ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:848/1072)

Ślimaczki Z Makiem 170

Drożdżówki z makiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, które razem z amerykanami kupowałam w tej samej cukierni, na przeciwko mojej szkoły. Były pyszne, nie to co dzisiaj

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki 176

Pyszne drożdżówki ..u mnie z serkiem waniliowym..ale mogą być i z makiem lub z marmoladą..jak kto woli i lubi.. 300 ml mleka 

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 238

     Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do

Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 189

     Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek

Rozpustne gotowanie
Zielona baba wielkanocna 299

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
Bułeczki pszenno-otrębowe 153

Pyszne bułeczki.. 20 dkg mąki  10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka

Moje domowe kucharzenie
Strucla z serem 204

Puszysta, delikatna drożdżowa strucla z serem.     Składniki: -60 dkg mąki 405 -2,5 dkg drożdży -6 łyżek cukru + cukier do masy twarogowej -5 jajek -6 dkg masła -300 ml ciepłego mleka -25 dkg twarogu -2 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej -szczypta soli -wanilia Drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka mieszamy. Dodajemy ok. 6 dkg mąki, mieszamy(...)jest zbyt rzadka możemy dosypać wiórki kokosowe. Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, wanilię, mleko, szczyptę soli, 2 żółtka i jedno całe jajko, mieszamy,  stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Nakładamy masę twarogową. Zwijamy. Delikatnie spłaszczamy. Przecinamy

Maminek kulinarny
Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem 179

Lubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego  na maxa! A więc kilka przepisów z rabarbarem... Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 łyżki otrebów pszennych lub żytnich 1 łyżka siemienia lnianego 2,5 dag drożdży 1 duże jajo szczypta soli 1 łyżka cukru 450 ml mleka 1 łyżka stopionego masła olej do smażenia(...)pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli,  pozostałą mąkę, otreby i siemię oraz  roztopione i schłodzone masło. Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce. Obierz rabarbar, pokrj go na 2 cm kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż

Gotuj Sam!
kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 313

Kiedy znalazłam przepis na pyszne drożdżowe zawijaski nadziewane cynamonem postanowiłam wypróbować je natychmiast i absolutnie nie żałuję. Bułeczki naprawdę doskonale smakują, a cudowny aromat tylko zachęca do spróbowania. składniki: 2  1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 jajka w temperaturze pokojowej 75 g rozpuszczonego masła 10 g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki mleka 25 g cukru(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję sól, resztę cukru i letniego mleka, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki mieszam i dopiero teraz dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia. Pozostawiam do wyrośnięcia na około1 - 2 godz. W tym czasie przygotowuję nadzienie - rozpuszczam masło, do którego dodaję cukier wymieszany z cynamonem

babka w formie
Zawijaski drożdżowe z serem, szczypiorkiem i czosnkiem. 180

Witajcie :) Mamy weekend i wspólne wypiekanie na śniadanie  klik   tym razem są przepyszne zawijaski drożdżowe które pieczemy wszystkie z jednego przepisu, ja dodatki troszkę zmieniła dałam żółty ser i szczypiorek, dzieci się nimi zajadały. Do spiralek podałam Remuladę duńską. Wyszły przepyszne i chrupiące. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki :   500 g mąki pszennej 1 paczka suchych drożdży(...)Wykonanie : 1. Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło

Sama słodycz i szczypta chili
Bagietki śniadaniowe z czarnuszką i sezamem 224

pyszne drożdżowe bagietki idealne na śniadanko,upiekłam je do smalczyku z mięskiem i warzywami(przepis na smalczyk znajdziecie tutaj )-pyszne było...... z tej porcji wyszło mi 6 sporych bagietek-polecam serdecznie Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4,5 szkl.mąki mleko do posmarowania czarnuszka,sezam Przygotowanie: do garnka(...)misy miksera dodajemy pokruszone drożdże i sól,wlewamy szkl. wody i dodajemy szklankę mąki,mieszamy na średnich obrotach końcówką w kształcie haka,stopniowo dosypujemy mąki aż wsypiemy całą.ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia, ciasto dzielimy na 6 części formujemy podłużne bagietki ,układamy na oprószonej mąką blaszce i zostawiamy jeszcze na pół godzinki pod przykryciem

Swojskie jedzonko
Akademia CookUp - Chleb pszenny 238

schody i ten zapach! Ta bagietka nigdy nie dotarła do domu, zawsze zjadaliśmy ją w drodze powrotnej! Sami dość często pieczemy pieczywo w domu, choć w ostatnim czasie częściej drożdżowe, bo z zakwasowym jakoś nie mogliśmy się zgrać i ciągle mieliśmy sporo pytań i wątpliwości. I kiedy tylko zobaczyłam zajęcia z chleba pośród spotkań Akademii w CookUp od razu zaczęłam(...)włożony i powędrował z nami do domu! Prowadzący wprowadził nas w zakwasowy świat i opowiadał co powinniśmy robić, aby dobrze zadbać o naszego nowego przyjaciela! :) Zajęcia zaczęliśmy od tworzenia ciasta na chleb - łączyliśmy zakwas z mąkami i wodą. Dowiedzieliśmy się jaka powinna być konsystencja ciasta na tym etapie przygotowania chleba, a kiedy ciasto "dojrzało" do dalszej pracy zabraliśmy się

Plate of Joy
Racuchy z jabłkami 172

Zrobiłam takie puszyste, mięciutkie,pyszne ..... Racuchy drożdżowe z jabłkami. Zróbcie koniecznie, bo znikają z talerzy bardzo szybko. Można je zrobić z jabłkami lub gruszkami.  Ja usmażyłam je na obiad, ale możecie podać również na śniadanie. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać ze śmietaną. Polecam! Składniki 500 g mąki 1,5 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru(...)wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki. Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na wolnym

O kuchni z uczuciem
Drożdżowa babka zaparzana 161

dużo mówić - jest pyszna! Miękka, puszysta i pięknie żółta, ponieważ jest na samych żółtkach. Teraz wiem, że na Wielkanoc upiekę z podwójnej porcji! Przepis na małą formę na babkę. 'drożdżowa babka zaparzana' Składniki: - 250g mąki pszennej - 30g świeżych drożdży - 80g masła - 3/4 szklanki mleka - 4 żółtka - 7-8 łyżek cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - garść rodzynek - szczypta soli Mleko podgrzać(...)wystudzić. Do wystudzonej, zaparzonej mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.15 minut. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym. Do podrośniętego ciasta, dodać utarte żółtka, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, dosypując pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem

CookYourself