ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:889/1072)

Chleb w doniczce pieczony 159

same duże.  Kupiłam więc dużą, rodzinną.  Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy.  Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki.  Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek(...)drobno szczypiorku 1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki 1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków chili  Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto.  Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba.  Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut.   Po tym czasie chleb powinien

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Racuchy drożdżowe 215

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku, niby nic wymyślnego, ale smaczne, łatwe do zrobienia i można łączyć z ulubionymi dodatkami. W środku mogą być z jabłkami, czy też tak jak u mnie z brzoskwiniami. Racuchy dobrze smakują posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dowolną konfiturą.  Składniki: 3 jajka 200 ml ciepłego mleka  50 g świeżych drożdży(...)jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem lub podawać według uznania

Kuchcik gotuje
Karnawałowe propozycje 138

Dziś mam dla Was krótkie zestawienie karnawałowych słodkości, które pojawiły się dotychczas na blogu. Choć ten rok nie będzie obfity w imprezy, karnawałowych wypieków nie może

Fascynacje Ani
Karnawałowe propozycje 117

Dziś mam dla Was krótkie zestawienie karnawałowych słodkości, które pojawiły się dotychczas na blogu. Choć ten rok nie będzie obfity w imprezy, karnawałowych wypieków nie może

Fascynacje Ani
Bagietki czosnkowe 546

BAGIETKA CZOSNKOWA 🥖 Idealnie chrupiąca skórka, miękki środek, pyszne masło czosnkowe... Smakuje jak ta z 🐞 (no, w sumie lepiej). Jeżeli jesteście jej fanami to koniecznie ją zróbcie

Czarnawisienka
Rogaliki z nutellą 221

Pyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś   Światowy Dzień Nutelli  to i rogaliki są z nutellą. 50 g świeżych

Moje domowe kucharzenie
Bułki na kefirze 1220

Przepis na bułki pochodzi ze strony Sprawdzona Kuchnia . Są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość, i są naprawdę smaczne. Takie typowe bułki a nie

Mam apetyt na ...
OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 178

Pizza z owocami? Czemu nie! Ale nie jest to taka zwykł pizza, a bezglutenowa - z mąki ryżowej oraz owsianej. Do tego kruszonka z płatków kasztanowych, no

Kuchnia MagdaLeny
paluszki chlebowe - grissini 356

Prosty przepis, wspaniały efekt. Włoskie paluszki chlebowe doskonale nadają się do podgryzania w ciągu dnia i na długie filmowe wieczory, choć w tym drugim przypadku chrupanie

babka w formie
chleb z serwatką i drożdżami na liściach pokrzywy 176

                chleb z serwatką na pokrzywie Chleb z serwatką składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru

Miód i pieprz
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 238

                 W piątek wraz Dziewczynami: Ania  z bloga  http://

Kuchnia Prezydentowej
Pan rústico, czyli rustykalny chleb hiszpański 221

Nowy 2015 rok zaczynamy w naszej comiesięcznej piekarni u  Amber  w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas

Kulinarne przygody Gatity
Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu 89

kolację, który jest kwintesencją lata. Co najważniejsze, taki posiłek można przygotować nie tylko latem – jeśli macie mrożone borówki, możecie się nim cieszyć nawet w środku zimy. Lekkie i delikatne drożdżowe kluski przygotowywane na parze ze słodkim sosem owocowym, to potrawa, którą pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Zapraszam po przepis! Składniki na pampuchy z sosem borówkowym: Pampuchy (około 12 sztuk(...)wystygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego z hakiem. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość

e-PrzepisyKulinarne
Prosty chlebek naan bez drożdży 107

Wszelkiego rodzaju chlebki są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie w północnej części kraju, ponieważ na południu je się głównie ryż. Najczęściej spotykanym chlebkiem jest drożdżowy chlebek naan, wypiekanych w piecach tandoor rozgrzanych do bardzo wysokiej temperatury. Taki chlebek można jednak z dość dobrym rezultatem odtworzyć w domowych warunkach.  Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie się z drożdżami(...)sodę, sól i cukier. Dodać mokre składniki - mleko, jogurt i roztopione masło, a do tego ok 80ml wody.  Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie potrzeby dodać nieco wody, jeśli ciasto jest za suche, lub mąki jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto podzielić na równe części i w dłoniach uformować niewielkie placuszki

Codzienne Gotowanie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM 224

Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Rogaliki drożdżowe z białym serkiem naprawdę polecam. Trochę się trzeba napracować, ale satysfakcja i smak gwarantowane. Składniki na około 45 sztuk: 560 g mąki pszennej tortowej 200 ml mleka 75 g cukru 80 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na masę serową: 400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego(...)ciepłe miejsce na około 30 minut. W czasie gdy pięknie rosły, zajęłam się masą serową. W miseczce roztarłam widelcem biały ser. Wbiłam żółtka i wsypałam cukier. Wymieszałam. To teraz ciasto. Najpierw suche składniki. Do dużej misy przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Wlałam rozczyn z drożdży. Wbiłam jaja i wlałam mleko. Na koniec wlałam rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania