Najprostsze drożdżówki z rabarbarem (łabałbałem) 💗 pyszne i proste. A z ogonków i brzydkich końcówek możecie zrobić kompot/lemoniadę 🤗 Składniki na 8 duuużych drożdżówek lub 12 mniejszych
CzarnawisienkaPrzepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g
W kuchni bez szafekBułeczki z tego przepisu są niezwykle mięciutkie i puszyste oraz mają chrupiącą skórkę. Otrzymacie 9 sporych, żółciutkich bułeczek, które będą cudownie smakowały ze słodkimi jak i
Smakołyki AsiOstatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuje z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam po przepis na bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego. W głowie mam już mnóstwo
Słodki Zakątekobdarowałyśmy na święta znajomych i rodzinę. W tym roku postanowiłyśmy to powtórzyć Wśród nich znajdą się propozycje znane i lubiane przez wszystkich takie jak np. domowa czekolada , moczone ciasteczka drożdżowe , czy kocie oczka , ale będzie też kilka nowych propozycji między innymi na ciasteczka brownie z migdałami. Kiedy przygotowałam je po raz pierwszy zniknęły w mgnieniu oka Będą one idealnym prezentem(...)masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy
PatiGotujePomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z
Kolorowy PrzepisownikParę dni temu dostałam przesyłkę, a w niej była między innymi konfitura . Konfitura morelowa ...znajdują się w niej nawet spore kawałki moreli..mniam..pyszna ...zjadłam kilka
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas i ochotę by je piec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Przygotowanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką
Taste Of My DayPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam
Zabawa smakiemwykonasz go szybko, nie spędzając całego dnia w kuchni. Zobacz koniecznie ten przepis! Przepyszne danie prosto z Węgier – Knedliki z gulaszem Kndeliki to nic innego jak puste bułeczki drożdżowe, które w tym daniu zastępują popularne ziemniaki lub kopytka. Są niesamowicie smaczne i miękkie, dlatego mają wielu swoich zwolenników, a nawet miłośników. Najczęściej polewane są gęstym sosem z gulaszu, nadając(...)słodka, papryka ostra, kminek, sól, pieprz. Na knedliki: 450 g mąki, 2 jajka, 300 ml ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, odrobina soli. Przygotowanie Zacznij od ciasta. Do 50 ml lekko podgrzanego mleka dodaj mąkę, cukier, sól i świeże, pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli stosujesz suszone drożdże, nie musisz
Rozdomowionadrożdżowe. W trakcie smażenia znacznie łatwiej się je obraca, banany nie wypadają i wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Jak przygotowywałam racuchy na sodzie, to musiałam ciągle dolewać oleju, tymczasem przy drożdżowych nie dolałam go ani razu. Wiem, że racuchy są bardzo kaloryczne, ale raz w roku można się skusić ;-) Ja uwielbiam je zjadać posmarowane dżemem, ale można je jeść również(...)kuchennym i zostawić na godzinę. Banany obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Olej rzepakowy wlać do patelni, tak aby miał co najmniej 2 cm głębokości i włączyć palnik. Ciasto ponownie wymieszać łyżką, dodać banany, ponownie wymieszać i nakładać na rozgrzany olej tworząc placki z dwóch łyżek ciasta (mi zmieściły się na patelni 3 racuchy). Olej nie może być zbyt
Passions hobbies lifeRACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko(...)około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma podwoić swoja objętość. 7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na który nakładamy łyżką ciasto (smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz. 9 . Podajemy z powidłem lub posypane
Kulinarnie z Polką na KresachWczoraj upiekłam przepyszne rogale na dzisiejsze, niedzielne i leniwe śniadanie. Wyszły wspaniałe! Chrupiąca skórka i mięciutkie jak puch wnętrze. Po prostu doskonałe. Nawet na drugi dzień
Smakołyki AsiSkładniki: 250 ml ciepłe mleko 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 360 g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki
w mojej kuchniTakie małe fikuśne babeczki zawsze piekę do koszyczka wielkanocnego.Skórka pomarańczowa dodaje im doskonałego aromatu i smaku. Składniki: 250 gram maki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka
Bajeczna KuchniaNa krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na
pink envelopeinstytucja. To właśnie ten moment w ciągu dnia, kiedy można się na chwilę zrelaksować, porozmawiać ze znajomymi wpić kawę i zjeść coś słodkiego. Tym czymś słodkim najczęściej są małe, drożdżowe bułeczki kanelbullar – uroczo zwinięte i wypełnione aromatycznym nadzieniem. Coś w sam raz, aby osłodzić sobie każdy dzień. Z jakim nadzieniem robi się kanelbullar? Te szwedzkie bułeczki najczęściej możemy spotkać(...)ostateczny kształt zawsze jest nieco dziełem przypadku. Bułeczki nie muszą być perfekcyjne i w tym właśnie tkwi ich cały urok. Chcąc je uformować w tradycyjne węzełki, wystarczy owinąć pasek ciasta wokół dwóch palców, a końcówkę zawinąć przez środek, formując coś w rodzaju kokardki. W szybszej i jeszcze prostszej wersji możesz pominąć etap cięcia ciasta w paski. Zamiast tego zwiń
okolicepalnika.plDzień dobry :-) Moje dzieci uwielbiają drożdżowe rogaliki. Tak szukałam przepisu w sumie to jakiegoś nowego, innego i znalazłam ten na rogaliki dwukolorowe ( klik ). Rogaliki wychodzą bardzo smaczne, jest tylko z nimi trochę zabawy, ale warto. U mnie rogaliki z marmoladą, do przepisu nie dodawałam proszku do pieczenia tak jak w oryginale, bo stwierdziłam, że nie jest potrzebny jak są drożdże(...)odstawiamy do wystudzenia. Do misy robota, albo na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę, sól, cukier i mieszamy. 3. Dodajemy 1 jajko, rozczyn i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto robotem około 15 minut, ręcznie 10 minut. Do drugiej misy odbieramy połowę ciasta. Do tego co zostanie nam w misie dodajemy 2 łyżki kakao i oleju. Miksujemy do połączenia się
kruche babeczkimarzy o zapachu pieczonego pieczywa drożdżowego, tym bardziej zrobionego własnoręcznie. Mogę się założyć z każdym z osobna, że po zrobieniu tych rogalików, nie czekalibyście, aż wystygną - tylko pałaszowali je z masłem, której roztapiało się na ciepłym rogaliku. Moja mama zawsze mówi, że nie mam jeść ciepłego, bo będzie mnie brzuch bolał, ale czy nie warto zaryzykować, dla tak wielkiej przyjemności(...)minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier, 2 jajka, sól, mleko oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko mieszamy, gdy składniki zaczną się łączyć dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, jeżeli będzie zbyt lepiące, dodajemy trochę mąki. Ciasto musi być dobrze wyrobione, miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat
Piekę, bo lubięPiękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka
Raj dla PodniebieniaPiękna jest tegoroczna wiosna! Koniec kwietnia i początek maja obfitowały w iście letnie chwile! Składniki na 9 sztuk 25 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka
Raj dla PodniebieniaPyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren 🍞 Chrupiąca skórka... Do tego masło, świeże warzywa i powstaje śniadanie idealne Składniki : 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej
CzarnawisienkaMagda Jak wyczarować z prostych drożdżowych racuchów coś wyjątkowego, aromatycznego i sezonowego, coś co chętnie zjemy na słodki obiad, podwieczorek, ale też świetnie będzie pasowało do kawy? Prosty, niewymuszony dodatek w postaci duszonych w przyprawach korzennych śliwek czyni cuda w połączeniu z racuchem. Pysznie, pachnąco, słodko i ciekawie, nic dodać nić ująć. Składniki (na 3 duże porcje): 20g drożdży 150ml(...)odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do mąki, wbijamy jajko i wszystko mieszamy dokładnie miską do utworzenia ciągnącego, jednolitego ciasta. Oczyszczamy łyżkę z ciasta, przykrywamy je i odstawiamy na godzinę. W trakcie czekania możemy przygotować sobie śliwki – myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Wkładamy
Smaczna StronaSkładniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe 1 niepełna szklanka wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki masła
mojej kuchniI znów słodko..narobiło się trochę zaległych wpisów i trza jakoś teraz to nadrobić.Rogaliki -u mnie takie nie zakręcone te rogaliki ale to nieważne. 50
Moje domowe kucharzenieSkładniki:1 szkl.-250 ml Lekkie , puszyste i bardzo łatwe 1 niepełna szklanka wody ciepłej 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki masła
w mojej kuchnilepszego niż świeży, drożdżowy wypiek, przygotowany w domu. Zamiast tradycyjnego pieczywa, najczęściej w domu przygotowuję włoskie, zwłaszcza focaccię. Jest idealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić(...)ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy
Moja smaczna kuchniaTo chyba moje pierwsze takie oficjalne bułeczki. Wyszły super smaczne i na śniadanie pasują jak ulał ;) Składniki na około 5 bułeczek 275 gr mąki pszennej 150
Gotowanie...to proste !namaczamy garnek rzymski (obie części). Po wyjęciu z wody wycieramy go i dokładnie, przy użyciu pędzla, smarujemy wnętrze olejem kokosowym (pokrywę garnka również). Obie części oprószamy płatkami orkiszowymi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, kilka razy zagniatamy i formujemy bochenek. Wierzch nacinamy w kilku miejscach, posypujemy czarnuszką i oprószamy mąką luksusową. Bochenek przekładamy do garnka, przykrywamy i wstawiamy(...)malinowym, konfiturą jagodową… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne przepisy na chleby znajdujace się na blogu: Chleb pszenno orkiszowy Chleb na owsiance Najłatwiejszy chleb drożdżowy Chleb dla leniwych… i nie tylko Wydrukuj przepis The post Chleb pszenno gryczany z czarnuszką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomoże zostać zapomniane. " Wszystko wskazywało na to, że bagietki się udały, a ja byłam w euforii. (...) Et voila! Opracowaliśmy pierwszy w historii sposób pieczenia udanej bagietki - długiego, chrupiącego, drożdżowego, złocistego bochenka o niepowtarzalnej fakturze i smaku - z amerykańskiej mąki i w domowym piekarniku. Co za triumf!" Wielka radość! Naprawdę! Po raz pierwszy bagietki wyszły idealne! Z polskiej mąki(...)FRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez ok. 1 minutę. Składniki powinny się połączyć, ale nadal tworzyć niezbyt gładką masę. Odstawić na 5 minut
KUCHARNIAOto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu
Kulinarne przygody Gatity