Normal 0 21 Mąka pszenna – 50 dag Drożdże –3 dag Jajko – 1 szt Mleko- 1/4 litra Cukier – 10 dag Sól- ½ łyżeczki Masło – 10 dag Cukier
Camilla w kuchniNormal 0 21 Mąka pszenna – 50 dag Drożdże –3 dag Jajko – 1 szt Mleko-1/4 litra Cukier – 10 dag Sól- 1/2 łyżeczki Masło – 10
Camilla w kuchniSkładniki: 1/4 szklanki letniej wody 2 łyżki masła, roztopionego 1 szklanka ciepłe mleko 2 łyżki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 całe jajka, lekko
w mojej kuchniZawieruszony przepis..oj sporo mi się zawieruszyło takich przepisów.. 15 g świeżych drożdży 25 dkg mąki 150 ml ciepłej wody 1/2
Moje domowe kucharzenieIstna orgia smaków i zapachów! Przy pieczeniu tego chlebka, inspirowałam się dość luźno przepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni . Dziewczyny prezentują na swojej stronie
Grunt to przepis!Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty 225 ml wody 450
Moje domowe kucharzenieKarnawał w pełni, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Zawsze przed Tłustym Czwartkiem staram się podrzucić Wam jakiś nowy przepis karnawałowy. Tym razem drożdżowe faworki. Są miękkie i pulchne, będą idealne na Tłusty Czwartek. Jest jeszcze kilka dni, więc zdążycie zrobić na próbę. Myślę, że będą Wam smakowały. Spróbujcie koniecznie. Z podanych składników zrobiłam(...)Wymieszać i zostawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól i dodać jajka. Chwilę wyrobić. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Kiedy ciasto będzie zwarte, wlewać powoli roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać, aż masło dobrze się wchłonie. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Agusiowe smakołykisumie i bez nich też będzie super bo jest 3 dni wolnego, a niektórzy mają i 4 ale! z nimi będzie jeszcze superowszy). Wyszły pyszne i nie ukrywam, że drożdżowe ostatnio wychodzi mi super. Prosty przepis, chwila roboty i można wcinać. Uwaga❕ ciepłe prosto z piernika są jeszcze lepsze. Uważaj na palce, podniebienie i żołądek 🤣 Składniki na ok. 20 babeczek(...)miskę przykrywamy ściereczką). Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy masę z żółtek, rozpuszczone i lekko ostudzone masło oraz resztę mąki do rozczynu z drożdży. Zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub ciepłego mleka. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko
CzarnawisienkaBardzo lubię drożdżowe wypieki. Ostatnio przygotowując grilla ze znajomymi zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele. Składniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka suszonego(...)przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Jalapeno i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na trzy części i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. W miseczce
Delusional TrineDzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej
Na słodko lub wytrawnieGrzebyki kojarzą mi się z dzieciństwem. Nawet pamiętam, że kilka razy robiła je moja Mama, choć były większe i chyba bardziej proste- jak typowy grzebyk. Ja
Kuchnia w czekoladzieTakie bułeczki ostatnio wymodziłam. Nie wiedziałam co zrobić na kolację i powstały, takie zawijane bułki. Często robię takie zawijaski na słodko, pomyślałam, ze wytrawne też mogą
Agusiowe smakołykiNa ten przepis natknęłam się na Mirabelkowym blogu. Od razu postanowiłam je upiec bo aż prosiły się o to ;) Ciabatty wyszły przepyszne, pachnące oliwą, z
Smakołyki AsiPuszysta i mięciutka chałka drożdżowa na kefirze. Może być z kruszonką lub bez jak kto lubi. Pyszna do porannej kawy lub z kubkiem mleka posmarowana dżemem lub masłem. Przepis na 2 chałki 500 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 60 gramów masła 200 ml kefiru lub maślanki 100 ml mleka 1 jajko L 3 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)masło roztopić w rondelku i wystudzić. Do miski przesiać mąkę dodać sól, wymieszać. Wlać gotowy zaczyn z drożdży, mleko i kefir lub maślankę, wbić jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto do połączenia składników następnie wlać zimne ewentualnie letnie ale nie gorące masło i zagnieść ciasto aż będzie gładkie i mięciutkie. Można w razie potrzeby jeżeli ciasto będzie zbyt luzne
Andzia PichciDrożdżowe racuchy z jabłkami to świetny pomysł na banalnie prosty obiad, deser czy kolację. W sam raz dla łasuchów małych i dużych :). Racuszki z tego przepisu zawsze wychodzą puszyste i od lat zajada się nimi cała moja rodzina. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 50 g świeżych(...)robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, odstawiamy na ok 10 min, Następnie dodajemy jajko, szklankę mleka i całość dokładnie mieszamy, Do wymieszanego ciasta dodajemy drobno skrojone jabłka i całość mieszamy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min do wyrośnięcia Gdy ciasto wyrośnie smażymy ( nakładając łyżką
Blog kulinarny S9.PL