Zakochałam się w wypiekaniu chleba. I nie ukrywam, że za każdym razem wychodzi mi pyszny. Ta chrupiąca skórka jest obłędna. A zapach jaki roznosi się po
IzabelawkuchniTak miękkich i długo zachowujących świeżość jagodzianek w życiu nie robiłam. Wyszło ich sporo i zajadaliśmy się z Mężem nimi przez kilka dni i muszę
Cynamonowe szczęścieDomowa chałka to doskonałe rozwiązanie na drugie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Taka domowa jest najlepsza, upieczona maśle z dużą ilością kruszonki i dodatkiem płatków migdałowych. Moja
IzabelawkuchniDomowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić chwilę i je upiec. Smak i zapach wynagrodzi nam wszystko. Jak tylko to mogę to piekę i najczęściej są to
IzabelawkuchniPyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2
SMYKWKUCHNIPyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
Kuchnia PokoleńSkładniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw
OliveandThymeBułki te piekę najczęściej. Są mięciutkie, puszyste i smaczne. Składniki na około 10 sztuk: 500 g. mąki pszennej 350 g. jogurtu naturalnego 2 łyżeczki drożdży instant
Niebieski kubek z kawa· drożdże świeże 3 dag · mleko 3,2% 1/4 Litra · mąka krupczatka 50 dag · masło 10 dag · cukier 10 dag · jajka 2 szt · sól · skórka
Camilla w kuchniSezon truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać... 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych
Moje domowe kucharzenieChałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie , organizowany przez Małgosię z agościł na blogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do
Kulinarne przygody GatityJak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodka jak lubię, a nie przesłodzona i jest w niej grubo od dodatków. Musicie wypróbować tego wypieku, albo chociaż zrobić masę makową z tego przepisu i wypróbować do rolady drożdżowej czy do kruchego – to jest unikatowy smak. Składniki (na duży wieniec o średnicy około 24cm): 200ml mleka 30g świeżych drożdży łyżka cukru 500g mąki szczypta soli 1 duże jajko(...)międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko rękami lub robotem planetarny, na haku, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – około 8-10 minut w rękach, 6-8 w robocie. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę
Smaczna Stronawyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe ImprowizacjeBrioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka(...)gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką
codojedzeniaPyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty). Składniki: 50 g drożdży kubek mleka jajo żółtko 3 łyżki cukru szczypta soli himalajskiej cukier waniliowy odrobina kurkumy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia. Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia
Moje pyszne gotowanie