowej 40 g ksylitolu 20 g drożdży świeżych lub 6
Kucharzyca
Powidła z suszonych śliwek. 219Czym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie
Rozpustne gotowanie
Rogale Marcińskie. 178Wspaniałe, pyszne, puszyste i chrupiące, czyli najlepsze rogale Marcińskie. Oczywiście bez certyfikatu, bo na maśle. W tym roku wypróbowałam gotowe nadzienie z puszki
Rozpustne gotowanie
Pączki z różą. 215Karnawał w pełni, więc czas na kolejny przepis na pączki. Pamiętacie przepis na najdelikatniejsze pączki które serwowałam w zeszłym karnawale? Dziś
Rozpustne gotowanie
Pączki z dziurką 232z okazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką. Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu. Polecam :) Składniki: -5 szklanek mąki pszennej -2 opak. drożdży instant -2
KasiekGotuje
Drożdżówki z twarożkiem i truskawkami 201Sezon truskawkowy co prawda dawno się skończył..ale u mnie są [ tzn. były dawno temu] pyszne bułeczki..przepis znaleziony gdzieś w necie. 80 g cukru 1
Moje domowe kucharzenie
Bułeczki drożdżowe z nutellą 156Dzień dobry :-) Kochani dziś mam dla Was przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z nutellą. Przepis znalazłam na profilu gotuj_z_issabelall na Instagramie. Bułeczki wychodzą super. Są pachnące i puszyste. Do środka możecie użyć dowolnego kremu, ja miałam akurat w domu nutellę. Z podanego przepisu u mnie wyszło 16 takich bułeczek. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki(...)minut. 2. Masło rozpuszczamy, do misy miksera dajemy resztę składników: pozostałą mąkę, sól i cukier waniliowy. 3. Następnie dodajemy nasz rozczyn i roztopione masło i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. 4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 5. Po tym czasie blat oprószamy mąką, przekładamy ciasto, które dzielimy na 16 w miarę równych części. 6. Każdą spłaszczamy ręką
kruche babeczki
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 133bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka podpatrzeliśmy na blogu Ethanchlebowski.com Polecamy przepis na kebaba z pieczonego mięsa. Składniki: Podwójna pierś(...)Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów. Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty. Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół
Niedzielny kucharz
Drożdżowe a'la racuchy 192dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki : 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)białek. Do miski doda ć żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymiesza ć mikserem. Białka ubi ć , połączy ć z ciastem . Doda ć rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś
Różne smaki w kuchni
Babka "łaciata" na oleju 202tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego. Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi oleju i jogurtu nie należy do rodzaju(...)potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę z olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki drożdżowe z jabłkami - Pyszne! 215PLACUSZKI (RACUCHY) DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Te placuszki są jednymi z moich ulubionych - propozycja na danie bezmięsne. Są delikatne, pulchne, niebiańsko pyszne no i słodkie. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 250 ml mleka - 250 ml 1 jajko 3 g drożdży instant sól - duża szczypta 1 duże jabłko(...)drzwiczkach i uchylam je lekko. Następnie drożdże połącz z pozostałymi składnikami, ja to robią rózgą lub widelcem, a na koniec dodaj obrane, pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce, ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Placuszki smaż na małej ilości tłuszczu, nakładając na patelnię po pełnej
Calzonella.com
Wianuszki z dżemem. 209Ostatnio piekłam paluchy drożdżowe i okazały się tak pyszne, że dzisiaj była powtórka. Tym razem jednak, zaserwowałam je w nieco innej postaci. Były równie pyszne jak pierwowzór. Polecam!!! Składniki na wianuszki z dżemem 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 600-650 g mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej(...)minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, jogurt, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy
Rozpustne gotowanie
Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 223jest coś pyszniejszego od złocistych racuszków? Według mnie nie ma. Te drożdżowe należą do moich ulubionych. Puchate , pachnące cynamonem i rumiane . Pycha! Nawiązując do akcji PLANT IS FOOD , nabiał zamieniłem produktami roślinnymi i było to doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych(...)wsyp do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, odstaw na 5 minut , a następnie dodaj do mąki. Wlej jeszcze letnie mleko i wszystko dokładnie połącz ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 30 minut by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie możesz
Food Square
Langosz węgierski przysmak 304jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi, prawdziwa bomba kaloryczna z dodatkami(...)wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura powinna być pikantna. Wyrośnięte ciasto
Kulinarny karnet Christophera