Pszenno-orkiszowy chrupiący chleb z gara 84Zakochałam się w wypiekaniu chleba. I nie ukrywam, że za każdym razem wychodzi mi pyszny. Ta chrupiąca skórka jest obłędna. A zapach jaki roznosi się po
Izabelawkuchni
Najlepsze mięciutkie jagodzianki 114Tak miękkich i długo zachowujących świeżość jagodzianek w życiu nie robiłam. Wyszło ich sporo i zajadaliśmy się z Mężem nimi przez kilka dni i muszę
Cynamonowe szczęście
Maślana chałka z kruszonką i migdałami 138Domowa chałka to doskonałe rozwiązanie na drugie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Taka domowa jest najlepsza, upieczona maśle z dużą ilością kruszonki i dodatkiem płatków migdałowych. Moja
Izabelawkuchni
Bułeczki na zsiadłym mleku z kaszą manną. 214Domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić chwilę i je upiec. Smak i zapach wynagrodzi nam wszystko. Jak tylko to mogę to piekę i najczęściej są to
Izabelawkuchni
DOMOWE PÓŁBAGIETKI Z MIODEM I ŻURAWINĄ 171Pyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-))) SKŁADNIKI: - 1/2
SMYKWKUCHNI
Racuchy drożdżowe z rodzynkami 205Pyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
Kuchnia Pokoleń
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 212Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw
OliveandThyme
Bułeczki jogurtowe- smaczne i zdrowe 338Bułki te piekę najczęściej. Są mięciutkie, puszyste i smaczne. Składniki na około 10 sztuk: 500 g. mąki pszennej 350 g. jogurtu naturalnego 2 łyżeczki drożdży instant
Niebieski kubek z kawa
Pączusie po bawarsku 214· drożdże świeże 3 dag · mleko 3,2% 1/4 Litra · mąka krupczatka 50 dag · masło 10 dag · cukier 10 dag · jajka 2 szt · sól · skórka
Camilla w kuchni
Babeczki zawijane z truskawkami i rabarbarem 268Sezon truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać... 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych
Moje domowe kucharzenie
Chałka drożdżowa z powidłami 441Chałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki do hot-dogów 242Tym razem nasz cykl Wypiekanie na śniadanie , organizowany przez Małgosię z agościł na blogu Eweliny . Wspólnie piekłyśmy bułki do
Kulinarne przygody Gatity
Mini pączki pomarańczowe 240Jak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowy wieniec makowy 82słodka jak lubię, a nie przesłodzona i jest w niej grubo od dodatków. Musicie wypróbować tego wypieku, albo chociaż zrobić masę makową z tego przepisu i wypróbować do rolady drożdżowej czy do kruchego – to jest unikatowy smak. Składniki (na duży wieniec o średnicy około 24cm): 200ml mleka 30g świeżych drożdży łyżka cukru 500g mąki szczypta soli 1 duże jajko(...)międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy miękkie masło, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy wszystko rękami lub robotem planetarny, na haku, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – około 8-10 minut w rękach, 6-8 w robocie. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę
Smaczna Strona
Kefirowe placki nadziewane marmoladą 182wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie i nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje