ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:892/1072)

Langosz 192

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany, sosu czosnkowego, startym żółtym serem, szynką lub innymi dodatkami. Langosz to węgierski fastfood, który można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki(...)łyżka oliwy/oleju 20 g drożdży sos czosnkowy: jogurt grecki czosnek sól dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: ugotowany ziemniak (najlepiej z poprzedniego dnia) rozgnieść widelcem i z pozostałymi składnikami na ciasto umieścić w misie miksera. Hakiem zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 198

Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam

Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 248

Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki  i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu

Tanio smacznie i prosto
PIZZA - przepis na ciasto 185

Komentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki?  Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej

OliveandThyme
Bułki na maślance 134

Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych

w mojej kuchni
Szanowny Panie Rabarbarze.. 209

...piszę do Pana zaabsorbowana. Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze. A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie

W kuchni Karmel-itki
Rolada drożdżowa z kakao, przepis babci 106

Czas na weryfikowanie sensu swych przyzwyczajeń. Takich jak to, że niedziela - dniem wypieków drożdżowych. Od dni pięciu, poranki są niedzielne. Zapewniają warunki cieplarniane i niestety izolacyjne. Wszystko z dotychczasowych ram się wymknęło. Znaczenie mają statystyki zachorowań, przytłaczające.  Nie daty w kalendarzu. Myślami jestem z tymi, których ostatnio nie widuję.  A i zerkam do sprawdzonych przepisów, niektóre przywołują wspomnienia(...)Oddzielnie roztrzepujemy jajko i wlewamy je  do miski z drożdzowym zaczynem, mieszamy. Nastepnie wlewamy roztopione i przestudzone masło. Przesiewamy do wymieszanych składników mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy dłonią ciasto - powinno być mięciutkie i pulchne. Po krótkim zagniataniu nie lepi się do dłoni,  gdyby było jednak zbyt wilgotne, można dosypać troszeczkę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem wkładamy do piekarnika

Kronika Piekarnika
Chleb pszenny na drożdżach 97

misie miksera (drożdże rozkruszamy). Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką i chwile wyrabiamy. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)zrobił się mokry. Idealnie smakuje ze świeżo zrobionym domowym masłem . :) Smacznego Uwagi Przepisy, które polecam : Przepis na pyszny chleb z dodatkiem mąki krupczatki i ziarnami. Bułki pszenne Bułki drożdżowe z kruszonką Pyszne rogaliki śniadaniowe Artykuł Chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 121

Przepis na drożdżową chałkę z dżemem zamieniłam w przepis na te okrągłe drożdżowe bułeczki, które zjedliśmy z ciepłym mlekiem i na śniadanie, i na kolację. Pieczenie było wyjątkowe, gdyż po raz pierwszy przy kuchennych czynnościach towarzyszyła mi córa, która coraz bardziej rozpycha mi się w kuchni. Jak tylko widzi, że coś zaczynam przygotowywać, siada na kuchennym blacie i oferuje chęć(...)zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura

Raj dla Podniebienia
Placki ziemniaczane na drożdżach 275

smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą 107

Składniki: – 550 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży

I LOVE LIFE
Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą 110

Składniki: – 550 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży

I LOVE LIFE
Drożdżówka z kremem czekoladowym i granolą 126

Składniki: – 550 g mąki pszennej – 1 jajko – 250 ml mleka – 100 g cukru – 100 g masła – 3 dag świeżych drożdży

I LOVE LIFE
Zawijaniec drożdżowy z białym makiem. 156

Macie ochotę na coś słodkiego? Bardzo proszę. Drożdżówka.  Zrobiłam z białym makiem, ale wiem, że niełatwo go dostać.  Ostatnio mąż wypatrzył w Lidlu. 

Agusiowe smakołyki